Протест срещу строеж в София, спирал достъпа до метрото

Преди теренът е бил общински с предназначение за зелени площи
71
Протест срещу строеж в София, спирал достъпа до метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Инвестиционно намерение за строеж на 35-метрова сграда притеснява жителите на столичния квартал "Мусагеница".
Хората са недоволни, защото смятат, че ще им бъде отнет пешеходният достъп до метрото и спирки на градския транспорт, а и голяма част от дърветата в района ще бъдат унищожени.

Теренът е станал частна собственост на Петьо Блъсков. Преди това е бил общински и предназначен за зелени площи. На мястото има изкопани дупки за основа на строеж, като някои от хората твърдят, че доскоро периметърът е бил и заграден.

"От 2018 г. водим съдебна битка срещу фамилията Блъскови и на първа инстанция спечелихме делото, но ВАС го върна да се гледа от друг състав и това дело продължава все още. Следващото заседание е на 29 май тази година. Искаме да питаме как като още няма решение на съда, той си позволява да копае дупки и да вдига огради", коментира протестиращият Александър пред БНТ.

За ограждането на собствен имот с мрежа не се изисква разрешение за строеж, но превръщането на въпросния терен от общински в частен не е в интерес на обществото, коментира кметът на район "Студентски" Петко Горанов. По думите му части от спорния терен са продадени през 2004 г. и 2012 г.

"Тогава се е случило в противоречие между функциите на местната власт и обществения интерес, защото вместо тук да се изгради парково пространство, е са продадени тези три имота, след това през 2018 г. с решение на общинския съвет е одобрен план за застрояване. Според мен няма как законът да бъде спазен и общественият интерес да бъде съхранен", каза Горанов.

В своя позиция Петьо Блъсков пише, че и трите имота попадат в подробен устройствен план, той е надлежно одобрен от общинския съвет, а всички съдебни производства, засягащи споменатите имоти са приключили в неговма ползва с влезли в сила решения на Административен съд - София-град и ВАС.

Жителите на "Мусагеница" обаче твърдят, че делата не са приключили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от фандъка и нейните разрешения за строежи. Ако има как и на булевардите ще строят в тая София, стана по-наблъскано от Гърция, вече си гледаме дупките по килотите на простора, а има толкова място на това "Софийско поле". Ама и хората са глуупави, голям зор да се забиеш до терасите на хората и да дадеш маса пари.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Искаме да питаме как като още няма решение на съда, той си позволява да копае дупки и да вдига огради . . . . Пак грешна формулировка! Не, питайте, протестирайте използвайте всички форми на граждански протест! А по темата, копае и вдига огради, защото си е платил на когото трябва и това ли да обяснявам! Нека застане един пред метрото и да събира подписи с истински поставен въпрос, виж по-горе! Дерзайте като Възраждане! Този път съм с тях!
39
1
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
само схеми в тая " държава " ...жалко за БГ
38
4
 
2
 
! Отговори
КАСКЕТУРА 2 преди 1 година
ЩЕ ВИ арестувам всичките ей балъци ! няма да пипате мойте хора Бойко и Пеевски ...
37
1
 
11
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 година
тези неша се случват защото у БГ няма прокоратура и съд ! или са корумпирани или некадърни ... нещо страшно е
36
0
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Освен това този мошеник е и кредитен милионер. Един от тези, които обраха спестяванията на хората. Така свикнал, да граби чуждото и да ползва безплатно. "Горкият" и наема не си плаща.Смята, че на него всичко му се полага безплатно.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен да лице ***, изедника да се научи да лъска и общински бастуни.
34
0
 
5
 
! Отговори
Блъскан Петьов преди 1 година
Аве що пари съм дал на един *** с амбиции на слънце и задните му части лизах, не този скромен парцел заслужавам, а цялата Борисова градина, тя без това по името трябва да е негова
33
2
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
До Анониментук 1во не е нормална държава и 2ро няма нито прокаратура нито съд !
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е заради Фандъкова и преди това Софиянски, които като кметове на София, не са защитили обществения интерес и са продали тези общински имоти. В една нормална държава за тях щеше да има прокуратура, съд и затвор.
31
0
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
До Анонимен от кога корупцията се нарича комунизъм ....мн си про***Ст ...
30
0
 
13
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
проблемът с таквиа спорни имоти ще зачестяват в СФ защото корупцията в общините е мн голяма и за това общински имоти се продават за без пари на сулио и пулио ....после искат да ги застроят защото цените на имотите в СФ са мн високи ! тва си е цяла схема . в мЛАДОСТ просто беше пример за това какво се случва ...
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те сега през имота му ли минават за да стигнат до метрото? Да им събира такса. Тва все едно да минавам напряко през спалнята на съседа, че не ми се обикаля.
28
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах да е нарушен законът, на какво основание му саботират строежа? Егати комунизма в тая държава.
27
1
 
5
 
! Отговори
бг схеми преди 1 година
в общините са най-големите далавери - собоено по големите като СФ ! ТАМ е страшно ...да си приммоним ударното трио по времето на СДС в общинаТА в СОФИЯ - Мафиянски , Антоан николов и ЛЮБО ПЪПКАТА....тия 3мацата проадодха цяла СФ на мутрите и на кой ли не ...дори паркингии гаражи дадоха на ВИС .сега на всеки метър в СФ плащаш на тях иначе скобичка брат ...
26
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко трябва да си долен, за да пречиш на човек да се разпорежда със собствения си имот?
25
3
 
10
 
! Отговори
дааа преди 1 година
всъщност КМЕТИЦАТА НА МЛАДОСТ се опита да спре точно това - но я поръчакаха ...спомнете си на кой ..Гешев естесвено - момчето за поръчки на ГРОБ И ДПС . ТРЯбва да си мн про***Ст да не зацепиш кво се случва ...
24
0
 
7
 
! Отговори
ааа преди 1 година
при тези цени на имотите ще застроят цяла СОФИЯ ! искат ти по 200 хил евро за кутийка оъ 80-90 кв по разни смешни квартали ....как да стане ?!!??
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайбългарин е замесен 100%
22
1
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
кой ше ги развледва като прокоратура у БГ няма ! а иначе при тези цени на имоти в СФ и имайки предвид че всичко се изсипва тук ще застроят и луната ...цените са 3йни буквално има и 4йни ....