Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес

Същото правят и други европейски столици
13 окт 2023 11:49, Стела Стоянова
200
Фандъкова забрани пропалестинско шествие днес
Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това са съобщили от общината пред "Сега". Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

По света

Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Това става в навечерието на очакваните днес протести, наречени "Ден за всеобща мобилизация", за които призова бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

Митинг за солидарност с Палестина, насрочен в Берлин, не беше разрешен поради опасения за обществената безопасност. Берлинската полиция разположи 150 служители за да осуети демонстрация пред гимназията в централната зона на "Нойкьолн".

Франция забранява всички пропалестински демонстрации с мотива, че подобни протести застрашават обществения ред. Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманeн заяви на регионалните префекти, че демонстрациите "могат да доведат до нарушаване на обществения ред", като добави, че организаторите трябва да бъдат арестувани, както и всички нарушители на реда. В разрез със заповедта му неколкостотин души се събраха на площад "Република" в Париж, крещейки пропалестински и антиизраелски лозунги, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман предположи, че развяването на палестинското знаме или скандирането на лозунги за свобода, специфични за Палестина, може да не е законно, когато се прави с намерението да се "прославят терористичните актове". Брейвърман подчерта важността на разглеждането на контекста, в който символите се използват по време на антиизраелски демонстрации.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че може да се наложи кметовете да се намесят в демонстрациите в подкрепа на "Хамас", изразявайки опасения от антисемитски изрази и изявления в подкрепа на "Хамас" по време на протестите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
"Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви ..." - холандия е израелски роб, а рюте е генетичен лъжец, по-голям и от киро.
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
къде може човек да прочете кои са европейските ценности? има ли така някъде да са написани?
51
6
 
23
 
! Отговори
До сбъркана логика преди 7 месеца
холокоста е една от най големите лъжи на дългоносите, за да държат германия гузна и наведена... там са правили патрони и бомби и са бачкали докато не умрат! за тва и мразят чичи ади - той е втория след египетските фараони дето ги кара да бачкат...
50
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гepманистaн Убepалec: "А рашките къде се изпокриха?": Гледам коментарите и си отговарям - прорашките са станали пропалестинци. И преди и сега са си подкрепящи тероризма.
49
14
 
5
 
! Отговори
Смях преди 7 месеца
До До смях Това какво руските наколенки определят като свинщина не засяга цивилизования свят, а те живеят в его. Можете спокойно да се радвате на "ценностите" на вашите другаре в Русия, Северна Корея, Венецуела, Иран, Афганистан или Газа. Явно там са с "правилните" разбирания, тъй че вместо да се опитваш да ми налагаш "ценности" с които нямаме нищо общо, защо не отидеш там, откъдето са дошли, щом си ги възприел?
48
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това че 70 години израелците в нарушение на резолюциите на ООН завземат къщите и селата на арабите не е радикално, не е престъпно, това е близкоисточният мирен процес... даже мирните демонстрации на арабите там израел ги обявява за проява на тероризъм... егати справедливостта
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Грешка! Трябваше да ги оставите да повикат и да се разотидат. Такива забрани ги радикализират, а това на никой не е нужно сега!
46
11
 
4
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 7 месеца
A с прорашките прояви как беше работата? Паметници се защитаваха, манифестации против еврото и шенген се правиха, "миряни" искаха "руската" църква да бъде отворена, "енергетици" магистрали блокираха... А, да абе... А рашките къде се изпокриха?
45
2
 
11
 
! Отговори
сбъркана логика преди 7 месеца
Германците организират холокоста, избиват над 6 милиона евреи, повечето не от еврейски а от хазарски произход, хазари европейци приели юдаизма сега западът вместо да даде немска територия за държава дава арабска ... де го чукаш де се пука...е кой е автора на конфликта - пак великите сили.
44
0
 
9
 
! Отговори
До смях преди 7 месеца
Според теб ок ли е да превръщаш нещо в свинщина и когато някой протестира да му казваш "върви другаде като не ти изнася!"? Не е ли по-логично да не правиш свинщината?
43
1
 
26
 
! Отговори
Къде са ценностите? преди 7 месеца
Свободата на изразяване в демократична Европа. Толкова.
42
15
 
3
 
! Отговори
Ха ха, преди 7 месеца
...руски тролеи коментират "демокрацията" на Запад ? Да паднеш от смях! Що не сте на фронта бе,или в Сибир? В Тюрьмата на народите само да кажеш думата "война", и ... от 8 до 15 години затвор! Там демокрация е само да хвалиш колко е велик военнопрестъпникът от Кремъл!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днес един израелец с майка българка като го пита Николаев не му ли е жал за цивилните в Газа той вика ко не, и не знаеше български а мънкаше
40
17
 
3
 
! Отговори
Бен Гурион преди 7 месеца
До Анонимен 32 А как се нарича същество, което убива бременна жена и я разпорва, за да се убеди, че и нероденото бебе е мъртво? Отговори, путинофилче.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
когато наводняваха европа арабите бяха много мили хора, а сега им отнемат право на изразяване на мнение. Скоро и на ООН може да отнемат правото на мнение, да не се допуска хуманитарна катастрофа в газа... това каза оон, ООН са радикални явно... тия които разрушават паметници са умерени.
38
6
 
1
 
! Отговори
Смях преди 7 месеца
До Анонимен 34 Е, щом не ти харесва ... пробвай другаде. Или само на думи ще се ежим ......
37
5
 
27
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Позор за фандъкова!
36
23
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 7 месеца
браво на Фандъкова !
35
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахах, копейките са толкова зле, че въвеждат нови вид термин в политиката: русофило - ислямисти! ХАХАХАХАХАХА
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яко си е в ЕС! Демокрация, а от скоро и просперитет!