Общинар: Палатковият лагер пред МОЧА не е законен

Няма да попречи на преместването му, но създава предпоставки за вандализъм
18 авг 2023 21:24, Стела Стоянова
50
Общинар: Палатковият лагер пред МОЧА не е законен
Снимка БГНЕС

Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия не може да попречи на преместването му, но може да провокира незаконосъобразни и неприятни обществени прояви, коментира за БТА общинският съветник от ГЕРБ – СДС Антон Койчев.

Според него се създава предпоставка за вандалски действия и възможност за саморазправа между гражданите.

Вчера вечерта възникна напрежение около Паметника на Съветската армия. От МВР заявиха, че четирима души са задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. Сигналът е подаден около 23:45 часа снощи.

Без да има разрешение от Столичната община, палатковият лагер не е законен, каза Антон Койчев. Призовавам към спазване на законността от всички институции, както и от гражданите, добави той. Според него и тези, които са съгласни, и тези, които не подкрепят решението за преместването на паметника, трябва да се държат законосъобразно, а институциите да осигурят това.

„Подобен тип действия в центъра на София, в едната или в другата посока, не спомагат за решаването на проблема, а ние вече сме тръгнали по този път – с решението на Общинския съвет, с позицията на основните политически сили и с действията на правителството, макар и не много бързи“, каза Антон Койчев.

„Нямаше нужда да се стига до това, както и да се разпъват палаткови лагери, за да могат чисто предизборно някои политически сили да направят своята предизборна кампания“, коментира общинският съветник.

Не трябва да се позволяват сблъсъци между граждани заради Паметника на Съветската армия, каза за БТА и общинският съветник Марта Георгиева от групата на „Демократична България – обединение“. Относно разделението в обществото по темата за съдбата на паметника, Георгиева каза, че не бива да се създава напрежение, а който цени този монумент, може да изрази това и на друго място, не в центъра на София. По думите ѝ преместването трябва да се случи изцяло по законов път, така че да няма обжалване или някой инцидент при дейностите.

Още по темата

Областният управител на София Вяра Тодева посочи, че с оглед на предстоящите местни избори няма как да се избяга от политизирането на въпроса. Тя припомни, че 70 години не е проверявано състоянието на фигурите на паметника и в изготвения План за безопасност се включва изграждането на ограда и поставяне на скеле.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изказа мнение днес, че някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори.

С решение на Министерския съвет от 2 август беше променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на паметника. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Орлов Мост палатките пречеха далеч повече но не беше такъв проблем колкото да са пред един паметник където почти никой не минава. Тези в общината са клоуни.
13
3
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Е тя и Мая е там сега. От където в минала - там е обезсмислила каузата
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що небмахнахте палатката на майките на Манолова от "Системата ни yбива"? Военната палатка беше паркирана пред старата сграда на Партийния дом до подлеза за Президенството и МС. Защо никой не отиде да бута огромната палатка, пред която бяха складирали инвалидни колички? Никой не я ползваше. Стоеше там за камуфлаж да се чете от туристите, че има протест почти 2 г. и половина. Сега къде са майките? Системата вече не ги ли убива? На Вера приятелката щеше да се пали. Сега им пречат малки палатки.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оффф! Дами и господа, пребоядисани другари и другарки! Бутнахте Мавзолея - да не би държавата да се оправи? Сега паметника ще махате, ами пак няма да се оправим, не са това проблемите на държавата просто! Вижте заплатите, пенсиите, здравеопазването, битовата и мафиотска престъпност, вижте демографската катастрофа, хора не останаха, бе, ей! С празници и паметници ще ми се разправят, пфу.........
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато цялото псевдоправирелство се занимава с палатките пред паметника в държавата бушува гангстерска война! Днес беше убит Петьо Еврото - вероятно да не се разприказва!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МС е незаконен. Съставен беше чрез измама, може да се смята за преврат!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А палатков лагер на Орлов мост законен ли е?
7
4
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 8 месеца
Ооп, тролев!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Do 2 ovzar smotan i typ urkomaimuna
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Министерски Съвет е незаконен, а общинарят за едни палатки се е притеснил.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оооооффффффффф.... От сутрин до вечер само едно и също
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Орлов мост може, в парка не може?
2
10
 
4
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 8 месеца
Да бъде разпръснат с водни оръдия и сълзотворен газ!
1
9
 
8
 
! Отговори
Ръгби преди 8 месеца
Какво чакате пращайте жандармерията да ги изрине