Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес

Същото правят и други европейски столици
13 окт 2023 11:49, Стела Стоянова
200
Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес
Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това са съобщили от общината пред "Сега". Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

По света

Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Това става в навечерието на очакваните днес протести, наречени "Ден за всеобща мобилизация", за които призова бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

Митинг за солидарност с Палестина, насрочен в Берлин, не беше разрешен поради опасения за обществената безопасност. Берлинската полиция разположи 150 служители за да осуети демонстрация пред гимназията в централната зона на "Нойкьолн".

Франция забранява всички пропалестински демонстрации с мотива, че подобни протести застрашават обществения ред. Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманeн заяви на регионалните префекти, че демонстрациите "могат да доведат до нарушаване на обществения ред", като добави, че организаторите трябва да бъдат арестувани, както и всички нарушители на реда. В разрез със заповедта му неколкостотин души се събраха на площад "Република" в Париж, крещейки пропалестински и антиизраелски лозунги, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман предположи, че развяването на палестинското знаме или скандирането на лозунги за свобода, специфични за Палестина, може да не е законно, когато се прави с намерението да се "прославят терористичните актове". Брейвърман подчерта важността на разглеждането на контекста, в който символите се използват по време на антиизраелски демонстрации.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че може да се наложи кметовете да се намесят в демонстрациите в подкрепа на "Хамас", изразявайки опасения от антисемитски изрази и изявления в подкрепа на "Хамас" по време на протестите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Списък на фандъкова за разрешените шествия. Разрешени са за Украйна Израел,. Забранени са за Палестина и българския патриот генерал Луков.
72
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
българския народ спаси евреите си въпреки германския си цар и германофилския елит. ако трябваше евреи да спасяват българския народ далеч не съм убеден че биха направили същото... можеше и да ни изтъргуват
71
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България има хора,които не заслужават да живеят в нея. Те са на ниво на развитие комунизъм и даже по-назад. Не разбирам какво правят все още тук. Та Ние сме Запад, Развитото общество, Ние сме НАТО, Ние сме Израел, Ние сме Украина. Не сме Северна Корея , Русия, Палестина и Иран.......
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Америка не може да защити Израел в дългосрочен план от съвсем реалните заплахи, пред които е изправен, ако Израел няма правителство, което отразява най-доброто, а не най-лошото от неговото общество, и ако това правителство не е готово да се опита да постигне компромиси с най-доброто, а не с най-лошото от палестинското общество.
69
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само талибани ни липсват по улиците, руско-арабски ценности и колене на деца.
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Или както пише Чък Фрейлих, бивш заместник-съветник по националната сигурност на Израел, в статия в Хаарец в неделя: В продължение на десетилетие и половина министър-председателят Нетаняху се опитваше да институционализира разделението между Западния бряг и Газа, да подкопае Палестинската автономия, П.А., и да осъществява де факто сътрудничество с Хамас, като всичко това имаше за цел да демонстрира липсата на палестински партньор и да гарантира, че не може да има мирен процес, който би могъл да изисква териториален компромис на Западния бряг.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сложила си е палестинска кърпа!
66
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Конспиратори Холокоста не е измислен, Палестинците и не само те, Иран ,Ирак и други подобни трябвя да бъдат изоюирани от напрвдничавия свят. Същтото важи и за Русия, Северна Корея и някои Африкански държави.Като бе харесват запада и той е лош какво правят при Нас или най-вече в САЩ,Германия,Англия , Франция...Като сте ок ,стойте си там. Израелците са като Нас,нормални хора.
65
4
 
16
 
! Отговори
Защо преди 7 месеца
бе дърта *** забраняваш митингите за палестинци??? Така ти наредиха от посолствоТО ли???
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никога не бива да се забравя, че Нетаняху винаги е предпочитал да работи с Хамас, който е безкомпромисно враждебен към Израел, отколкото с неговия съперник, по-умерената Палестинска власт която Нетаняху прави всичко възможно да дискредитира, въпреки че Палестинската власт отдавна работи в тясно сътрудничество с израелските служби за сигурност, за да запази спокойствието на Западния бряг, и Нетаняху знае това.Нетаняху никога не е искал светът да повярва, че има "добри палестинци", които са готови да живеят рамо до рамо с Израел в мир, и да се опита да ги отгледа. От години насам той вин
63
7
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Брейк за толкова години едно хубаво нещо да свърши тази герберастиня ?
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е несправедливо. А про - израелско може ли?
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, което искат най-големите врагове на Израел Хамас и Иран е Израел да нахлуе в Газа и да се забърка в стратегическа авантюра там, която би направила американското забъркване във Фалуджа да изглежда като детски рожден ден. Говорим за сражения от къща на къща, които биха подкопали симпатиите, спечелени от Израел на световната сцена, биха отклонили вниманието на света от убийствения режим в Техеран и биха принудили Израел да разгърне силите си, за да окупира за постоянно Газа и Западния бряг."Хамас" и Иран категорично не искат Израел да се въздържа от дълбоко или продължително навли
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
a дали ще забрани проукраинското?
59
4
 
5
 
! Отговори
от томас фрийдман преди 7 месеца
Същността на посланието на "Хамас" към Нетаняху и неговата крайнодясна управляваща коалиция от еврейски супремасисти и ултраортодоксални е следната: Никога няма да бъдете у дома си тук - без значение колко земя от нашия свят ви продават нашите арабски братя от Персийския залив. Ние ще ви принудим да си загубите ума и да направите безумни неща в Газа, които да принудят арабските държави да ви избягват.
58
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние нищо не решаваме сами. Гледаме какво правят другите. Робски манталитет, това е.
57
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Анонимен/57 "когато турците са вършили това в Батак" - конкретно за Батак, главатар на башибозуците е бил *** от пазарджишко. Но като водачи на армията на османлиите е имало много евреи.
56
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Анонимен/42 "Днес един израелец с майка българка като го пита Николаев не му ли е жал за цивилните в Газа той вика ко не ..." - ти и Соломон Паси да го питаш дали му е жал за българите, така ще ти отговори.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бен Гурионкогато турците са вършили това в Батак, вашия Соломон паша е водил най-големия турски корпус...
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма и 1000 палестинеца по лепки накарата избраните да бягат по ***... из западна европа има милиони млади мюсюлмани... ако тия се вдигнат ще изнесат запАда от собствените им държави, да им забранят да скандират значи да ги накарат да организират нещо по-сериозно...