Да нахраниш бездомно куче в София - "Кучемат" дозира вода и храна

Достатъчно е да пуснеш пластмасова или алуминиева опаковка
7 ное 2022 11:05, Анисия Иванова
50
Да нахраниш бездомно куче в София - "Кучемат" дозира вода и храна
Снимка: БГНЕС

“Кучемат“ е уличен автомат, който при пускане на пластмасова или алуминиева опаковка ще дозира храна и вода, необходима да се нахрани бездомно куче.

Идеята за поставянето на такъв автомат в София е на Михаил Нинов. Тя е заимствана от редица европейски градове. Година след поставянето на първата машина граждани от цяла България се свързват с него за съдействие и подкрепа да се монтира “Кучемат“ и в техните населени места.

“Кучемат“ има вече и в Пещера, поставихме в Пловдив, в Общината в Стара Загора, в Бургас и във Варна. Има и доста запитвания за поставяне на нови машини. Има доста голям интерес“, казва Нинов пред БНР.

Той призна, че когато автоматът е поставен в София, не очаквал да има такъв интерес.

"Стана бум, хората събират бутилки и от цяла София идват да ги пускат тук. Едновременно се рециклира, но се и помага на бездомни животни да се хранят“, обясни още Нинов.

В “Кучемат“ средно се пускат около 2000 бутилки на месец. Има и доста хора, които носят и оставят бутилки в торби, обемът е доста голям.

“Събираме пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Първоначално събирахме парите от рециклирането и ги дарявахме за някакви други благотворителни каузи. После, когато имаше акции като “Капачки за бъдеще“ и за събиране на бутилки, ги събирахме и дарявахме на тях. Всички бутилки се рециклират“, допълни Михаил Нинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
?! преди 1 година
Кучемат - Пускаш кен или пластмасова бутилка и ти пуска куче! Така май ще е най-добре! :)
40
0
 
4
 
! Отговори
Aaaa, преди 1 година
не може така! Това е дискриминация! Защо се казва Кучемат, а не Коткомат?! Просто го кръстете храномат или грануломат!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До За кучетатаАми то има и за бездомните. В София поне има кутии, в които, всеки желаещ може са остави топли дрехи или пакетирана храна.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да нахраните някой човек.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България, вече и кучетата са по-добре от хората! Кучемата ще ги храни, без да се натискат по магазините за по-евтино!
36
3
 
8
 
! Отговори
Дека са виетнамците преди 1 година
Едно време виетнамците прибираха всички хучета.Представете си разхождате се някаде из чужда държава и хоп група агънца идват край тебе в парка -за тях е същото :)
35
1
 
13
 
! Отговори
До Лаврентий Берия преди 1 година
Ама стига обижда на пенсионер, де, редовно го правиш. В нашия блок пенсионерите са тия, дето все изнасят кутийки с нещо надробено, а има по-млади, дето ги овикват. Не знам с какво хранят котки и кучета, като ги знам на какво дередже са, но факт, хранят ги и им се радват. До човек е, не до възраст. Между другото, в Турция, в Измир съм виждал такива хранилки за кучета. Не знам на какъв принцип пускаха храна, но кучетата бяха едни спокойни, големи, охранени, никой не ги гонеше, нито те се спускаха.
34
4
 
9
 
! Отговори
Хуманист преди 1 година
А за хората кога?!?
33
3
 
11
 
! Отговори
За кучетата преди 1 година
добре, за сиромасите кога ще измислят някаква хранилка? Или тях кучета ги яли?
32
3
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 34 - тъкмо се питах, кога ще ме наречеш гей и евроджендър? От писаното до тук ми приличаш на оскотял от недоимък пенсионер. Цивилизованото общество - ти за такова се имаш - се грижи за бездомните животни. А твоята ясно изразена злоба показва, че си много далеч от цивилизованост. Аз дали съм ***, не е твой проблем. Но както вече ти писах, ти си злобен неизбърсан гъZ. Не познавам добър човек който да мрази бездомните животни - и ти не си изключение, пенсаж злобен!
31
3
 
7
 
! Отговори
не искам преди 1 година
не искам бездомни *** из София.
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий БерияЕдинственото което мразя са проводници на простотия като теб. Щял да спася света женчото, като рони сълзи за разни песове розовата пеперудка - аман от инфантили с голямо самочуствие и вакуум между ушите. Тук важното е че храниш бездомни животни и така стимулираш тяхното съществуване, което е недопустимо в едно цивилизовано общество водено от разума. След като бездомните кучета са единици си ги прибери вкъщи смешнико, не сме длъжни да търпим твойте перверзии.
29
10
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 31 - бездомните кучета в момента са единици. Обикалям центъра на София целодневно, и не съм виждал "глутници". Има повече бездомни котараци. Докато Общината си свърши работата и прибере животното /което някой титен като теб е захвърлил на улицата/ не е необходимо да мре от глад. Къде видя, че призовавам да търпиш нещо, гъZ неизбърсан? Написал съм буквално, че индивид който мрази животинките /като теб примерно/ мрази и Света в това число и бездомниците. И ти го доказа с написаното!
28
8
 
9
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
МНОГО ДРЕВЕН НАДПИС НА САНСКРИТ ОТ 4 ВЕК ПР.Н.Е. ГЛАСИ - "КУЧЕТО ТОВА СА ОЧИТЕ И УШИТЕ НА ГОСПОДА ХИШНИК ИЗПРАТЕН ОТ НЕГО ДА ЖИВЕЕ СРЕД ХОРАТА"
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий БерияА ти като имаш такова голямо сърце, защо не ги прибереш всички бездобни песове във вас, а искаш от нас да ги търпим на улицата, да цапат, разнасят болести, лаят, хапят и убиват - защо бе титане на мисълта?
26
11
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До куччкаррско мислене - я кажи сега, ти колко бездомници нахрани, като спести от кучета и котки? Нека аз ти кажа нещо - ако нямаш сърце да подадеш на животинката, и за човека нямаш. Такива работи.
25
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова нещо като бездомно куче не трябва да съществува, а тези деграданти тръгнали да ги хранят!? Аман от простотия.
24
11
 
11
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Някой вложил ли е мисъл в тая глупотевина? Два - три пъти купих храна за котки, там от жал да ги нахраня, после ми отне седмици да ги прогоня от пред магазинчето ми.
23
4
 
14
 
! Отговори
Върлата Кучкарка преди 1 година
Без мъж може, но без куче - не !!!
22
5
 
7
 
! Отговори
Народът преди 1 година
Пък след урагана "Киро" нас кучета ни яли ...