Поставят кошчета за разделно изхвърляне на отпадъци в училища и градини

Инициативата е на Столичната община и започва пилотно с раздаване на 1000 кошчета
10
Поставят кошчета за разделно изхвърляне на отпадъци в училища и градини

Във всички 175 училища и 195 детски градини в София ще бъдат предоставени поетапно кошчета за разделно изхвърляне на отпадъци.

Първите три учебни заведения са 51-во "Елисавета Багряна", 73-то "Владислав Граматик" и 119-то "Михаил Арнаудов". Това стана известно при представянето на първите съдове за разделно събиране на боклук в 51-во училище. Инициативата е на Столичната община и започва пилотно с раздаване на 1000 кошчета за отделно събиране на хартия и картон, на пластмаса и метал, съобщава БТА.

"С вас имаме важната задача да направим така, че всички деца и ученици в София да знаят какво да правят, за да помогнат да спасим планетата", обърна се към учениците кметът на София Йорданка Фандъкова, която допълни, че разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците.

"Няма как ние, възрастните да не се стараем, за да ви осигурим да живеем в един по-чист град. Тъй като обаче вие пораствате, най-важната грижа е да се научите да изхвърляте разделно отпадъците и да помогнете това да стане и вкъщи", подчерта от своя страна председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Идеята не е лоша, да възпиташ новата генерация, вероятно някое НПО усвоява и ефекта ще минимален както си е у нас. България си е блато, дъно, няма държава, няма и общество. А е толкова лесно да се организира разделното събиране, но парсата от *** е голяма. Но трябва да се делят парите и със събирачите, че то си губене на време.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обяснявам - Аз ходя рано и пеш на работа, няколко пъти съм виждал дейността на този камион с очите си. Всичко се изсипва накуп. Пък ти ходи си пускай бутилките през малкото отворче една по една. ПАРОДИЯ И ПОДИГРАВКА!
5
1
 
7
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 година
Как работи разделното събиране в България. Повечето хора решават да бъда съвестни граждани и си хвърлят наистина разделно в определените контейнери. После идва фирмата за почистване и изсипва всички контейнери в един и същ камион от където отиват на общото сметище. Там отново има някакво сортиране частично, отделят на грубо металите пластмасата и стъклото. И после всичко се пресова и се заравя в земята. Парите са усвоени, и всички са доволни. Зелени сме.....
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво ще разделят, опаковките от вафли ли?
3
1
 
2
 
! Отговори
Чичо Мастичо преди 1 година
Доколкото разбрах, кошчетата са от титаниум, плуват при наводнение и всяко струва средната работна заплата в София. Фъндък да има и разделно прибиране. А иначе я тая сам е лющил - кметицата. Големо е дръво ама некои работи ги умее.
2
1
 
5
 
! Отговори
Бай Стоян преди 1 година
А защо децата носят на училище метал, картон?
1
4
 
2
 
! Отговори
Sante_dog преди 1 година
Всичко за галениците на Фандъкова - 73 и 51. Други училища няма ли? Само голия директор ли се нрави на г-жа кметицата...