СОС одобри нова метростанция между "Сливница" и "Обеля"

Фандъкова очаква одобрение и за още две станции през район "Люлин"
15 юни 2023 18:58, Йоана Цонева
6
СОС одобри нова метростанция между "Сливница" и "Обеля"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет одобри предложение за изграждането на нова метростанция, разположена между метростанциите "Сливница" и "Обеля", информира БТА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че станцията ще обслужва кварталите "Обеля" 1 и "Модерно предградие", ще осигури достъп до метрото на живущите в района и ще е ключова за връзка на метрополитена с националната железопътна мрежа.

По думите ѝ се предвижда станцията да бъде оформена като интермодален хъб с новата жп гара "Обеля" и нова автогара за автобусите от западното направление. Фандъкова подчерта, че е направено предложение изграждането на новата метростанция да бъде включено в Оперативна програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

В доклада на главния архитект на София Здравко Здравков до Столичния общински съвет се посочва, че изменението на плана за регулация цели изграждане на връзка на Втори метродиаметър на метрото с депо "Обеля" и нова метростанция до ж.п. линията "София-Кюстендил", район "Люлин" и район "Връбница".

Столичният кмет очаква да получи подкрепа и за разширението на метрото към Софийския околовръстен път с две станции през район "Люлин".

Тя посочи, че планът разширение на третата линия през район "Слатина" е обжалван от няколко граждани.

"Надявам се, че съдът ще разгледа казуса в най-кратки срокове, за да не се спира строителството на проект, който се очаква от хиляди софиянци", добави Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Алън Грант преди 10 месеца
До АнонименБай Тошо нищо не построи по времето на социализма. Мнолго заблудени хора са живели през социализма, щом си мислите,че на Живков му е дремело за населението. Класически комунистически популист.
4
1
 
7
 
! Отговори
Дост преди 10 месеца
Там ще има НОВО строителство и затова изграждат спирка с държавни средства!Уж частният предприемач щеше със собствени средства да я построй, но по_лесно е да подкупиш кмета и архитекта и да ползуваш обществените средства!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Между двете станции няма почти нищо. Има 10-тина къщи от Модерното.... Що за безумна идея? Има гъсто населени квартали от Сф в които метро няма, ама ще прайме станция в чукара.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак за отдалечените села правят метрото, ако бай Тошо беше жив първата метро линия щеше да е от Цетър до Бояна а не от селата около София.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледат да почват строежа и да потекат парите преди да са дошли изборите есента. Предвидливи са, евала. Забързват процедурките.