Адвокат: Може една от майките да откаже да върне бебето

И двете семейства имат право да осъдят лечебното заведение
Обновена: 22 дек 2022 08:28 | 22 дек 2022 08:27, Петя Славова
67

Безпрецедентният за България случай с разменените бебета бе поет от прокуратурата. В лечебното заведение започна и вътрешна проверка.

Според адвоката по медицинско право Калина Михайлова, на този етап се твърди, че само една от двойките са направили ДНК тест, така че не може да се установи дали двете деца в действителност са разменени.

"В ситуация на емоционален дистрес е нормално майките да са в трудно емоционално състояние и да не оценяват фактите правилно. Съгласно Семейния кодекс майка на детето е жената, която го е родила. Трябва да се проследи дали точно и надлежно се е проверявало кое бебе се дава на майката.", коментира Михайлова в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ има две възможности - бебетата да са разменени още по време на болничния престой или при самото изписване.

"Гривните, раздавани в АГ болниците, са специфични - индивидуални комплекти за майка и бебе. Факт е обаче че има ситуации, в които бебешката ръка е твърде малка и тя успява да се изплъзне", отбеляза Михайлова. И даде пример за добра практика от чужбина, където за да се избегнат подобни ситуации, се използва сканиращ софтуер.

Михайлова беше категорична, че ако бъде доказано, че двете деца са разменени, няма как те да останат при досегашните си родители.

"Нещата трябва да се случат плавно и с емоционално разбиране към майките. Възможно е да има отказ от страна на една от майките, но той ще бъде преодолян с юридически средства" , поясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът отново подчерта, че налице отново е последващ контрол - едва след този случай се назначават проверки в АГ болниците. "Проблемите са много и в редица сфери от здравеопазването. Те трябва да бъдат решавани системно и съвкупно, а не на парче", смята Михайлова.

Тя обобщи, че и двете семейства имат право да осъдят лечебното заведение и да получат обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
23
 
! Отговори
лол преди 1 година
За да не иска едната майка да върне чуждо бебе, значи има някаква далавера. Simple as it is. Иначе що за майка няма да иска собственото си дете?!
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като откаже да го върне,трябва да и го вземат насила!Как така ще държиш като заложник чуждо дете?
30
0
 
24
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Много ще ми е интересна мотивацията на адвоката, който би се хванал да защитава отказващата майка да върне ЧУЖДОТО бебе.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав Има значение! Така всеки може да осъди болница, да съсипе репутация на всеки, ей просто така! За кеф, за пари,... Смяна на шеф на болница също може да се направи така. После си говорим за партийтни влияния тук и там.
28
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как ще откаже майката да върне бебето като ДНК на бебето е 100 на другата майка -това е пълна глупост Вникакъв лучай не може да откаже
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в наша държава е гола вода, просто мърлячите са навсякъде, пък и няма и контрол. Сега родителите ги чака сапунен сериал. Мой съвет е да осъдят поне болницата.
26
1
 
31
 
! Отговори
Шоши преди 1 година
Според мен по-тъмната жена е искала светлото бебе и тя е разменила някак си гривните и сега не иска да върне детето което не е нейно, има нещо гнило в историята от страна на тъмната жена
25
0
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Кой энае колко такива случаи е имало, и никой не е роэбрал. Аэ съм си сигурен эа мен, щото останалите 8 бебета са били женски, та размяна е невъэможна
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, чудо голямо! Едно си..гане го разменили с друго си...гане! Навремето си, при всяка моя пакост родителите ми се обвиняваха взаимно, че детето им било подменено в родилното. Те били родили най-хубавото бебе на света, пък някой го бил подменил с едно тъповато, вечно изцапано и много непослушно изчадие адово. Е, и мен са ме подменили, нищо че съм одрал кожата на баща ми!
23
0
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Крачун 26 И у нас новородените стая до леглото на майката. Изключение когато детето и в кьовоз.
22
0
 
26
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До бг работа 21 Само в България ако преизпълняваш нормата , не ти вдигат заплатата , а нормата.
21
0
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Без значение дали е неволно, нарочно или дори самите родилки да са го направили, ако е станало преди момента на изписване вината е в болницата. Но е някак странно ако са разменени при изписването майките да не са видяли, все за 3-те дена в родилното са ги видяли и би трябвало да си ги познават. Това не са домати, а детето ти. Още като го видиш за първи път ти запомняш всяка една негова черта. Да се усетиш 3 месеца по късно, чак ми е странно.
20
2
 
18
 
! Отговори
Крачун преди 1 година
Докога в България ще действа остарялата практика от страната на съветите на разделянето между майка и новородено в родилните отделения? В цивилизования свят отдавна не се практикува.
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страна в която премиер/Киро просто/и президент нарушават конституцията, всичко е възможно.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, разбира се, това може само в България, страната на необятните възможности. Може да се заменят бебета в родилките дом и майка да откаже да върне чуждо дете. Това воже само в България. Уви.
17
0
 
18
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Сега масово родителите на деца родени в тази болница ще си правят ДЕНК тестове.
16
1
 
6
 
! Отговори
един преди 1 година
Не ми стана много ясно това че били напред с пазара за булки комплимент ли е, или не, защото се изразявате неясно. Ако за вас е героизъм, то много жалко, ако пък не е, добре. Защото в пазарните отношения, стига да са нормални, няма нищо лошо. Същото се отнася за коментара как някоя сестричка не била спала, пак неясно. По-точно вероятно е спала според мен.
15
1
 
14
 
! Отговори
бг работа преди 1 година
И в нашата фирма стана лоша грешка, защото ръководството заеева процедурите и системите за работа, които са се доказали в годините като работещи и които само е утвърдило. За да се бачка с бясна скорост. Като стана издънката си измиха ръцете с изпълнитела и ни удариха в заплатитте, а те невинни. И върнаха част от процедурите, да отчетат дейност пред гламавия собственик.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАКРАЯ ЩЕ НАБЕДЯТ НЯКОЯ СЕСТРИЧКА, НЕ ЧЕ НЕ Е СПАЛА, НО КЪДЕ СА ИМ ПРОЦЕДУРИТЕ И КОНТРОЛА ОТ РЪКОВОДСТВОТО!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че ромите са по-напред в пазара на булките. Имат ли го? - Имат го! Пазаруват ли се булки? - Пазаруват се! Имат ли българите пазар за булки? - Нямат! За премахване на разделението трябват усилия и от двете страни, но най-вече от тази ,която трябва да се интегрира. Точно там усилията са единични, а трябва да станат масови!