Протест срещу строеж в София, спирал достъпа до метрото

Преди теренът е бил общински с предназначение за зелени площи
71
Протест срещу строеж в София, спирал достъпа до метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Инвестиционно намерение за строеж на 35-метрова сграда притеснява жителите на столичния квартал "Мусагеница".
Хората са недоволни, защото смятат, че ще им бъде отнет пешеходният достъп до метрото и спирки на градския транспорт, а и голяма част от дърветата в района ще бъдат унищожени.

Теренът е станал частна собственост на Петьо Блъсков. Преди това е бил общински и предназначен за зелени площи. На мястото има изкопани дупки за основа на строеж, като някои от хората твърдят, че доскоро периметърът е бил и заграден.

"От 2018 г. водим съдебна битка срещу фамилията Блъскови и на първа инстанция спечелихме делото, но ВАС го върна да се гледа от друг състав и това дело продължава все още. Следващото заседание е на 29 май тази година. Искаме да питаме как като още няма решение на съда, той си позволява да копае дупки и да вдига огради", коментира протестиращият Александър пред БНТ.

За ограждането на собствен имот с мрежа не се изисква разрешение за строеж, но превръщането на въпросния терен от общински в частен не е в интерес на обществото, коментира кметът на район "Студентски" Петко Горанов. По думите му части от спорния терен са продадени през 2004 г. и 2012 г.

"Тогава се е случило в противоречие между функциите на местната власт и обществения интерес, защото вместо тук да се изгради парково пространство, е са продадени тези три имота, след това през 2018 г. с решение на общинския съвет е одобрен план за застрояване. Според мен няма как законът да бъде спазен и общественият интерес да бъде съхранен", каза Горанов.

В своя позиция Петьо Блъсков пише, че и трите имота попадат в подробен устройствен план, той е надлежно одобрен от общинския съвет, а всички съдебни производства, засягащи споменатите имоти са приключили в неговма ползва с влезли в сила решения на Административен съд - София-град и ВАС.

Жителите на "Мусагеница" обаче твърдят, че делата не са приключили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който продава общинска земя на безценица е сложил нещо в джоба. Да се разследват даващите и да им се търси отговорност.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петьо Комуниста е на власт от 35 години( ни ривете
19
1
 
9
 
! Отговори
ааааа преди 1 година
този не беше ли свързан с ГРОБ ?!?!? той отдавна се върти около парите ...едно вмреме се въртеше около Карамански ..
18
0
 
16
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Пак Блъсков - шугав медиен бандит, оцеляващ при всяка кекава власт, облизващ медийно ГЕРБ, ползвател на общинска, нападжийска и всякаква инстиционална корупция, строител на сгради и непрекъснато лъжещ за цените на имотите
17
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
А спира ли гледката към Витоша ?
16
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
До Анонименто друго освен корупция няма у БГ -то !
15
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
До Анонименняма защото няма прокоратура ! а и народа ни е мн про2СТ и с лека ръка допусна всичкото това пред очите му от 30 години ...
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немало вика Бойко корупция......мухахахахахахаха.....Петьо Блъсков....мухахахахаха
13
0
 
13
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
да за Пулев разбрах наскоро ....иначе Мафиянски даде къпланята Мария Луиза на мутрите едно време ....по точно на Жоро Илиев . него го застреляха сега се опитват и там да строят май негови наследници ...абе ужас някъв .така е в цяла София !
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те скоро продадоха и общински терен на Кубрат Пулев в Драгалевци за 190 лв. кв.м. В пъти под пазарната цена.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой си избран за кмет -което е временно- продава общинските имоти сякаш са наследство от баща му, а пък общинските съветници от всички партии единодушно го подкрепят. И никой не може нищо да направи. От там идват всички останали проблеми. Затова всеки драпа да влезе в политиката, защото няма последствия за действията им.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко е точно - общинската земя е продадена на правилните хора- сега ле се сетихте - още колко изненади има е хеййй-
9
0
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
До .!.точно така ! но на народа е про***Ст и не го разбира ! иначе в Младост същите схеми - общински имоти са направени частни с корупция в общините и сега застрояват всичко де може ....късно е вече за София ....разни продажни и некадърни управници като МАФИЯНСКИ и Борисов продадоха цяла София ....
8
0
 
20
 
! Отговори
.!. преди 1 година
всички знаем как точно общински имоти стават частни! как точно се лъже и маже в общините! и после как прикриватурата казва ааа всичко е наред! нали една кметица на Младост се опита, точно това да прекрати и сега е в затвора! понеже наща прикриватура тя "разследва" тя ни "пази"! та.ак работа ами само крадът лъжат и после слагат един гешефтар да ни обяснява как то кметицата на ладост софия била виновна! докато се вижда, че тя явно се е опитвала да спре точно това!
7
0
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
частни са друг път ...говориш глуп***ости наизуст .само глупо***Сти в тая държава ей ! тва че някой от общината е рпродал незаканно общински имоти не ги прави автоматично частни ...тва си е корупция !
6
0
 
11
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 година
такива врътки са в тая "държава " че ...
5
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
а бе какви зелени площи ??????????????бе давай да бетонираме
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картофената принцеса е взела някой лев.Интересното е че са продали паркът точно когато се пенявеше по телевизията че столична община прави и невъзможното само и само да спаси зелените площи от застрояване дори изкупували на двойни и тройни цени земя само и само зелени площи да има.И ето неква мутра ще си дигне 12 етажен блок в парка..Живеем в пародия на държава.
3
1
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ето още един пример че не мислите по изборите като овце ето го резултатаняма въздух няма светлина няма кислород
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се налапаха, изедници нещастни.