Тротинетки в София извън тротоарите, с до 25 км/ч

В парковете максималната скорост трябва да е 5 км/ч, реши СОС
13 юли 2023 14:19, Елка Василева
43
Тротинетки в София извън тротоарите, с до 25 км/ч
Снимка: архив, БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) реши водачите на индивидуално електрическо превозно средство (електрическа тротинетка) да нямат право да развиват повече от 25 км/ч в София. Това стана след гласуване на промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Движението с електрическа тротинетка трябва да става по изградената велосипедна инфраструктура, а при липсата на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Още по темата
Минималната възраст за водача на електрическа тротинетка е 16 години - по велосипедни инфраструктури и пътища, по които разрешената скорост е до 50 км/ч, и 14 години - само по велосипедни алеи. Водачите на този вид превозни средства под 18 години задължително ще трябва да носят каска.

Забранява се превозването на други лица, както и движението по тротоари и други места за пешеходци.

Не се допуска и употребата на мобилен телефон по време на управлението на тротинетките.

За нарушителите са предвидени глоби.

В тъмните часове на денонощието и при намалена видимост водачът трябва да е с включени светлини и да има светлоотразителни елементи върху видимата част от облеклото си.  

Пътната безопасност е основната цел на промените, каза председателят на СОС Георги Георгиев, който е и един от вносителите на доклада. Регулираме собствениците на тротинетките под наем да въведат ограничения, каквито има в други европейски държави, обясни той.

Безразборното паркиране трябва да се ограничи, затова движението в парковете ще е в "червена зона", като това ще бъде обозначено на GPS системата на приложенията за тротинетки, обясни Георгиев. Промяна има и в частта за подаване на сигнали за нарушения, посочи той и допълни, че това не е революция, но с тези действия ще се изчисти и подреди градът. В самите приложения ще има секция за подаване на сигнали със снимки, за да може да улесним регулиращите органи за контрола, обясни Георгиев и допълни, че за движението по пътищата контролът ще се осъществява от полицията.

Предвидили сме глоби за фирмите, които отдават тротинетки под наем, обясни Георгиев. Компаниите софтуерно ще трябва да въведат ограниченията, които общинският съвет прие, така че занапред автоматично да се ограничава скоростта благодарение на геолокацията на тротинетката, обясни той.

По думите му при влизане в парк максималната скорост трябва да бъде 5 км/ч, така че да не може да се кара, а да се бута тротинетката.

Това е и най-важната промяна, защото със софтуерното ограничение, каквото тези компании прилагат и в други места в Европа, ние ще успеем ефективно да приложим правилата, а при нарушения от компаниите те ще бъдат санкционирани. За компаниите, които не са ограничили софтуерно системи си, глобата ще бъде от 500 до 1000 лв. Компаниите ще имат задължението по-бързо да съберат безпризорно разхвърляните тротинетки, посочи Георгиев.

В паркове, градини и пешеходни площади ще бъдат обособени от общината в едномесечен срок места, на които да бъдат паркирани тротинетките, каза Георгиев.
(БТА, Николета Василева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи с колелото мога да карам с 40 км/ч в парка ама с тротинетката не може. Е то в парка ако не може да я караш тротинетката, къде? А ако си купя кон мога ли да препускам в парка?
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
каруци може с 10 годишни водачи?! не щем ви демокрацията
35
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Едно добро решение.Наглите тротинеткаджии аут от пешеходните зони.Всъщност това е за тяхно добро.Наближаваше моментът да бъдат понаритани.
34
0
 
4
 
! Отговори
До Хаха преди 9 месеца
Не от общината, цитаран беше ЗДвП, в чл. 18 от същия пише точно това - всяко такова ППС се движи в дясната част на пътната лента. Като не ви харесва, не карайте тротинетка. Но това е законът и следва да се спазва. Държите да карате по осовата линия ли?
33
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 33, преди 9 месеца
"Текстът" е поредното "уникално" умотворение - било на някой уникален ум в общината, било на уникален жълт писач на "новини". Обсъждаме обаче сериозно закон, който е действащ и който си има своята валидност и за тротинетки - със или без мотор.
32
0
 
4
 
! Отговори
Шуменски преди 9 месеца
А смотаната Варна тротинетките са на тротоара измествайки пешеходците. Явно жегата там яко ги плющи.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 33 Вероятно бензиновите се считат за моторно превозно средство, нещо като мотопедите.
30
5
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
Тези от Столична община майтап ли си правят!? "...възможно най-близо до дясната граница на платното за движение." - всеки знае какви са улиците в София и ако им е разрешено на тези с тротинентиките да се движат вдясно на платното, ще стане още по-голямо мазало...
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не купят и на полицията тротинеткис които да ги да ги догонва,не виждам начин туулупите от МВР да ги хванат нарушителите.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички знаем, че това е само на хартия. Глоби няма да има, защото няма да има проверяващи, както и при управлението на МПС-та...
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тротинетките и велосипедите трябва да се движат по велопътеки.
26
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 27, преди 9 месеца
Важат правилата и забраните, разбира се, и за тях. Законът е ясен и не виждам какво има да се обсъжда по него. За всички ППС-та важат.
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-добре да се забранят всички велосипеди, тротинетки и само коли и мотори по улиците и невъобразим шум през нощта по всички булеварди от дърти БМВ-та и разни пистови мотори !
24
4
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 9 месеца
поредния абсурд! и онуй емили сега пак ще се развихри! а как 5км/ч в парковете ??? какви абсурди просто нямам думи!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ППС-та
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А че са пътни превозни срездства тротинетките не следва има спор. Пак в ЗДвП - .6, т. 10 от ДР на същия, има легална дефиниция и това са всички съоръжения, които се придвижват по пътя на колела и превозват хора и/или товари. Тротинетката си е типично такова и за нея важат правилата по ЗДвП, които касаят и велосипедите. Не знам по какви причини нарушителитепо тротоарите с ПТП-та не се глобяват до сега. Както и защо общината трябва да преписва закон.
21
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 21, преди 9 месеца
Не само на теб. Аз вече няколко пъти се обръщам директно към правила, съдържащи се в ЗДвП. Които си съществуват отдавна. Стига да има ищах съответната администрация да ги прилага. Ама я мързи да чете и да работи.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само на мен ли ми се струва, че общината си приема собствен ЗДвП.
19
0
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 9 месеца
Паркът е пешеходна зона. Ако има алея за велосипеди - там ще се карат такива. Нямат място нито те, нито тротинетките при майки с колички и ходещите по алеите за пешеходци хора. Изобщо. Иначе за управление на такива превозни средства по алеите и в парковете си има също скорост на движение максимална - все пак това е населено място.
18
1
 
13
 
! Отговори
До Пурко преди 9 месеца
Баш си си Пурко. Тротоарите са предназначени за пешеходци. Дали ще гледат теб или в телефоните си, дали ще си зяпат в краката или по облаците не ти е работа. Те са там, където трябва да бъдат - на пешеходната зона. Останалите са водачи на ППС и нямат работа там. На пътя иначе - пътя! И ще се съобразяват с ограниченията за скорост, въведени със закон.