София трябва да е климатично неутрална до 2030 г.

Фандъкова: 24% е намалението на емисиите на парникови газове за 10 г.
7 юни 2023 21:49, Анисия Иванова
29
София трябва да е климатично неутрална до 2030 г.
Снимка: БГНЕС, архив

До 2030 г. столицата ни трябва да постигне климатична неутралност и тази цел поставя София и нашите усилия на скоростна писта, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри форума "Устойчива кръгова икономика - добри практики", организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Столичният кмет посочи, че когато през 2011 г. е подписала Споразумението на кметовете на големите градове на Европа за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. с 22% спрямо нивата от 2007 г., това е изглеждало трудна задача. „Изпълнихме я и съм убедена, че София ще изпълни и втория ангажимент – намаление с 40% на парниковите емисии до 2030 г.“, заяви столичният кмет.

Сред резултатите от работата на Столичната община през последното десетилетие в сферата на екологията Фандъкова отчете 24% намаление на емисиите на парникови газове за 10 години и четвърта поредна година изпълнение на нормите за средногодишна концентрация на фини прахови частици в София. Кметът подчерта, че Столичната община превърна отпадъците в ресурс чрез изграждането на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци.

През 2022 г. са произведени около 10 000 тона компост, който се ползва за торене на паркове и градини. Произведената електрическа енергия от хранителни отпадъци е 2061 мегават часа. На територията на Столичната община е изградена система за разделно събиране на битови отпадъци, с която се цели намаляване на количеството смесени и битови отпадъци и намаляване на депонираните битови отпадъци, каза кметът.

Тя информира, че във всички 24 района на София са поставени над 6500 контейнери за разделно събиране на отпадъци. В града има и над 140 контейнера за събиране на текстилни отпадъци. Във всички 175 училища и 195 детски градини са предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване на отговорното събиране на отпадъци, каза още столичният кмет, цитиран от БТА.

Като част от усилията на Столичната община за превръщането на София в по-чист град Фандъкова отбеляза засаждането всяка година на около 4000 нови дървета покрай улици, в паркове и междублокови пространства. През 2017 г. Столичната община започна залесяването на зелен пояс от нова гора около София, посочи кметът. Първите 120 000 фиданки край Суходол, които засадихме, вече са красива млада гора на 225 дка площ, каза Фандъкова. Тя допълни, че през 2022 г. започна засаждането на втората нова гора в землището на Негован, а през тази пролет бяха залесени 20 000 фиданки дъб, като целта е да се засадят 85 000 фиданки.

В конференцията участва посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк, както и Петер Курт, президент на Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
хахахахаПедя човек-Лакът брада, ти ли си?!?!
25
0
 
2
 
! Отговори
асдаа преди 1 година
Крайно време е парното в София да скочи с 300% и сами ще се неутрализират климатично. Писна ми цяла България да плаща парното на Шопландия.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи до 2030 година толкова ще сме потънали, че ще се ходи само пеша и ще се рупа трева в градинката отпред. Слава на Евросъюза и другарите от Америка, слава.
23
0
 
1
 
! Отговори
По-некадърно преди 1 година
управление от това на Топлофикация НЯМА. Да слагаш боички и пяна изолация, при наличие че трябва първо да спреш технологични загуби, хоризонтални инсталации и да задължиш изолация на сградни тръби във всички сгради, не съм виждал. Законът толерира крадливите съседи.Електронните електромери вдигнаха сметките за ток с над 150%. Водата откакто е дадена на Концесия се е вдигнала с 200%, а загубите по стара инфраструктура е КОЛОСАЛНА, потресаващо безхаберие и чудовищна Диктатура на Монополи чрез ЧСИт
22
0
 
3
 
! Отговори
България преди 1 година
Трябва да е неутрална от ЕС защото зелената им идея е пълен провал за в бъдеще.ЩЕ НИ ЗАРИНАТ С ОЩЕ БО.ЛУК!ПО-ДОБРОТО БЪДЕЩЕ ЩЕ Е БЕЗ ДА НИ КОМАНДОРЯТ ОТ ЕС И САЩ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ БЪДЕЩЕ НЯМАМЕ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ГЛОБИТЕ,А ТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ВОЙНИ И ВИРУСИ СЪС СЪБРАНИТЕ ПАРИ!
21
0
 
1
 
! Отговори
Демек преди 1 година
Парно 500 лева и перки ток 500 лева на месец. Спреде дървената мафия, но там падат пари, нали. Водата 500 лева я направете кубик. Да делкате милиардите от Концесии. Не ви е срам гарсоние топлият април 200 лева ПАРНО, без сградна, ЕДИН МЕГАВАТ топлоенергия? Като от ноеври до април на личния ми топломер е 1 мегават за целия сезон. Побъркахте хората, неояли се милиардери. Тока ви е 65 лева на месец, зима лято, няма значение, Електронните Топломери ми дигнаха сметката със 100% ток. Мафия
20
1
 
1
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Да помогнем на софиянци за постигане на тази цел още тази година - да им спрат парното и ТЕЦ-овете. Пълна забрана и криминализиране продажбата в София на въглища, ***, дърва и пелети!
19
0
 
5
 
! Отговори
Топчо преди 1 година
Данче, Данче толкова ти е изсъхнал мозъка, че е с размер на стафида. Много мъка и простотия има и недостатъчно куршуми.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е климатично неутрална? Ще и сложите купол че да не се влияе от климатичните промени и условия?
17
0
 
16
 
! Отговори
В. преди 1 година
Застроени са северните подстъпи на Витоша. Тези луксозни квартали в калта с какво ще ги отоплявате?
16
1
 
19
 
! Отговори
ФАНДЪКО-НЕУТРАЛНА преди 1 година
1) София трябва да стане Фандъко-неутрална (за климатично-неутрална - не мисля, с толкова *** дето се гори всяка зима в Софията); 2) София трябва да се погрижи за престъпността и за възпитанието на децата (енерг. напитки, цигарите и синтетичната дрога ги погубват); 3) София трябва да орине всички запустели и рушащи се сгради; За сега това би било едно ДОБРО НАЧАЛО.
15
1
 
16
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
То бива луди ,ама толкоз на едно място като тая направо ми идват множко!За парите от европата вече са ни продали 100 пъти!
14
0
 
23
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Никой не е климатично неутрален, всички зависим от природата и климата-студ и сняг, горещини и дъждове. Но прикрити под поредната евроценностна измислица, се усвояват доста парички
13
1
 
13
 
! Отговори
Моля Ако е Останало преди 1 година
поне 1 НеСчупено Жълто Паве - Снимайте си го за Спомен!
12
2
 
14
 
! Отговори
КЛИМАТИЧНО НЕУТРАЛЕН преди 1 година
Садиш боб на балкона - ядеш боб - напъваш се и събираш отделения газ метанол, с който зареждаш колата и готова работата. И най-важното - независим си от Путин и Лукойл.
11
1
 
26
 
! Отговори
Да преди 1 година
при 50% поскъпване на Водата и 150% поскъпване на Тока от 1ви Юли, т.е. след няма и 1Месец, то Всякаква Форма на Живот базирана на Въглерод като Човека, не до 2030, а до 2025 ще бъде ИзТребена и София ще е НеУтрална-Въглеродно!!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката умори София, но не се умори да обещава и да не изпълнява.
9
0
 
14
 
! Отговори
реджеб иведик преди 1 година
ама те в софията в градския транспорт им правят цивилна контролна проверки което абсолютно противозаконно и ги връщат във времето в софи от преди 20-25 години!!!...ама иначе мислят вече за 2030 как софия ще станела климатично неутрална.....мбахахахаххахаххахаххахахахахн
8
1
 
19
 
! Отговори
Идиотка преди 1 година
Прокарва малo.умните политики на глобалистите.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ae климатично неутрална, вие един паркинг не можахте да построите! Махай се вече, ***.