Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес

Същото правят и други европейски столици
13 окт 2023 11:49, Стела Стоянова
200
Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес
Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това са съобщили от общината пред "Сега". Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

По света

Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Това става в навечерието на очакваните днес протести, наречени "Ден за всеобща мобилизация", за които призова бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

Митинг за солидарност с Палестина, насрочен в Берлин, не беше разрешен поради опасения за обществената безопасност. Берлинската полиция разположи 150 служители за да осуети демонстрация пред гимназията в централната зона на "Нойкьолн".

Франция забранява всички пропалестински демонстрации с мотива, че подобни протести застрашават обществения ред. Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманeн заяви на регионалните префекти, че демонстрациите "могат да доведат до нарушаване на обществения ред", като добави, че организаторите трябва да бъдат арестувани, както и всички нарушители на реда. В разрез със заповедта му неколкостотин души се събраха на площад "Република" в Париж, крещейки пропалестински и антиизраелски лозунги, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман предположи, че развяването на палестинското знаме или скандирането на лозунги за свобода, специфични за Палестина, може да не е законно, когато се прави с намерението да се "прославят терористичните актове". Брейвърман подчерта важността на разглеждането на контекста, в който символите се използват по време на антиизраелски демонстрации.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че може да се наложи кметовете да се намесят в демонстрациите в подкрепа на "Хамас", изразявайки опасения от антисемитски изрази и изявления в подкрепа на "Хамас" по време на протестите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Само за информация - Катар се готви да спре продажбата на втечнен газ за държавите, които подкрепят Израел. Предвид спипането на доставкете и от Русия не е ясно с какво ще се топлят зимата софиянци. Но Фънда вече няма да е кмет и е все тая.
172
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 6 месеца
Много правилно. Които иска да реже глави на бебета и после да черпи със сладки да мине оттатък Средиземно море. Тук живеем бели хора. Такива неща са недопустими.
171
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Важно е да я задьржьт за - аферата с жьлтите павета злоупотреба за - 3 милярда евро според - евро пол
170
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи за укри може, а за палестинци НЕ? Да ти имам и демокрацията!
169
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 178 А стига сте мрънкали колко е зле в България. Ние тук наистина лоши времена не сме виждали на фона на ужасиите по света. Отстрани изглеждате като капризни деца, които не знаят какво искат. Писна ми от вас хленчовци.
168
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 178 бягай в Палестина щом наистина вярваш, че е по добре от България.
167
12
 
7
 
! Отговори
Установявам, че преди 6 месеца
мъдрия български народ е останал някъде в миналото - при османците или при прабългарите още не съм сигурен!
166
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отделно...българи от Израел се оплакват,че на онзи правителствен самолет взимат израелци,а не българи!Българи чакат на летището,а онези наведените пред чужди посолства не им пука и са предимство са чужденците.Как не ги е срам?Подритват собствените си граждани!Ей затова никой не ни уважава!***!А разходите за този самолет ние плащаме.
165
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цели две статии за шествието на палестинците!Когато бяха походите за мир и бяха хиляди нищо не писахте.Как може такова нещо?!Към нас българските граждани се държите по-ужасно отколкото израелците към палестинците,а ние никой не сме нападали!Терминал 2 вече заприлича на хуманитарен коридор и 3 милиона вече се евакуираха.Даже и мигрантите бягат от България .Извод:НИЕ СМЕ ПО-ЗЛЕ ОТ ПАЛЕСТИНЦИТЕ!С какво го заслужихме?Упрявляващите се държат вражески със собствените си граждани.
164
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На всички, симпатизиращи на *** или на рашистите им пожелавам да им посетят домовете и да си погостуват. Едните или другите - все тая. Ще си обсъдите на спокойствие колко е гaдна европата.
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ОНИЕ че си го напраат. На курешката много и здраве.
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И СЯ КО ПРАЙМ? - НОВ ЧАДЪР ЛИ ТРЕБЕ, ЩОТО ОНЯ ПРОКАПА. ВОДОПРОВОДНИТЕ ТРЪБИ ГО РАЗКИНАА.
161
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 168 - А Израел откога съществува. Изкуствено създаден през 1948 г.
160
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СЛАВА НА БОРБЕНИЯ ПАЛЕСТИНСКИ НАРОД. ТОЗИ НАРОД ИСКА ДА СИ ИМА ДЪРЖАВА, А НЕ КАТО НАС ДА СИ ПРОДАДЕМ ДЪРЖАВАТА И ДА СИ ОСТАНЕМ ТЕРИТОРИЯ.
159
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фашисткия режим в България е против демократичните шествия. Защо така? Нали уж било демокрация сега.
158
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пазете ни, щото алахуакбарите скоро и нас ще погнат. За тях ние европейците сме били виновни за всичко. Има призиви за световен джихад, велика религиозна война срещу друговерците на исляма и ние българите влизаме в графата на враговете. Пазете ни! Светът се побърка!
157
3
 
19
 
! Отговори
СОФИЯ Е БЪЛГАРСКА.. преди 6 месеца
ХАН ТЕРВЕЛ ГИ СПРЯ...
156
10
 
8
 
! Отговори
РУСКАТА СГЛОБКА.. преди 6 месеца
БЕШЕ ПОДГОТВИЛА ДРУГ СЦЕНАРИЙ... ЗАТОВА МИНЬОРИТЕ ПРИБРАХА ПАЛАТКИТЕ НА МАГИСТРАЛАТА И СЕ ГОТВЕХА ДА ИДВАТ ТУК
155
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държава Палестина никога не е съществувала. През 47' ООН им даде шанс, ама арабелите си искат халифат и шариат.
154
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ден днешен не разбрах каква е тая безсмислица фрий палестайн. Имат си президент, парламент, избори, полиция, валута. А ония в газа си направиха халифат. Срещу Хамас защо не протестират, че ги държат като кучета? А два милиона араби в Израел, с гражданство и устроени, защо не простират? Ако се сърдят на Израел, че си е вдигнал ограда по границата, Ами и Йордания и Египет също запечатаха границите си с палестинците. Какво точно искат?