Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес

Същото правят и други европейски столици
13 окт 2023 11:49, Стела Стоянова
200
Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес
Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това са съобщили от общината пред "Сега". Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

По света

Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Това става в навечерието на очакваните днес протести, наречени "Ден за всеобща мобилизация", за които призова бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

Митинг за солидарност с Палестина, насрочен в Берлин, не беше разрешен поради опасения за обществената безопасност. Берлинската полиция разположи 150 служители за да осуети демонстрация пред гимназията в централната зона на "Нойкьолн".

Франция забранява всички пропалестински демонстрации с мотива, че подобни протести застрашават обществения ред. Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманeн заяви на регионалните префекти, че демонстрациите "могат да доведат до нарушаване на обществения ред", като добави, че организаторите трябва да бъдат арестувани, както и всички нарушители на реда. В разрез със заповедта му неколкостотин души се събраха на площад "Република" в Париж, крещейки пропалестински и антиизраелски лозунги, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман предположи, че развяването на палестинското знаме или скандирането на лозунги за свобода, специфични за Палестина, може да не е законно, когато се прави с намерението да се "прославят терористичните актове". Брейвърман подчерта важността на разглеждането на контекста, в който символите се използват по време на антиизраелски демонстрации.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че може да се наложи кметовете да се намесят в демонстрациите в подкрепа на "Хамас", изразявайки опасения от антисемитски изрази и изявления в подкрепа на "Хамас" по време на протестите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
13
 
! Отговори
ИВАН преди 6 месеца
ЗАЩО ***, ПР ОС ТАЧКО? НАЛИ СМЕ ДМОКРАЦИЯ!
112
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на тая и пожелавам да я завият в украинското знаме и да я сложат където трябва- и без това не е българка
111
3
 
8
 
! Отговори
Една полугола преди 6 месеца
жена бяха сложили в пикапа тези животни и викаха крещяха. Убили сте я, а защо сте я и съблекли бе?Тук ли искате на нас акъл да давате динджии?
110
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може само за лгтб и украинци! Другите нямат права!
109
3
 
5
 
! Отговори
Сега като трънат преди 6 месеца
едни стада насам през дупките на оградата бая работа ще се отвори на кланът Алгафари !
108
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Лондон и другаде може, но нашите продажни и забраняват! Добре, че идват избори!
107
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Запада е лош и подкрепя Израел, ама сега ще видите накъде ще побягнат онеправданите палестинци. Можете да се обзаложите, че няма да е към земите на държавите, които така самоотвержено ги подкрепят - Иран, Сирия, Русия, Катар. Незнайно защо все насам ги влече. Те много добре си знаят, че са мизерниции и скотовее, но не са глупави и не искат при себеподобните си. Искат на топло и сготвено да седнат на масата.
106
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ооооо, как ще хвърляш цветя на руските танкове по "Витошка"...
105
7
 
32
 
! Отговори
До Eagle Red преди 6 месеца
понеже го изтриха пак ще те попитам...само за усраинци и гъзно податливи ли може...????
104
19
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Брейй червената орда в България започна и на алахът ли да се кланя ? Преди превратът не знаеха как да се прекръстят демокрацията ги научи, сега са в защита на терористи обезглавяващи деца ?Не ви ли е срам бе червени безбожници, хайде ориентирате се само към едно нещо какво сте затанцували танцът "гъZоврът" ?
103
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тая *** да ми обясни защо трябва да подкрепям Израел? Защо да подкрепям Соломон Паси, Надежда Михайлова, Петър Стоянов , Филип Димитров и прочие евреи намърдани във властта? Тя въобще наясно ли е кой ни закопава. Не, не са палестинците.
102
5
 
18
 
! Отговори
3333 преди 6 месеца
Светът нищо не е научил!!!! Къде остава правото на свободно изразяване на мисълта, правото на събрание и прочее? Кой изначално определи, че има език на омразата? Как констатира един непроявил се факт? След няколко години светът ще се отметне от днешната си позиция. Справка-гузното поведение на световната общност след края на втората световна война относно избиването на евреите. Нищо ново под слънцето!
101
6
 
24
 
! Отговори
404 преди 6 месеца
Защо бе лешникова нали сме демократична и правова държава?Нали всяко живо същество има право да изрази себе си ? Нещо ги четете тези закони и правила като дявола Евангелието
100
24
 
13
 
! Отговори
Eagle Red преди 6 месеца
Браво на Фандъкова! България е православна страна! Чалмари и ислямски терористи нямат право на шествие!!!
99
6
 
21
 
! Отговори
До 99 преди 6 месеца
Само избиваха цивилни руснаци. Палежът на профсъюзния дом в Одеса защо го забравяш?
98
11
 
6
 
! Отговори
До до 96 преди 6 месеца
Не знам преди 02.2022 Азов да е мятал ракети по Москва!?
97
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И шествие няма да мине, и вота няма да мине!
96
1
 
8
 
! Отговори
До 96 преди 6 месеца
Ами АЗОВ, Десен сектор?
95
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Палестинците са слабите и угнетените, като украинците! Само дето украинците нямат Хамас!
94
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А про юдейски манифестации може ли?Даниел Лорер.