Въздухът в София днес е опасен за здравето

Замърсяване има в целия град, не само в отделни квартали
18 ное 2022 09:05, Нели Христова
125
Въздухът в София днес е опасен за здравето
Снимка: БГНЕС

Опасни за здравето концентрации на замърсители във въздуха има днес в София заради гъстата мъгла над столицата. Това показват данните от автоматичните станции за чистота на въздуха на инициативата Air Sofia, цитирани от "24 часа".

Над 500 микрограма на кубичен метър въздух стига концентрацията на финните прахови частити с големина 10 микрона показват данните от станциите. Като замърсяване има в целия град, а не само в определени квартали. Подобни концентрации има и на праховите частици с големина 2,5 микрона, които са още по-опасни за здравето.

Фините прахови частици не могат да се филтрират от носа и попадат директно в белите дробове. Високата им концентрация е изключително опасна за хора с дихателни и белодробни заболявания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Готин преди 1 година
За пореден път всявате паника в хората!Следващият път се консултирайте поне със: https://air.sofia.bg/, от където бихте разбрали, че лъжете десетократно в изявленията си. А, като видите мъгла, това не е смог!
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Фандъка защо не пуска безплатни билети? Не само,че не пуска билети, а е напускала проверяващи в гр.транспорт още по тъмно! Пътувах сутринта и около 7.30 ч.проверяващите хиени нахълтаха в автобуса,оставиха само предната врата отворена,а отвън един (не знам какъв беше) пазеше пред отворената врата на автобуса! Свършиха проверката и казаха:АЙДЕ КАРАЙ! Мирното стадо беше проверено, а пък въздуха нека е много мръсен,бяха забравили за безплатен билет ОТНОВО! Браво, Фандъкова!
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кърти пейки! Циркаджии!
104
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Че то всеки ден е опасен.
103
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната сектантска глупост! Защо никой не ревеше преди 30-40 години, а сега когато въздуха е в пъти по-чист? Не въздуха е проблема, а вакуума между ушите ви.
102
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъка защо не пуска безплатни билети?
101
0
 
10
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Всичко свързано с държавност в тази псевдо държава е опасно за обикновените хора...!
100
4
 
7
 
! Отговори
карибско питие преди 1 година
Няма страшно Данчето и Боко тичат при Плевньо да попитат къде го сърби, за да го обслужат. Сега нали ще правят метрото до другият му бизнес парк. После ще разширят метрото до жилищните му комплекси. Мръсен бил въздуха карайте колела за да ви се напълнят дробовете по качествено. .
99
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Само днес ли?!
98
3
 
7
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 1 година
А бедните в БГ са непропорционално много, сравнено със средното за Европа. Ако хората имаха повече доходи, без да ги тормозят с рестрикции щяха да си купят по-нови коли, да си инвестират в отопление, изолация и пр. тривиални неща и проблема изначално нямаше да съществува. Но не и у нас. Як тормоз на бедния....щото е беден.
97
2
 
6
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 1 година
До Писимист - абсолютно съм съгласен с теб. Исках вулгарно да иронизирам поредната драма и безумните опити на властта да НЕ намират същината на проблема и да се опитват да вменят вината на бедняка, естествено, защото нямал пари да си купи кола от магазина или щото се топлел на дърва, защото за друго няма.
96
0
 
11
 
! Отговори
Писимист преди 1 година
До Лаб. Меринджей100 хилки за аклумолатор с 4 ел мотора и некъв тайвански дисплей не ми се дават баце.А после теа батерии нашите мутри ще ги заравят в недрата на България о то от цела европа ще ги събират.Ел колите са бич за земята ,водород и метан е истината
95
5
 
1
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
И аз трябва да им дишам отровата, щото са бедни мизерници и нямат пари за нормален клип ли?? Иначе няма лошо да се пробват да ми вземат мебелите ама не гарантирам, че ще им остане с какво да ги носят. :)
94
5
 
0
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 1 година
Ко мрънкате, нали фчера баш КаТфАтмака ви показа новите "зелени" табели по талавизора?
93
2
 
2
 
! Отговори
Тенкю Тенкюв преди 1 година
До Trenko TrenkovТренко ти или си бот или социопат да си чувал за сърказим или ирония?
92
1
 
3
 
! Отговори
Кирето преди 1 година
Пийте пробиотика ми действа очистително ,дишате леко все едно сте в Торонто. Само 60 лв ,шишенцето иначе ми излиза на 0,70 лв. другото е надценка за ноу-хауто ми дето го барнах от БАН ;)
91
2
 
18
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Богата е тази държава в която богатите се возят в метрото и автобусите, а не където бедните ходят с коли до работа всеки ден.
90
5
 
2
 
! Отговори
Trenko Trenkov преди 1 година
До 1,9 ТДИТи си кр3т3н, да беше само ти, всичко щеше да е наред, но сте много такива...
89
2
 
10
 
! Отговори
Сошъл кекъв преди 1 година
Тая зима ПП изнесоха дървата в чужбина и ке горим стари дрехи и гуми.Иначе кубик дърва няцепени и сушени в сушилня в Германия е между 30-50 Е доставени на врата,а в София е между 100-150Е същия реален кубик. Как ПП направиха така че тока в Белгия и дървата в Германия са с по 50 Е по-евтини ?!!(тока за бизнеса в Белгия е с 53Е по евтин от тока в Бг.)
88
3
 
6
 
! Отговори
Илон Мъск преди 1 година
Следващата ми мечта е да взема 3 стаен в Кръстова вада