След унижението зад колоните на МС: Жена осъди МВР

Потърпевшата е била снимана от представители на реда разголена
6 мар 2023 21:02, Йоана Цонева
280
След унижението зад колоните на МС: Жена осъди МВР
Снимка: БГНЕС

Цветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане зад колоните на Министерския съвет по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 година, съобщи "Сега", позовавайки се ни информация от деловодните регистри.

Цветкова е била снимана от полицаи разголена. Тя е претендирала за обезщетение от 20 000 лв., но Административен съд-София град (АССГ) е преценили, че е справедливо да получи 2 900 лв. Момичето не обжалвало размера на присъденото обезщетение, но съдебното решение е било атакувано от СДВР и така процесът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Прокурорът Нели Христозова взима страната на Цветкова. И на първа инстанция участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост.

Цветкова е завела дело по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна. По делото пред столичния административен съд са установени обстоятелствата от твърденията на Цветкова за задържането ѝ по време на протеста, престоя ѝ с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения, отвеждането ѝ в Трето РУ и задържането ѝ там в продължение на 22-23 часа. Съдът приема, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането ѝ, нараняванията ѝ, поведението на полицаите. Съдът се спира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. Приема и за доказани твърденията ѝ, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.

"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна на Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане", смята съдия Доброслав Руков. Той отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.

Размерът на обезщетението пък бил съобразен и с практиката на Европейския съд по правата на човека по подобни дела.

Цветелина Цветкова води и дело срещу СДВР за обезщетение от 80 000 лв. заради незаконосъобразни действия на полицаите - отвличането ѝ от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. Делото трябва да бъде гледано след седмица.

Още по темата
"В момента, в който ме хващат, няколко полицая започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказва в предаването "ЕвроДикоФ" Цветкова, цитирана от "Сега".

Припомняме, че чак през август 2021 г. четирима служители на Министерството на вътрешните работи бяха привлечени към наказателна отговорност след разпространени видеоматериали от парламентарната Временна комисия за разследване на насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

"Сега" информира, че и досега разследването не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от полицаите. Според адвокат Николай Хаджигенов, който представлява Цветкова, цитиран от медията, то никога няма да приключи. "Мина повече от година, откакто от комисията (парламентарната комисия за полицейското насилие) изпратих на МВР препоръки, имена и доказателства", коментира той. Хаджигенов посочва, че още след нощта на случая с упражнено насилие зад колоните на Министерския съвет главният прокурор Иван Гешев е обявил в Twitter, че застава зад МВР. "Вероника Трифонова (като районен прокурор, впоследствие стана европейски делегиран прокурор, какъвто и към момента е - б.а.) беше назначила видео техническа експертиза на този точно запис с побоя и не беше видяла престъпление", обяснява Хаджигенов. По думите му европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е била шокирана от този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
7
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До АнонименБраво, брилянтна мисъл, като за първокласник - става.
21
3
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Баце, дето я организира тая гавра с хората, що не му наврат един по-здрав дето слънцето не грее, баш зад тия колони. Ще е по-справедливо за момичето. Всички ги видяхме записите, само името не знаехме. А смотаните бок: лу:ци дето имаме за полиция, животът ги е наказал вече.
20
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами след като мъжа и не иска да я унижава..какво да прави жената. Ходи по протести, с надеждата млади и яки полицаи да я унижат под колоните на МС..
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая женица сигурно е хубавица, че полицаите са я унижили. Има и по-грозни протистиращи жени, които твърдят, че са ги арестували на протеста, но никой полицай не е пожелал да ги унижи. Както казва леля Сийка.. "Защо да ходя на протест, когато мен само ми слагат белезници, а само младите девойки ги унижават!"
18
10
 
7
 
! Отговори
Влади преди 1 година
А аз как да осъдя тези "дечица" дрогирани протестъри, платени от Божков, за това че счупиха държавата, за инфлацията и огромните цени??? Подкрепяха юмручето на зеления чорап, а сега му искат импийчмънт. Кой е по последователен, защото аз никога не съм подкрепял Радев.
17
6
 
6
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До до 13Каков му каза, че ис глупав ли?
16
6
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Казах ти
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яла ли го е???
14
9
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До до 13Продължавай да си пишеш на себе си, не пречиш на никого.
13
7
 
5
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Не осъди МВР ,ами осъди нас и самата себе си,понеже парите са от нас и от нея. До кога вместо държавата парите няма да ги дава конкретният виновен
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са я унижавали. И двойно са я унижили...И после Хайдушко унижение е имало. Един полицай я унижава отпред, друг я унижава отзад!! Ужас, Срам!! А тя вика "Унижавайте ме Гербери!! Аз си представям Кики Парапета докато ме унижавате!
11
0
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Не че то не е добре
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамстера може да живее 1 година без да пие вода. Сърцето на хамстера бие с 300 удара в минута! Повече за хамстерите можете да научите на сайта xhamater. Там също може да видите, как полицаите унижават жената под колините на МС..3 пъти я унижава само 1 полицай!
9
27
 
44
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
20 000, 80 000. Поредната, която си е казала "Сега ще ударя джакпота", намислила си 100 бона общо, ама май и 6-7 няма да получи. Като за нея - става.
8
15
 
4
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
За преврата организиран от Москва да свали законното правителство ли става дума?
7
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 1 година
Вероятно предписваш това, което липсва на жена ти. Прати я на някой протест и ще я зарадват!
6
12
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Снимков материал от разголването има ли ? Искаме и ние доказателство за какво ще отидат данъците ни , защото едва ли ще ги вземат от изпъулнителите на деянието !
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умнокрасива или не, жена е....нищо не оправдава "смелите" тумбаци, че я налагат като гайда и после я опипват да си избиват комплексарщината...Най малкото говори що за служители има в МВР... Впрочем то е ясно, съдейки напоследък, колко полицаи издънки изпозаловиха
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много за чистене в полицията, жалко е положението, а не трябва да е така.
3
10
 
7
 
! Отговори
София преди 1 година
Жълтопаветната либерастка понеже е безполезна на обществото с някакъв труд или професия, решава да ходи да заработи малко на протести, случайно попада между шамарите и сега ще съди МВР, защото я ошамарили. И това ако не е типичния мечтан развои на събитията за всеки ***, здраве му кажи. Искрено се надявам да не успее да осъди СДВР и да се наложи да плаща разноски по делата, като е толкова отворена.