Общинар: Палатковият лагер пред МОЧА не е законен

Няма да попречи на преместването му, но създава предпоставки за вандализъм
18 авг 2023 21:24, Стела Стоянова
50
Общинар: Палатковият лагер пред МОЧА не е законен
Снимка БГНЕС

Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия не може да попречи на преместването му, но може да провокира незаконосъобразни и неприятни обществени прояви, коментира за БТА общинският съветник от ГЕРБ – СДС Антон Койчев.

Според него се създава предпоставка за вандалски действия и възможност за саморазправа между гражданите.

Вчера вечерта възникна напрежение около Паметника на Съветската армия. От МВР заявиха, че четирима души са задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. Сигналът е подаден около 23:45 часа снощи.

Без да има разрешение от Столичната община, палатковият лагер не е законен, каза Антон Койчев. Призовавам към спазване на законността от всички институции, както и от гражданите, добави той. Според него и тези, които са съгласни, и тези, които не подкрепят решението за преместването на паметника, трябва да се държат законосъобразно, а институциите да осигурят това.

„Подобен тип действия в центъра на София, в едната или в другата посока, не спомагат за решаването на проблема, а ние вече сме тръгнали по този път – с решението на Общинския съвет, с позицията на основните политически сили и с действията на правителството, макар и не много бързи“, каза Антон Койчев.

„Нямаше нужда да се стига до това, както и да се разпъват палаткови лагери, за да могат чисто предизборно някои политически сили да направят своята предизборна кампания“, коментира общинският съветник.

Не трябва да се позволяват сблъсъци между граждани заради Паметника на Съветската армия, каза за БТА и общинският съветник Марта Георгиева от групата на „Демократична България – обединение“. Относно разделението в обществото по темата за съдбата на паметника, Георгиева каза, че не бива да се създава напрежение, а който цени този монумент, може да изрази това и на друго място, не в центъра на София. По думите ѝ преместването трябва да се случи изцяло по законов път, така че да няма обжалване или някой инцидент при дейностите.

Още по темата

Областният управител на София Вяра Тодева посочи, че с оглед на предстоящите местни избори няма как да се избяга от политизирането на въпроса. Тя припомни, че 70 години не е проверявано състоянието на фигурите на паметника и в изготвения План за безопасност се включва изграждането на ограда и поставяне на скеле.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изказа мнение днес, че някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори.

С решение на Министерския съвет от 2 август беше променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на паметника. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега свободни ли сте? Сега сте по-роби отвсякога. И като унищожим всички паметници, които свидетелстват за историята ни, ще бъдем не само роби, но и безпаметни роби.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Де*Билската партия ДБ може ли да се похвали, че нещо е построила в тази държава. За мошениците под командването на банкянската тиква, за 12 години всичко е казано. Нещастна държава, предназначена е да изчезне.
32
0
 
1
 
! Отговори
Избирател преди 8 месеца
Този А.К. в скоро време ще трябва да "гризне" дървото,за да може в бъдеще да държи "езика си" зад зъбите !
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мутрите искат да унищожат всичкоЖалко за останалите в - бг
30
2
 
5
 
! Отговори
ППЛГДБТИ+ преди 8 месеца
Само нашите палатки бяха законни :) :) :)Само демократите и евроатлантиците могат да блокират пътища,да разнасят ковчези и да хвърлят развалена риба по сгради :) :) :) Така е демократично! :) :) :)
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щурмоваците на Розавия Фюрер и фашистката Сглобка почнаха да бият и палят.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копторите във Факултета също са незаконни, ама Фандъка нищо не казва за тях. Какво да направиш, все пак са и гласоподаватели.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един общински кмет на София го каза много точно и ясно в ефира на Нова Телевизия.Той каза, че паметникът на Червената Армия в София е като един болен зъб - докато не се извади, няма да спре да боли!!!
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като не искат паметник на съветската армия, ще построим на негово място паметник на американската амрия и паметник на британската армия, които също са се борели с фашистаката власт в София. Чрез бомбардировки и подпомагане на партизанското съпротивително движение. Съгласни сме да се построят 2 паметника на антифашистката съпротива.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България обича да копира от Запада. Първа копира Мусолини през 1923 и Хитлер през 1934 година. Западна Европа смята, че от 1923 до 1944 година в България има диктаторски, фашистки режим. Съюзник на Хитлер и Мусолини, фашистки закони за репресии и антиеврейски закони, убийства на антифашисти. Всичко е налице за фашистки режим.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А паметника на американските летци кога ще съборите или преместите в двора на Козяк посолството? Който си го цени да си ходи там...нали логиката е същата ?!!! Значи паметник на убийци на български граждани има и няма проблем за общинарите... ноооо проблема е ***
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пардон, фашизмът сега се надига, в лицето на партии като ***, спонсорирани от Кремъл.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антифашистка съпротива срещу фашисткия диктаторски режим на Слобката.
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България фашизъм не е имало. Но откъде да го знаят това промитите и невежи мозъци, които апелират да пазим историята си? Коя история, тази, фалшифицирана от съветските поробители ли?
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фашистите извършиха престъпление срещу човечеството, пращайки щурмоваците си срещу хора антифашисти. Всички съставки на фашистки режим вече съществуват или се предлагат от фашистката Сглобка, Подмяна и фашистките десни. Прибавиха шурмови отряди за уличен натиск срещу свободата и протестите.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подозирам, че точно тея с палатките рушат м о ч а с цел да изкарват дивиденти, разбирай рубли от цялата работа.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А палатките на Орлов мост законни ли бяха?
17
1
 
9
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 8 месеца
Че какви закони има в България ? Няма ! Всеки си прави каквото иска , дори мин.-председател може да стане като прегази Конституцията ! За какви закони си приказваме ? Та съдиите са най-корумпираните хора в държавата и няма кой да ги запре !
16
2
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
Всичко е законно! Народа взема властта в свои ръце щом като най-важната институция в държавата, Народното Събрание, си позволи да погази Върховният Закон в Република България - Конституцията отхвърляйки неправомерно провеждането на Референдума за запазване на Българският лев, при положение че има над 400 000 доказано валидни подписа!
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин Мордашов,Елекперов,Авен, Дерипаска,Абрамович,Махмудов, Милер, Розенщайн, Чорни са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!