Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат

Целта е да се ограничат инцидентите с тях
31 май 2023 14:53, Анисия Иванова
112
Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет представи нови правила за движението на тротинетките в града. Целта не е да се обяви война на тротинетките в града, а да се ограничат инцидентите, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

В София има над 2000 електрическите тротинетки, които се отдават под наем. Те са екологичен, бърз транспорт, който намалява трафика и създава удобство и категорично не краде пътниците на градския транспорт.

"Има няколко насоки, по които работихме. Основният акцент е да ограничим неправилното паркиране и зачестилите инциденти", заяви Георгиев и добави, че по данни на КАТ има над 1600 санкционирани нарушители.

Председателят на СОС съобщи, че ограничението от 25 км/ч ще важи за всички тротинетки под наем и за личните такива. "Личните нямат никаква регистрация. Ние не знаем колко е техният брой официално", добави той, цитиран от БГНЕС.

Георгиев съобщи още, че е абсолютно забранено движението с тротинетки в парка. Разрешено е само да се бутат в парка, като скоростта следва да бъде не по-висока от 5 км/ч.

"Задължаваме фирмите да прилагат ограничението", обяви председателят на СОС.

Следващата забрана е за паркиране на широки градски пространства, което включва входове на сгради, детски площадки и др. "Определяме в рамките на един месец зони, в които те могат да се оставят", обясни той и добави, че това може да бъде например на пилоните на НДК, но не и на фонтаните.

По закон и сега паркирането на тротинетки на тротоарите е забранено е затова правило ще се разчита на самосъзнанието на гражданите. Санкциите за нарушенията са в размер на 50 лв. и важат за всички граждани, вклю и за онези, които притежават лични тротинетки.

Фирмите, които предоставят тротинетки, са длъжни, ако те са разхвърляни безразборно, да ги приберат в рамките на 4 часа. От 500 до 1000 лв. е размерът на глобите за фирмите, ако се установи, че не са въвели ограничението, тяхна тротинетка се кара с над 25 км/ч. или е паркирана неправилно. За непремахването на разхвърляни тротинетки в рамките на тези 4 часа глобата за фирмите е от 300 до 500 лв.

Промените следва да влязат в сила до месец, като преди това следва да бъдат гласувани от СОС, което ще се случи в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Само с каска и жълта жилетка - ти си участник в движението. И щом задвижването е с мотор, то това е МОТОРНО превозно средство...
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
99 напротив, тротинетки не трябва да се продават и да карат лица под 18 и без изкаран курс за правилата на движение. Не знаеш маркировка, пътни знаци, кой участник в движението, кой не, обаче си тръгнал на състезание че и по тротоара.
95
1
 
5
 
! Отговори
Абаджиев преди 10 месеца
Проблема не е в тротинетките, проблема си е пак в нас хората и получовеците. Култура няма, разглезени и *** лапета и вече пораснали такива. Правила трябва да има, неизбежно е. Средна скорост на пешеходец 5 км.ч средна скорост на тротинедкаджия 40 км.ч как да е безопасно, когато се движат на едно и също място.
94
6
 
5
 
! Отговори
кк преди 10 месеца
И как ще се следи скоростта на личните торотинетки ? Трябва да се забрани на хора над 50г. да се качват на тях също.
93
0
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 10 месеца
А какво стана с онзи травестит Емили Тротинетката?
92
3
 
9
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Електрическа Тротинетка обикновено карат хора без особена двигателна култура. За сравнение дъщерята караше обикновена тротинетка на 6-7 годишна възраст. Тежко шаси с общо тегло 100-140 кг с нисък център на тежестта при 20-30 км в час е доста стряскащо. Може да предизвика много тежки наранявания на пешеходец. С колело - най-много охлузване. Който твърди обратното просто е злонамерен.
91
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно засилено колело в парка е доста по-опасно.
90
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 92 : Претенции ще имаш като започнеш да плащаш данъци, колкото шофьорите на автомобили. Разбра ли?
89
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя герберски *** да не ми казва с колко да карам ами да вземе да оправи веолалеята по Бъкстон, всеки ден минавам от там с звучна псувня по висящите с колите в задръстването.
88
7
 
17
 
! Отговори
Тротираст преди 10 месеца
Тротинетките са много хубаво нещо! Докато ги карате и усещане как обръщате резбата и се приобщавате към *** ценности!
87
0
 
14
 
! Отговори
преди 10 месеца
Правила има, но контрол няма. Докато не се намесят някакви работещи органи, които да налагат санкции, всичко остава в сферата на пожелабията. Да напомня ли, че и каруцита са забранени в града? Но на каруцарите не им пука, защото никой не ги закача. За какво са ми такива наредби?!
86
4
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 10 месеца
Кога ще се измисли читава наредба за отглеждането на *** и защо тяхната чутовна бройка е никому неизвестна? Да се разхождат на повод, намордници, санкции за денонощен интензивен лай? В квартал Левски в София не може да се спи, бре, хора. Редовно джавкат по 50 дворни *** наведнъж.Кога най-сетне ще се вземат мерки за бездомните песове, както и за тези, които се пускат свободно по улиците от стопаните им? Защо ако нечий *** лае по цяла нощ няма санкции? Кога???
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
в германия под 16 години не може да управлявяш тротинетка освен това е с регистрационен номер и задължително с каска и лични предпазни средсва ( на лактите и на коленета ). и всака година трябва да минава на преглед , на пешеходни пътеки се бута в парка също се бута
84
9
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 10 месеца
С толкова злоба си за Орландовци пич :)
83
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ ГЛУПОСТИ! Онзи ден един *** де ру нгел с тротинетка ми тръгнал по Цариградско и блокираше цялата дясна лента около Софийския. Самостоятелно правят задръстване, щото по закон трябва да ги третирам като хора и ако го блъсна се води, че съм убил човек, а не мръсно животно! На всичкото отгоре ще трябва и колата да си правиш ако бутнеш такова чудо! Айде разкарайте си играчките и пораснете. Или градски или кола/мотор. Велосипедите са за парка!
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът - повсеместен - е, че от европата ни възпитава в основната европейска ценност: Че "някой друг трябва да се грижи за всичко" някой спомня ли си приказката от преди 80-тина години: детенце към "гражданин" хвърлил си небрежно билетчето "...чичко, изпуснахте си билетчето" Днес всеки чака "Общината" да му реши проблемът а в общината са tъпu, ояли се, корумпирани kpeтeни, които, абе нека си крадат, ама да направят и поне НЕЩО смислено за столицата!
81
2
 
11
 
! Отговори
Решението е просто преди 10 месеца
КАТ да заеме позиции в храстите на парка.
80
1
 
2
 
! Отговори
МБТ трутенетка преди 10 месеца
"Виждам бате палка... директно подминаване, не стаа дума за парата бате, начи иаме разминаааване."
79
6
 
16
 
! Отговори
Нищо не сте видели преди 10 месеца
Вие в София нищо не сте видели! Хората в големите европейски градове са пропищели от тези споделени тротинетки! Карат се масово от туристи, не се спазват никакви правила, карат се по тротоарите вместо по улиците, паркират се абсолютно безразборно. И за паркирането фирмите собственици не плащат и стотинка. Представете си, че вместо 2000 има 15000 тротинетки в София. И хич не са "еко" - тротинетките се чупят лесно, а и как се рециклират батериите, ако се рециклират изобщо?
78
2
 
7
 
! Отговори
Тротинерорист преди 10 месеца
Цветан Недялков вече няма този проблем.