София склони глава пред подвига на опълченците

Пред президентството се състоя тържествена смяна на караула
3 мар 2023 15:50, Анисия Иванова
38

С изключително вдъхновение и трепет столичани посрещнаха Националния ни празник. Той започна с панихида и молебен в катедралата "Свети Александър Невски". Под звуците на националния химн и салюти беше вдигнат българският трибагреник пред паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстваха президентът, министри и кметът на София.

След официалната част стотици столичани с трепет и цвете в ръка дойдоха да поклонят глава пред паметта на опълченците. 85-годишният Атанас Григоров за първи път присъства на честванията, тъй като дълги години живее в чужбина. Родолюбието обаче не познава разстояние и граници.

"Най-важният празник за България. Не съм очаквал, че ще има толкова хора", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него сегашните политици трябва да се поучат от миналото. "Има разделение между политиците. Има някои, които се слушат, други обръщат гръб", смята още Атанас.

Въпреки дъжда, мнозина деца също изчакаха да поднесат цвете с благодарност за свободата си и в памет за предците си. Стотици се струпаха с очакване и пред президентството, където се състоя тържествена смяна на караула.

В 18:30 ч. днес ще има тържествено слово на президента Румен Радев по случай националния празник, а след това и тържествена заря-проверка. На място има засилено полицейско присъствие, създадена е организация и контролно-пропускателни пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност в София влизат Руски войски, които я освобождават, по стечение на обстоятелствата - без Опълчението. Та благодарността на софиянци в огромна степен е именно към Руските войски. Да помним!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решетките пред Народното събрание се появиха за първи път на 3 Март 1990 година - месеци след идването на т.нар. демокрация.
6
1
 
20
 
! Отговори
По бълг. синоними преди 1 година
Русия значи свобода. Не ме е лъхвал дъх на руска зима, // не съм се чувствал малък в твоите ръце. // Но знам, че някъде те има // на картата на моето сърце.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и пред братята Руснаци! Не го премълчавайте!!!
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим ти НАТО че ни освободи
3
0
 
29
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Само на опълченците ли? Руските войници, загинали за свободата на България кучета ги яли... Да си припомним: "Йоще миг - ще падне заветния хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм"! Поклон!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон и @@@за Турция !
1
3
 
8
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Луциферски кръст върху имената ви:))))