Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес

Същото правят и други европейски столици
13 окт 2023 11:49, Стела Стоянова
200
Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес
Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това са съобщили от общината пред "Сега". Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

По света

Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Това става в навечерието на очакваните днес протести, наречени "Ден за всеобща мобилизация", за които призова бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

Митинг за солидарност с Палестина, насрочен в Берлин, не беше разрешен поради опасения за обществената безопасност. Берлинската полиция разположи 150 служители за да осуети демонстрация пред гимназията в централната зона на "Нойкьолн".

Франция забранява всички пропалестински демонстрации с мотива, че подобни протести застрашават обществения ред. Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманeн заяви на регионалните префекти, че демонстрациите "могат да доведат до нарушаване на обществения ред", като добави, че организаторите трябва да бъдат арестувани, както и всички нарушители на реда. В разрез със заповедта му неколкостотин души се събраха на площад "Република" в Париж, крещейки пропалестински и антиизраелски лозунги, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман предположи, че развяването на палестинското знаме или скандирането на лозунги за свобода, специфични за Палестина, може да не е законно, когато се прави с намерението да се "прославят терористичните актове". Брейвърман подчерта важността на разглеждането на контекста, в който символите се използват по време на антиизраелски демонстрации.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че може да се наложи кметовете да се намесят в демонстрациите в подкрепа на "Хамас", изразявайки опасения от антисемитски изрази и изявления в подкрепа на "Хамас" по време на протестите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
21
 
! Отговори
Pen преди 6 месеца
Министерство на истината няма ли да има скоро ?
92
3
 
3
 
! Отговори
Евала преди 6 месеца
Машаала!
91
3
 
18
 
! Отговори
Шишо преди 6 месеца
Финалните напъни на Фандъкова да олаби жилата на Бойко са наистина трогателни. Освен това гледа да се застрахова от евентуално наказателно преследване. Доста далавери с "наши" фирми минаха през община София.
90
1
 
5
 
! Отговори
данка е еврейка нейн преди 6 месеца
ата прабаба . затова е леко мургавка - и горе и долу
89
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може да си заравяте колкото щете главата в пясъка, светът е напълно наясно, че палестинците са слабите и угнетените. Израел избиват цивилни и се готвят да са още по-жестоки. Нормалните хора няма как да са съгласни с това и опитите за запупшване на усти само показват колко безгласни букви са станали европейските политици.
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дааа... вечното самомнение на п.ростака. Той бил правият, той щял да определя... Между другото, това със закланите бебета вече официално се обяви да фалшива новина. Информирайте се, преди да правите жалки опити за внушения.
87
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма кам да съм на страната на хора,които не уважват другите хора. Не зачитат тяхните права, не зачитат демокрацията. Няма как да подкрепям Русия, Палестина или Иран и Северна Корея. Та да се родиш там е най-голямото нещастие. Заради подобни държави си обичам България , въпреки всичките недостатъци.
86
18
 
9
 
! Отговори
Браво преди 6 месеца
Само така, никакъв ислямски терор у нас!
85
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да аз съм определящ и имащ мнение. Как ще заслужавате България , като сте деструктивни и срещу нейнито развитие. Подкрепяте деструктивни хора като Путин и подобни. Подкрепяте хора които обезглавяват бебета и деца, изнасилват жени....Наказват жените си защото са погледнали в нежелана посока за съпригът и. Вие заслужавате да живеете в Русия и Палестина. България е прекалено добра за Вас.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
прочетете стихотворението "Жидов Гроб" на Иван Вазов, за да разберете кой отвори вратите на Царевец на *** през 1393...
83
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** йезуитското оправдание. А за проукраинските демонстрации, които са си откровен профашизъм, нема проблеми, нали?
82
1
 
3
 
! Отговори
да ходят на паветата преди 6 месеца
да Бдят . Изреците ще организират и те . да не се срещат агитките . Ще има яко скандиране . Шествията са за обикалящите , да затварят улици .
81
5
 
12
 
! Отговори
от конституцията преди 6 месеца
Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.та забраните са противоконституционни
80
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Израел има много Българи които работя тям. Питайте ги дали са доволни. Убеден съм ,че всеки един от тях ше Ви разкаже , колко добра държава е Израел и на какво ниво са Палестинците. Само да Ви припомня за Иран, че осъди с 100 камшика Кристиано Роналдо за това,.че прегърна една жена ,която е ходожник. Вие нормални ли сте да сте на страната на Холкостя,Путин ,Иран или друг диктатор или извъртен човек или общество?Та САЩ и ЕС са тези ,които се борят за доброто на обикновените хора.Ние сме ЕС.
79
5
 
28
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 6 месеца
От Министерството (посолството) на истината така са наредили.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"В България има хора,които не заслужават да живеят в нея. " Кой определя заслужаващите? Вие ли?
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фандъчката нема ли да ви липсва?
76
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Докога ще ни казват кого да подкрепяме? Досега беше задължително да подкрепяме Украйна, вече е задължително да подкрепяме Израел. Те не са жертви, а насилници срещу които има съпротива.
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи ако сега от запад и наредят да пусне митинга моментално следва обрат хахахаха то защо боцо на ден по пет пъти си сменя мнението ами защото няма мнение каквото му наредят това му е и мнението.
74
4
 
14
 
! Отговори
Свобода за преди 6 месеца
Джулиан Асандж!