Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници
15 сеп 2023 20:00, Нели Христова
218
Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева
Снимка: БГНЕС

Висшист между 35 и 49 г., всеки трети е IT експерт или работещ в сферата на търговията и ремонтите и получава 2600 лв. заплата. Този профил на средния софиянец очертава специалният доклад на Sofia Investment Agency “Икономически и инвестиционен профил на София 2022 г.”, изготвен от Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа".

А средната работна заплата в София е 2697 лв., сочат и данните на НСИ.

Най-висока е в ИКТ сектора - 5021 лв. (информационни и комуникационни технологии). На второ място по доходи са финанси и застрахователни дейности - 3088 лв., следвана от професионални дейности - 3203 лв., и здравеопазване и социална работа - 2654 лв. (Виж инфографиката.)

Както в цялата страна, така и в София има тенденция за застаряване на населението. Струпването на хора се премества от 20-29 г. към 40-49 г. Това ще се отрази на пазара на труда в бъдеще. Трудоспособното население между 15 и 64 г. е намаляло с 92 000 души за десетилетие. Това се отразява и на икономиката, тъй като трябва да се прави повече добавена стойност с по-малко хора.

През 2021 г. има нови жители на града - 30 000 души, но други 22 000 са го напуснали. Заради пандемията много хора се преместиха от големите градове в периферията. За София миграцията е към Елин Пелин, Божурище и Костинброд. Почти половината от заселилите се хора в София са били под 29 г. Едни от основните причини са по-доброто образование и по-добрите заплати.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници - 58 хил. от други населени места. Това са около 8% от всички работещи в столицата.

В София безработицата остава рекордно ниска - 1,8%. Освен това делът на трайно безработните е много по-малък в сравнение с не толкова добре развитите икономически райони. 57% от населението между 25 и 64 г. пък са висшисти.

Столичната икономика бързо преодолява последиците от пандемията и задържа тенденцията за прилив на население, привличане на таланти и работна сила от цялата страна с много по-добрите възможности за образование и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната. За период от три години (2017-2020) БВП на човек от населението в София отчита ръст от близо 26%.

Икономиката ѝ продължава да расте с по-големи темпове от средните за страната. На столицата се падат близо 43% от БВП на България за 2021 г. (последните официални данни са за тази година - б.а.) Създаденият в София БВП през 2021 г. надхвърля 59 млрд. лв. Той е над 5 пъти по-голям от този на Пловдив и 7 пъти от Варна.

Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос. Произведената продукция от предприятията в София е за 81 млрд. лв.

Към момента добавената стойност в търговията остава най-висока - 8,5 млрд. лева. На второ място е IT секторът с 8,3 млрд. Прогнозата е в следващите години дигиталните индустрии да изпреварят търговията по този показател. Предприятията от IT сектора в София дават 88% от добавената стойност в национален мащаб. В сферата на професионалните и административни услуги, в които влиза и аутсорсингът, този дял е 70%.

Строителството е на трето място в столичната икономика с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби - около 25%.

Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София.

Продължава тенденцията към централизация в столицата на все по-голяма част от износа - за годината са импортирани стоки и услуги за 42 млрд. лв. при общ износ за 103 млрд. лв. в страната.

Половината от чуждите инвестиции също са в София, като тя е успяла да привлече 14,7 млрд. лв. от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението,чуждите капитали в София достигат 11,2 хил. евро на човек от населението а фона на 4,1 хил. евро средно за страната.

И докато преди години основната причина за привличането на чужди инвестиции бяха ниските заплати, то вече не е така. Сега София изпреварва конкурентите си, приближавайки 1000 евро нетна заплата, показват данните на Numbeo. Това е почти със 100 евро повече от Букурещ и над два пъти над Скопие. Така столицата ни става все по-привлекателна за висококвалифицирани работници, които търсят по-висок стандарт на живот.

За ток, вода, отопление и отпадъци в Софиясе плащат 128 евро, в Солун е два пъти повече. Наемът на едностаен апартамент извън центъра на София пък се движи около 324 евро, докато в Белград, Букурещ и Солун той е по-висок, а само в Скопие е по-нисък - 194 евро.

“Ако погледнем към общия индекс на потребителските цени в Numbeo, цената на живот в София е с 20% по-ниска от тази в Солун, но вече изпреварват тези в Скопие също с 1/5”, пише още в доклада на ИПИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
17
 
! Отговори
Клаксона преди 7 месеца
Що за глупости са това? Излиза,че нето в София се взимат 2000 лв,което е доста далеч от истината. Доста хора работят за нето 1200-1300 ( сигурно по е 20%от хората в София). Всичко друго е осредняване на заплати като се вземат същите на програмисти, депутати и всякакви други. Шефът яде свинско ,аз - зеле, значи ядем осреднено свинско със зеле...
169
0
 
14
 
! Отговори
... преди 7 месеца
И е крайно време да започнете да публикувате медианните заплати, а не средните.
168
2
 
9
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Къде ги измисляте тия глупости ? Около освобождението най-големия български град е бил Русе, във Варна на практика не е имало българи. На мястото на Бургас е имало някакво рибарско селище. Предците ни с труда си са ни оставили прекрасна държава, която ние опропастихме...
167
0
 
7
 
! Отговори
Русенец преди 7 месеца
През 2004 70 % от новородените не бяха българчета...Раждат се 56 000 от тях българчетата са 17 000.. В София се раждат годишно 12 000 деца повечето от, които българчета !!! За провинцията остават само 5000 деца !! Така, че след няколко десетилетия София ще бъде един от малкото останали български градове. В София ще са концентрирани почти всички българи.....Затова българите се месят към София !!! Ще ви дам пример с Русе където съвсем скоро *** ще са над 50 % от населението, а останалите пенс
166
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой виждал ли е градовете в България на снимка преди Освобождението? Навсякъде джамиите са повече от кокошарниците и повечето от населението са били турци. Улиците криви и кални и т.н.
165
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой гледал ли е резултатите от първото преброяване на населението след Освобождението от турско робство? Тогава в София са живеели най-много българи от всички градове в България. Имало е три града с повече население от София, но там българите са били по-малко.
164
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Тия от дигиталния концлагер взимат добри заплати - но се замислете за сметка на какво. Аз съм целия аналогов и такъв ще си остана. Здравето е най-важно.
163
4
 
6
 
! Отговори
Грую преди 7 месеца
Някой виждал ли е София на снимка преди освобождението, преди да я направят столица. Джамиите са повече от кокошарниците и е по малък град от Орхание (Ботевград), като му взели нивите на шопа са го направили гражданин.
162
4
 
8
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 7 месеца
Веселяци. ама малпграмотни ментържийчета. СОФИЯНЕЦ е този на когото са му вземали нивата да направят площад Народно събрание. Другите са селяни и *** от по близо и далеч, а напоследък вече и граждани от старите градове на България заради следствието от комунизъм-комунистичеси капиталъм-шопска наглост и простотия Поняли?
161
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бааа маама му. То излиза, че всеки втори е IT. А в блудкавите главици да ви е хрумвало да се запитате какво е IT? Информационни технологии. И продавач на вестници също е IT.
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повече от средностатистическия софиянец НЕ е софиянец. Това са прищълци.
159
1
 
31
 
! Отговори
Всичко е в главата преди 7 месеца
Заплатите ви са ниски защото мутро-мафията ви краде парите. 85% от парите за пътища се крадът. Изпират се през комплексите които строят около София. 60% от парите на здравната каса се крадът. Така е с всеки сектор. Затова презатроиха черноморието и ликвидираха почти целият бизнес в БГ. Докато не се ликвидира мафията и всички крадци и корумпирани чиновници не бъдат обесени на площада - така ще е. Мизерствайте роби. С робско самосъзнание.
158
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 156, да кажеш истината на някого е обида? Ми не е :) За забъркан бетон си плащам и ще бачкаш като за двама. Докато си позволявате да обиждате хората, които дърпат страната напред ще ви обиждам(според твоята мяра). Винаги е имало класи. Класите са. на база доход. ИТ-тата са едни от малкото, които си плащат данъците прилежно. От техните пари ви идват помощите, минималките, здравеопазването, образованието! Научете си мястото! Стига мразихте! Мразете онези, които не си плащат данъците!
157
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най- западашият сектор е ай ти сектора. От между 7500 и 8000 обяви вече са под 3 300. Изкуственият интелект ще го занули на 70 процента. Напишете медианна възраст на ай ти компаниите в гугъл и ще ви излезе статистика за доста фирми, като най- високата е 39 години. Като стане на 45 години в Сащ ай ти специалиста, отива на улицата щото е вече стар. Преди някой да ми спори, да си помисли колко колеги ай ти има над 50 години, които не са шефове.
156
5
 
20
 
! Отговори
Роко2 преди 7 месеца
Едно време бръмчалките търсиха тираджии сега търсят ИТ а ,ама веднъж седмично поне си веят байряка с някой бачкатор да им обърне хастара както си требва.
155
0
 
7
 
! Отговори
До Асен Василев преди 7 месеца
Абе тия Онли фанс и други данаци плащат ли една си продава водата от ваната на извратеняци за по 5 хлки ДДС плосък данък второ трето?
154
0
 
21
 
! Отговори
Психолингвист преди 7 месеца
Като кажеш ИТ вземал еди колко си все едно кажеш певица вземала еди колко си.Кака Нела от кръчмата край Видин взема 100 лв на вечер, Риана взема 10 милиона на вечер.Така е и долу горе с ИТ тата има бачкат за 1500 лв има дето са с по 150 000 хилки на месец ...
153
22
 
8
 
! Отговори
Тия преди 7 месеца
с 2600 кинта джуниъри ли са?! Днес, ако не взимаш 10-15 бона на месец, си жив зян.
152
1
 
3
 
! Отговори
Влака с критиката преди 7 месеца
Импорта не е износ ,а внос екпортирани е думата за дела от общия износ...
151
2
 
25
 
! Отговори
До 164 преди 7 месеца
Да, това е вярно. Типичното разпределение е нещо такова: 80% от бачкат на заплата близо до минималната, 15% на заплати около и малко над средната, 4% са високите заплати и под 1% на свръх високи заплати. Именно ей тия 5% процента на върха изкривяват цялата статистика и дърпат средната заплата нагоре. И като ти кажат средна заплата, създава се впечатление едва ли не половина получават такава заплата. А те са едва 15%. Останалите са по близко до минималната отколкото до средната на нетна база.