Протест срещу строеж в София, спирал достъпа до метрото

Преди теренът е бил общински с предназначение за зелени площи
71
Протест срещу строеж в София, спирал достъпа до метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Инвестиционно намерение за строеж на 35-метрова сграда притеснява жителите на столичния квартал "Мусагеница".
Хората са недоволни, защото смятат, че ще им бъде отнет пешеходният достъп до метрото и спирки на градския транспорт, а и голяма част от дърветата в района ще бъдат унищожени.

Теренът е станал частна собственост на Петьо Блъсков. Преди това е бил общински и предназначен за зелени площи. На мястото има изкопани дупки за основа на строеж, като някои от хората твърдят, че доскоро периметърът е бил и заграден.

"От 2018 г. водим съдебна битка срещу фамилията Блъскови и на първа инстанция спечелихме делото, но ВАС го върна да се гледа от друг състав и това дело продължава все още. Следващото заседание е на 29 май тази година. Искаме да питаме как като още няма решение на съда, той си позволява да копае дупки и да вдига огради", коментира протестиращият Александър пред БНТ.

За ограждането на собствен имот с мрежа не се изисква разрешение за строеж, но превръщането на въпросния терен от общински в частен не е в интерес на обществото, коментира кметът на район "Студентски" Петко Горанов. По думите му части от спорния терен са продадени през 2004 г. и 2012 г.

"Тогава се е случило в противоречие между функциите на местната власт и обществения интерес, защото вместо тук да се изгради парково пространство, е са продадени тези три имота, след това през 2018 г. с решение на общинския съвет е одобрен план за застрояване. Според мен няма как законът да бъде спазен и общественият интерес да бъде съхранен", каза Горанов.

В своя позиция Петьо Блъсков пише, че и трите имота попадат в подробен устройствен план, той е надлежно одобрен от общинския съвет, а всички съдебни производства, засягащи споменатите имоти са приключили в неговма ползва с влезли в сила решения на Административен съд - София-град и ВАС.

Жителите на "Мусагеница" обаче твърдят, че делата не са приключили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
ИлКане преди 1 година
Там общината е изградена от крадци и некадърници.Откакто дойде ДБ
60
2
 
1
 
! Отговори
оня преди 1 година
Тоя доскоро ползваше безплатно помещения за вестника си и едвам го изгониха от там.Съответно водеше прогерберска политика . Част от гербаджийските схеми.
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това безумно презастрояване в София трябва да спре, а кметовете и общинарите след 1989 година трябва да са в затвора.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1989 година започнаха схемите в София при кметовете на СДС - Янчулев и Софиянски, а после продължиха с още по-голяма сила при кметовете на ГЕРБ - Борисов и Фандъкова.
57
0
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Антикомунист 49 И одеялата му откраднаха на Бай Тошо от килията.
56
7
 
5
 
! Отговори
Другия с коня преди 1 година
когато купувахте вашите апартаменти построени върху зелени площи - що не водихте дела ,,а??Значи, за вас може,а за нас,дето ще купуваме - не може...Така ли бе...Ми и ние искаме да живеем там-в квартала ви..Много ме кефи!!
55
1
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
До От градакое му е избирателното ?!?!? просто там н е място за строеж . а вие говорите глупости ! в белите държави не може да строиш където ти падне ...у нас обаче няма закони и всичко може ако си правилният човек ! а Блъсков го знаем кой е ...
54
0
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
той едно време се въртеше и около мутрите ....ако не ме лъже паметта беше приятел на Карамански и на Самоковеца .явно го интересуват само парите !
53
0
 
5
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Скоро и върху налични строежи ще застрояват. Очудвам се въобще, че е останала тази зелена площ. Няма да е за дълго. п.блъскОФ достатъчно прибра от граб, ще ги вложи, ще стане бизнесмен - строител с джип. Нищо невиждано.
52
0
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
aman от прости алчни и нагли хора в тая " държава " ...
51
0
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
До Анонимену БГ сме - всичко е възможно !
50
1
 
8
 
! Отговори
полковник Стоянов преди 1 година
Познавам лично П Блъсков - това е един бивш комунистически динозавър
49
0
 
6
 
! Отговори
аааа преди 1 година
страшни работи се случват у БГ-то ...
48
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
interesno този народ къде спа 30 години !
47
1
 
7
 
! Отговори
ДО 49 преди 1 година
До АнтикомунистКВО ОБЩО има пък БАЙ ТОШО с Блъсков ??? схемите в Съолична община почнаха още в края на 90-те при Костов и МАФИЯНСКИ . СЕГА Фандупкова просто довърши започнатото от тях ...
46
0
 
8
 
! Отговори
Инженер 1917 преди 1 година
Нещо да напишете и за гл.архителкт на София? С това елече на келнер,добре дори е свършил работата
45
0
 
7
 
! Отговори
ааа преди 1 година
късно е вече както за СФ така и за БГ !
44
0
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
До Анонимене да ама там има закони ....тук НЯМА !
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще ви дам пресен пример от Шотландия. Преди година и половина човек купи парцел земя и искаше да построи 6 къщи на него. Общината категорично отказа, като се обоснова че земята е предназначена за зелени площи. Та разликата е, че няма значение това, че е частна собственост думата има общината, а не собственика. Сега я е пуснал за продажба, но от 6 месеца никой не иска да я купи.
42
1
 
5
 
! Отговори
ДО42 преди 1 година
До АнонименА КАК Мафиянски и Любо пъпката разпродадоха цяла СОфия ??!?!?