В София метрото е най-сигурното бомбоубежище

В него могат да се скрият до 900 000 души
98
В София метрото е най-сигурното бомбоубежище

Българските власти на няколко пъти заявиха, че няма опасност войната в Украйна да се разрасне на наша територия. Но този конфликт естествено повдига въпроса - какво е състоянието на бомбоубещата у нас.

По непотвърдена информация, на територията на София съществуват над 500 подземни скривалища, но едно от най-големите бомбоубежища е метрото.

"Метрото представлява огромна подземна инфраструктура. Това са 46 км тунели, 42 подземни метростанции, всички те могат да бъдат използвани в екстремни ситуации като укритие, тъй като всички конструкции на метрото са изчислени да могат да издържат на почвени натоварвания, подземни води, сеизмични въздействия, също така и ударна вълна", каза директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев пред Bulgaria ON AIR.

"Капацитетът на метростанциите е между 450 и 500 хиляди, тъй като различните метростанции имат различна площ. Общо могат да поберат до 900 000 души. В метрото има основна вентилация, всяка метростанция има по 2 мощни вентилатора, така че тази вентилация осигурява необходимия въздух както за пътниците, така и в екстремна ситуация. Метрото има електрозахранване, независимо от различните кръгове", допълни инж. Братоев.

По думите му, ако София остане без ток - аварийното електрозахранване в метрото е за близо 72 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
10
 
! Отговори
*** преди 2 години
Благодарете на Борисов за убежището.Благодарете на левичарите Байдън, ДБ... и сорос за войната.
63
0
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
До Анонимен 68 Бройката НЕ Е ЯСНА още НЕ СА ГОТОВИ с националното преброяване на населението в България. Със сигурност няма да са много.
62
1
 
13
 
! Отговори
Блондинка Молска преди 2 години
Моловете са най-добрите бомбоубежища хората там ще са безопасност и ще се веселят и гледат кино, ядат, пият големи шикарни тоалетни за селфита има. Може и кметичката Фандъкова тя като детска учителка по професия ще забавлява децата със страшни истории и уроци.
61
2
 
9
 
! Отговори
Митко Павлов преди 2 години
В нашата столица гр.София повечето блокове имат собствено бомбоубежище, особено тези построени с метод ЕПК и в южните квартали предимно построени за служителите на МВР и МНО по времето на късния Социализъм...
60
2
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Стига да се бръкнат по 1,60 за билет, който ГЕРБ после ще откраднат...
59
1
 
4
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Добре ще го имам напредвид,предпопитам в моето мазе да си стоя което е с бетонни стени под земята,имам и независиминизточници за ток и вода и хранителни запаси
58
0
 
23
 
! Отговори
AXE преди 2 години
и ако треснат голям водоизточник, който е в метрото ще си остане в метрото.....Да не се заиграваме с войната, защото е ужасно нещо, НЕПОПРАВИМО!!!!! Оставя генетичен отпечатък върху поколенията. Фриволните изказвания могат да са много вредни!!!!!!
57
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КА ПУТИНИСТИТЕ ЩЕ УДАРЯТ ЯЗОВИРНАТА СТЕНА И ПЪРВИТЕ КОИТО ЩЕ СЕ ИЗДАВЯТ ЩЕ СА ТЕЗИ В МЕТРОТО ПРИ БОМБАРДИРОВКИ!!! ПРИ БОМБАРДИРОВКИ НАЙ-ДОБРОТО Е НАПУСКАНЕ НА СТОЛИЦАТА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА РАЗБИРА СЕ!
56
0
 
8
 
! Отговори
;) преди 2 години
Ще трябва пак всички ИТ-та да са home office докато падат бомбите.
55
0
 
5
 
! Отговори
Майничка преди 2 години
А в Пловдив къде ?
54
0
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Софийското метро може да служи само като катакомба! Плитко е, некадърно изградено, пестено от материали, наводнява се при дъжд! Със същия резултат може да се завиете с чаршаф и да се молите да не ви уцелят! С тези проблеми които си има, ако ви заринат там ми е любопитно кои и как ще ви изхранва! Да бе говорим за факта, че точно 3 дена след като паднат бомбите София ще е зона на мародери стил Лудия Макс! Един вирус ви накара да изкупите тоалетната хартия!
53
0
 
15
 
! Отговори
Всичко в България преди 2 години
Некачествено се строи и прави едни улици и дупки не могат да оправят. Метрото ще се порути и срути.
52
0
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
А ко стана с Covid, как така всички в метрото ... я дистанция....
51
0
 
14
 
! Отговори
Колко преди 2 години
Нали ни домъкнаха нов военен министър директно от гей клуба в Брюксел с надеждата да вкара България във войната, колкото се може по-бързо?
50
2
 
11
 
! Отговори
През Втората световн преди 2 години
София е срината, но жертвите са малко. Хората са се евакуирали в съседните села, а не в бункерите...
49
1
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
И ние планираме да избягаме на вилата. В града работа нямаш при война.
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това шега ли е метрото било най-сигурното бомбоубежище, затова ли правитлството и дупетати ще се крият в скривалищата останали от бай Тошо.
47
1
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
глупости, нашето метро е много плитнко. Иначе предопреждението има резон - листата на Путин я знаем всички. След Уркайна идва на ред изтеглянето на всички НАТОвски войски от бившият соц блок. Тия дето са в България разположени да му мислят, дали сами искат да си ходят или руснаците с краката на пред ще ги изринат
46
2
 
13
 
! Отговори
фарс преди 2 години
абе ние ковид преживяхме, та с атом ще ни плашите
45
3
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Христо, гледай сега- Русия беше размазана от Украйна и смачкана от целия свят. От тук насетне или ще стане военен преврат там и Путин ще бъде обесен от народа си, или ще има ядрена война и Русия ще бъде изравнена със Земята. Това би означавало край за планетата.