Опасен смог в София, мръсният въздух убива около 50 души на ден

Мъгла, фини прахови частици, отровни газове...
101
Опасен смог в София, мръсният въздух убива  около 50 души на ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази сутрин София осъмна с мъгла. Това е т.нар. опасен смог, каза пред БНР Стефан Димитров от Airbg.info
„Това са всички фини прахови частици, отровни газове, заедно с частиците на влагата образуват това, което през 1952 г. в Лондон убива десетки хора и Лондон се съвзема и взима някакви мерки, за да не бъде никога повече такъв град“, добави Димитров.

По думите му, вчера всички станции, които измерват качеството на въздуха в София са светели в зелено.

Метеорологичните условия обаче влияят на това и те се менят постоянно.

„Дали имаме свеж приток на въздух в Софийското поле и отгоре има капак, и температурна инверсия, която прави големи бели и ни показва начина, по който живеем. Нашето Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация, говорят горе-долу за едни и същи числа – между 49 и 52 души, които си тръгват преждевременно от този свят всеки ден от заболявания, свързани с фините прахови частици. Една значителна част си отиват в местата, където това замърсяване е по-голямо. Това са научно доказано неща“, каза Стефан Димитров.
Той добави, че фините прахови частици са причинители на проблеми с кръвоносната система, на инфаркти, на инсулти и други заболявания. Необходимо е да имаме условия за справедливо общо живеене, обобщи Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: въздухсмог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Отговарящ преди 1 година
До питащ - 200 000 коли всеки ден газят из пътищата, без да плащат 1ст общински данък, такси смет, но в замяна на това износват пътната настилка, вдигат прах във въздуха и прочие. Ако ги спреш да влизат в града или ако пък искат да влязат им взимаш такса за синя зона или платено парко място ще имаш пари да оправиш и чистиш пътищата. Съгласен съм също така Софиянци като ходим из провинцията да плащаме зона при вас. Но не е като 200 000 Софиянци да се изцепват всеки ден в Перник, Благоевград итн.
91
0
 
0
 
! Отговори
питащ преди 1 година
До Анонимен 94. Моята кола е със сертификат Евро - 1. Като отидох на преглед при измерване на изгорелите газове техника остана безкрайно учуден от показателите. Всичките те бяха в зелената сфера, което означава че колата не замърсява. Така че, няма значение кое евро е сртификата, а техническото състояние на колата. Виждал съм нного по- нови коли от моята, сигурно с високо евро които пушат доста силно. А моята я карам в града и аспуха и е чист, без нагар.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година имаше статия, че всеки ДЕН в София влизат 200 000 коли от провинцията, които са Евро 1 и Евро 2. Решението на проблемът с въздуха в София е всичко от вътрешната страна на околовръстното да бъде СИНЯ ЗОНА! Ако си регистрирал колата по постоянен адрес В София плащаш 150лв на година и паркираш в раьона, ако не буферен паркинг и градски транспорт. Ще намалим задръстванията, ще оправим въздуха и ще имаме пари за нови автобуси и пътища с 1 решение за всичко!
89
0
 
6
 
! Отговори
Арон преди 1 година
Как ги изчисли колко са умрели този?Да не е врачка или голям фантазьор и лигльо!!!Всеки който живее в София по дълго време знае че по това време на годината се появява явлението инверсия и над София пада мъгла и похрупак . Да събере другите фантазьори от Зелените и да духат - мъглата .Когато строиха трите сини ки до НДК и всички високи сгради насам и натам къде бяхте???Просто вече въздушните теченя над София няма къде да минават. ФПЧ 10 НЕ УБИВА ТЕ СЕ ЗАДЪРЖАТ В ГЪРЛОТО.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора мислете, какво ново в ЕС, това и у нас! Опазване на природата от зелен-ичките!, постковиден синдром!:))
87
0
 
4
 
! Отговори
Николов преди 1 година
Едно време се миеха улиците, сега не. Фините прахови частици остават в белият дроб. Не корона вирус , а мръсният въздух е опасен
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ставайте Зел-ени! Странен смог, от околовръстното към центъра! И никой да не живее в София, тя си е такава!, българинът не се плаши!
85
5
 
3
 
! Отговори
селски бек преди 1 година
айде айде няма какво да ревете, иначе сте вирнали носа колко големи заплати се получавали в София, колко скъпи им били апартаментите, софиянци били много повече от провинциалистите...е и въздуха е точно като за софиянци...
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера 96% от това замърсяване с фини прахови частици беше от отоплението и 0,2% от автомобилите.
83
2
 
6
 
! Отговори
КЮМУР преди 1 година
Автомобилите трудно могат да се спрад да се движат в такива дни. Отоплението на твърдо гориво обаче е не по-малко замърсяващо в случая. Би било редно в големите населени места да се забрани отоплението на твърдо гориво. Има и малки градове - котловини и ако градовете са в подножието на планините, които ги ограждат - тогава имаме същия ефект. Всичкото замърсяване остава като пелена от смог над града.
82
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО-ДОБРЕ МРЪСЕН ВЪЗДУХ И С ПАРИ ОТКОЛКОТО ЧИСТ ВЪЗДУХ,НО БЕЗ ПАРИ!
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пръста не си мръдна Фандъкова в София и герб в БГ за толкова много години. Абсолютно никакви мерки не предприеха. Ама дреме им за населението, важно е парички да дойдат от магистрали и кърпежи.
80
1
 
2
 
! Отговори
до 36 Deep zone преди 1 година
Ха-ха-хаааааа.......ама то гуакамолето е забъркано у с.Равно Поле общ.Елин Пелин!
79
3
 
6
 
! Отговори
нъл тъй...... преди 1 година
Само да не набедите автомобилите, понеже и по Петровден имаше автомобили, но..........градусите бяха височки!
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"30 години колите караха с оловен бензин" преди 30 години в България имаше 1/3 от колите които се движат сега, а София беше с 1/2 от популацията.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом за короновируса спряха всичко, не е ли лицемерно сега да караме хората да рабортят при този смог който причинява повече смъртност?Ако е ОК да ни правят на затворници заради ковид, значи поне трябва да забранят МПС-тата на бензин от утре.Нали уж животът на хората беше по важен от удобството, свободата и поминъкът на всички. Какво стана? Защо сега е нормално да жертваме повече хо
76
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Държава в която можеш да се движиш по пътищата с всякакво превозно средство - не е държава. Просто няма власт която да задължи хората да си държат колите в изправност с катализатори и филтри за твърди частици както са били произведени.Не да забранява - не да имитира дейност - просто да санкционира неизправните коли.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта като разхождах кучето съжалих че не съм с противогаз, после следобеда малко с колата джитках и пред мен една баничарка със сиво бял пушек веднага се усети понеже бях пуснал климатика да вкарва отвън. Колите замърсяват най-много, един такъв тарикат мърси колкото 100 нови коли и в държавата никой не му дреме.
74
7
 
5
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Преди 30 години колите караха с оловен бензин,теца гореше мазут а колите грам катализатори нямаха ,вие сега ми говорите че сега било мръсно и сме щели да умрем.
73
2
 
9
 
! Отговори
Xипохондрик преди 1 година
Божееее. Какво ще правим сега? Има ли пункт за раздаване на противогази някъде? Абе вие чувате ли се какви ги приказвате бе? Ако посетите сайта на НСИ ще видите в статистиката, че общо в Столична община умират около 60 души средно дневно. Или тука говорите за мръсният въздух в София и хората, които умират от него в цялата страна? Айде малко си сверявайте фактите, че ми писна да ви чета глупостите.