Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници
15 сеп 2023 20:00, Нели Христова
218
Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева
Снимка: БГНЕС

Висшист между 35 и 49 г., всеки трети е IT експерт или работещ в сферата на търговията и ремонтите и получава 2600 лв. заплата. Този профил на средния софиянец очертава специалният доклад на Sofia Investment Agency “Икономически и инвестиционен профил на София 2022 г.”, изготвен от Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа".

А средната работна заплата в София е 2697 лв., сочат и данните на НСИ.

Най-висока е в ИКТ сектора - 5021 лв. (информационни и комуникационни технологии). На второ място по доходи са финанси и застрахователни дейности - 3088 лв., следвана от професионални дейности - 3203 лв., и здравеопазване и социална работа - 2654 лв. (Виж инфографиката.)

Както в цялата страна, така и в София има тенденция за застаряване на населението. Струпването на хора се премества от 20-29 г. към 40-49 г. Това ще се отрази на пазара на труда в бъдеще. Трудоспособното население между 15 и 64 г. е намаляло с 92 000 души за десетилетие. Това се отразява и на икономиката, тъй като трябва да се прави повече добавена стойност с по-малко хора.

През 2021 г. има нови жители на града - 30 000 души, но други 22 000 са го напуснали. Заради пандемията много хора се преместиха от големите градове в периферията. За София миграцията е към Елин Пелин, Божурище и Костинброд. Почти половината от заселилите се хора в София са били под 29 г. Едни от основните причини са по-доброто образование и по-добрите заплати.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници - 58 хил. от други населени места. Това са около 8% от всички работещи в столицата.

В София безработицата остава рекордно ниска - 1,8%. Освен това делът на трайно безработните е много по-малък в сравнение с не толкова добре развитите икономически райони. 57% от населението между 25 и 64 г. пък са висшисти.

Столичната икономика бързо преодолява последиците от пандемията и задържа тенденцията за прилив на население, привличане на таланти и работна сила от цялата страна с много по-добрите възможности за образование и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната. За период от три години (2017-2020) БВП на човек от населението в София отчита ръст от близо 26%.

Икономиката ѝ продължава да расте с по-големи темпове от средните за страната. На столицата се падат близо 43% от БВП на България за 2021 г. (последните официални данни са за тази година - б.а.) Създаденият в София БВП през 2021 г. надхвърля 59 млрд. лв. Той е над 5 пъти по-голям от този на Пловдив и 7 пъти от Варна.

Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос. Произведената продукция от предприятията в София е за 81 млрд. лв.

Към момента добавената стойност в търговията остава най-висока - 8,5 млрд. лева. На второ място е IT секторът с 8,3 млрд. Прогнозата е в следващите години дигиталните индустрии да изпреварят търговията по този показател. Предприятията от IT сектора в София дават 88% от добавената стойност в национален мащаб. В сферата на професионалните и административни услуги, в които влиза и аутсорсингът, този дял е 70%.

Строителството е на трето място в столичната икономика с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби - около 25%.

Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София.

Продължава тенденцията към централизация в столицата на все по-голяма част от износа - за годината са импортирани стоки и услуги за 42 млрд. лв. при общ износ за 103 млрд. лв. в страната.

Половината от чуждите инвестиции също са в София, като тя е успяла да привлече 14,7 млрд. лв. от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението,чуждите капитали в София достигат 11,2 хил. евро на човек от населението а фона на 4,1 хил. евро средно за страната.

И докато преди години основната причина за привличането на чужди инвестиции бяха ниските заплати, то вече не е така. Сега София изпреварва конкурентите си, приближавайки 1000 евро нетна заплата, показват данните на Numbeo. Това е почти със 100 евро повече от Букурещ и над два пъти над Скопие. Така столицата ни става все по-привлекателна за висококвалифицирани работници, които търсят по-висок стандарт на живот.

За ток, вода, отопление и отпадъци в Софиясе плащат 128 евро, в Солун е два пъти повече. Наемът на едностаен апартамент извън центъра на София пък се движи около 324 евро, докато в Белград, Букурещ и Солун той е по-висок, а само в Скопие е по-нисък - 194 евро.

“Ако погледнем към общия индекс на потребителските цени в Numbeo, цената на живот в София е с 20% по-ниска от тази в Солун, но вече изпреварват тези в Скопие също с 1/5”, пише още в доклада на ИПИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Добавената стойност в търговията не никаква добавена ,а взета от нас клиентите стойност...
149
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В София масово хората работят за 1200-1300 лв+200 лв ваучери за храна. Скоро видях обява, че се търсят сервитьори и бармани за един реномиран ресторант в центъра на София и дават 3000-4000 лв заплата бруто, но масовката взимат, колкото съм писал в първото изречение. Заплатите в София въобще не са толкова големи, колкото някои в провинцията си мислят.
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На заплата си умрял! Единственият начин да направиш пари в ИТ сферата е да създадеш нещо свое. Някаква услуга, продукт или прототип които да продаваш на другите. Дори на ИТ-тата. Ето примерно милионери стават тия дето обучават ИТ-та. Или правиш някакво яко приложение продаваш 1 милион бройки по 5 долара и готово.....за такива неща става въпрос. Някой развиват и стартъпи и когато достигнат върха на хайпа ги продават на големи компании. Това е як бизнес модел от който се правят милиони.
147
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 160 Така е, но и IT-та ще ги замести ИИ и при това положение ще трябва да се въвежда безусловен базов доход.
146
2
 
14
 
! Отговори
До 157 преди 7 месеца
Фабриките все по-малко се нуждаят от хора - всичко се автоматизира от IT-та. И не само фабриките - във всички сфери отиват на там нещата.
145
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
София не е България. Пробвайте да си намерите платена в някой по малък град. Не само работа ами каквото и да е. Ако някъде има нещо то е само с връзки и само за наши хора. Никой не го интересува какво образование си завършил и какво можеш. Важно е да си наш човек. Затова я намразихме тая държава и се махнахме.
144
20
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 7 месеца
Кой работи за 5000лв вече. В IT заплатите са 8000-15000 и на горе.
143
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
с айти само не се изгражда икономика в една държава. Трябва производство и туризъм за богати, както е в Монако, а не за бедни западни пияници, както нашите мутри го направиха. Трябват фабрики с хиляди работни места, а не цехчета за по 100 човека.
142
6
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
До 146, нека аз ти подскажа: необразован си :) Има пряка корелация с доходите и финансовото състояние. Егаси злобата те е налегнала. Що не вложиш тази енергия и да научиш нещо, та доходите ти да надминат ИТтата, а злобар?
141
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Висшист между 35 и 49 г., всеки трети получава 2600 лв. заплата и е работещ в сферата на търговията и ремонтите или е IT експерт. Този бил профил на средния софиянец... А останалите 2/3 какви са? 90% от тях са на възраст над 49 години или са 35-49 годишни, но не са висшисти. Средната им заплата е около 2700 лева.
140
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм на кодфри, 14К.
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Измежду мултимилионерите в Монако няма и един програмист. Всички работят в съвсем различни сфери и бизнесите им не са свързни поне пряко с айти бранша. Да в казината, които притежават мултимилионерите там софтуера на ротативките е писан от айтита, но собствениците печелят пари от казина, хотели, ресторанти. Айтитата са обикновени бачкатори поне тези, които кодват, тези, които са имали повече акъл да почнат да менижират и ръководят са по-висока топка.
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Неясно защо включват и ИТ специалистите в средностатистическия софиянец. Сещам се само за един вариант - на останалите в тази група заплатите са много ниски като за София, примерно 1500 лева или по-малко, а те са в пъти повече от айтитата.
137
5
 
17
 
! Отговори
Н преди 7 месеца
Работе си и не гледайте в паничката на другите. Тия дето си изкарват парите с мозък и плащат не малко данъци, осигуровки и заплати - чест и почитания, останалите да си налягат парцалите и да мълчат.
136
5
 
8
 
! Отговори
zombay преди 7 месеца
АЙТИТА, МАЙТИТА СТАВАЙТЕ ЗЪРНАРИ БЕ!!
135
5
 
4
 
! Отговори
До 143 преди 7 месеца
Не знаеш какво е средна класа. Ще ти подскажа - няма връзка с доходите.
134
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 117, освен че си много пр0ст, си и неграмотен. Може и д аплащаш данъци, но на минималка не са много. Това е разликата между теб и високоплатените хора в държавата. Добавената ти стойност е много ниска => си по-близо да етикет "ненужен". На тази страна ѝ трябват умни и можещи хора. Настанаха времена когато знаещите и можещите получават добри заплати! Научете се да уважавате тези хора. те бутат страната напред! Не бачкатори, които освен да бъркат бетон друго не могат! Така е честно!
133
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 135, 10% от населението получава под 1100 лв. 10% от населението получава над 3900 лв. на месец. Останалите са между тези суми. Хайде да спрете да лъжете, а? Средна класа ИМА и никак не намалява според статистиката. Това, че ти не си част от нея.... си е твое лично решение. Къде е написано, че пенсията трябва д ати стига да живееш? На мен никой не ми е обещавал подобно нещо. Що все някой друг трябва да мисли за вашите заdници?
132
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България има три професии - 1/програмист ,2 измамник и 3.прошшляк(негодник наркоман)
131
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е IT вече и машинните инженери , електроинженери , леяри за всичко трябва програмиране...