Как София може да стане по-качествен град за живеене?

Архитект: Градът е в стагнация години наред
4 ное 2022 18:58, Анисия Иванова
123
Как София може да стане по-качествен град за живеене?
Снимка: БГНЕС

Проблемите на София са следствие от начина, по който този град се управлява десетилетия наред. В този град има достатъчно ресурс, за да го преправим и да го направим много по-качествен. Фактор дали София се е превърнала в европейска столица е как ни виждат близките и далечни съседи. В порядъка на 5-6 години София може да стане атрактивна за региона и започнат  ли да идват хора например от Ниш на театър или от Букурещ на концерт, а София стане привлекателна не само за хора, които идват тук заради по-високите заплати, тогава ще имаме самочувствието, че живеем в европейски град.  Това каза арх. Любомир Георгиев, председател на Сдружение за градски политики и "Екипът на София", бивш директор на Софияплан, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Сред целите на неправителствената организация „Екипът на София” е да се осигури благоприятна градска среда за децата, както и да се решат проблемите с придвижването, което по думите на арх. Георгиев в момента е решено по един много неефективен начин.

"Има нужда да се преправи схемата на градския транспорт, да се даде възможност за повече ходене пеш и каране на колела и тротинетки. Има квартали в София, които по никакъв начин не са покрити с градски транспорт. Необходимо е също да се преосмисли честотата на придвижване на превозните средства, разстоянията между спирките да са по-кратки. Скоростта на придвижване на градския транспорт в момента също е много ниска", каза събеседникът.

Софтуерни модели, които да помогнат за това да оптимизираме схемата на градския транспорт, съществуват от години. Общината обаче не ползва такива и не събира достатъчно данни. Много е важно в управлението на общината да са хора, които разбират съдържателно градските политики, които знаят кои са възможностите на съвремието и са готови да ги приложат в една обща визия. Ние вярваме, че имаме много добро разбиране за това нещо и това е, което искаме да комуникираме с политическите субекти, посочи Жоро Пенчев, IT експерт, член на "Екипът на София".

"Нямаме безпокойство или съмнение, че ще имаме общи допирни точки и то много на брой с политическите партии. Работили сме много активно с хора от всички тях и имаме изградено доверие”, каза Пенчев.

Ние вярваме, че София само ще спечели от това партиите да погледнат към общия интерес и да си подадат ръка и да излязат заедно на местните избори в коалиция. Това дава сигнал на хората – ето, тези, които досега не се разбираха, сега са припознали нуждата най-сетне този град, който е в стагнация години наред – да тръгне напред.

Това, което правим с „Екипът на София”, е да въвличаме експерти от различни сфери, които влагат труда си и знанието си за бъдещето на този град. Това общината досега не е правила. Сега показваме, че може да се прави, хората имат желание, имат експертиза и амбицията да вложат себе си в по-доброто бъдеще на града си.

Гражданите на един град трябва да са ангажирани с него. Единствено тогава той се развива добре. Ролята на общината е да ни помогне да сме ангажирани, посочи Пенчев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
5
 
! Отговори
Www преди 1 година
Селяни връщате се по домовете си не ни трябват гости
90
0
 
5
 
! Отговори
Www преди 1 година
Въвеждане на жителство и ще се оправят нещата
89
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София никога не е бил качествен град, то дори все още се виждат как някои квартали носят дълбоко селското в себеси, просто те за ден са станали от село на част от града ама само на хартия. За жалките шопи и техния манталитет няма да говоря, като цяло трябва да сте благодарни, че поради икономически причини хора от градове с древна история и култура сме тук и ви обогатяваме безплатно, ако не бяхме ние още по-зле щеше да бъде.
88
1
 
6
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Решението е просто. Въвеждане на жителство. Спиране на регистрации на всякакви фирми. Вдигане тройно данъците на фирмите и прогонване на всички навлеци налазили и ос рали града през последните 20 години. Същото важи и за т.н. "народни" представители.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНе е това. И преди 44 бяха същите.
86
0
 
8
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Разкарайте този гладен архитект. Възстановете института по градски транспорт.Махнете ръководството на ЦГМ. Мийте улиците всяка нощ. Почиствайте уличните оттоци. Създайте обществени паркинги над коритата на реките. Правете велоалеи извън обхвата на улиците и тротоарите. Създайте устойчив градоустройствен план за бъдещите 50 години, за северните райони, като същевременно изградите необходимата инфраструктура предварително, включително и зелен пояс. Тогава ще станем качествен град за живеене.
85
0
 
4
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 година
За Юрданка, Шопландски и Тиквата..........Само цветя и жито и готово
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ,много просто,като падне крадливия Фъндък от ГЕРБ(БКП)
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с по-качествени хора. От 44-та насам не става за нищо, напълни се с надути селяци, превзели къщите и апартаментите на убитите собственици.
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм вече софиянец. Много ми харесва София. Препоръчвам на всички да дойдат да живеят тук.
81
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
"Има нужда да се преправи схемата на градския транспорт, да се даде възможност за повече ходене пеш и каране на колела и тротинетки."Градският транспорт отдавна го разнебитихте,и направихте крайно неудобен заради сск.апаното метро.А разните пречещи велоалеи си ги заврете по-надълбоко.
80
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е била добра за живеене някога. След 45 години руско робство е заприличала на панелно гето. Само вижте, бе, погледнете, един панел изглежда като затворничество общежитие, как искате да живеят нормални хора там. Невъзможно е! Отговора на въпроса е декомунизация и масово събаряне на половината град, но това няма как да се осъществи напълно. Следователно, София няма как да стане нормален град. Край, финито, благодаря ви за вниманието, довиждане. Хубави градове търсете в чужбина, тука няма!
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като абдикира от ролята си на столица или се срине и изгради наново.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никак. Имаме си гербав кмет и гербав СОС. Имаме си безобразни "проекти" и ремонт на ремонта на ремонта. И така от повече от 12 години. А, да, догодина има избори, мислете как ще гласувате.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСВ спечели не този който трябваше ! Резултатът от това става все по-видим !
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата и Фандъка погребаха София за 16 години кражби. Амин!
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако българите се изнесат и на тяхно място дойдат северноевропейци.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то има начин как...ама няма да ви хареса. София е 1,2 милиона (да не се чете един-два, а един и две десети, т.е. 200 000). И не почвайте да ме поправяте как е 2, даже 3 милиона. В страна с 5 милиона население няма подобно чудо. Та да се върнем на въпроса. Ако тези 1,2 милиона вкупом се изнесат оттам, градът определено ще стане по-качествен за живеене.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На въпроса в заглавието - само по един начин - да се върне софийското жителство.
72
1
 
8
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Как София може да стане по-качествен град за живеене?НИКАК !