Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да ви стане ясно какво става у БГто просто се разходете някъде по провинцията: примерно видинско, монтанско, шуменско, Айтос, Нова Загора.... После се чудете защо хората дават и двете си кожи за имот в София!
46
2
 
4
 
! Отговори
Хората от Пустиня преди 6 месеца
Направиха пай Тука в БеЖето от Рай тъ пи те алчни плебеи комунистически пустиня направиха!!!Е затова Мразя България!
45
0
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 месеца
54 Така е най хубаво Ама требе яко да си краднал яко далаверки схеми измами източване на ДДС Отделно и кората трябва да е от 200 бона на горе иначе се излагаш.
44
2
 
24
 
! Отговори
До пияница мистик преди 6 месеца
Да, римляните не са това, което бяха по времето на Живков.Тогава работеха всички,кой каквото може и по-работливите караха москвичи и лади. Сега ги гледаш с триетажни палати и с Ес класи и всички до един безработни и на социални помощи. Как става това? Ало измами, разпространение на наркотици, лихварство, проституция, търговия с бебета, купуване на гласове? Едно време си знаеха мястото и от маалата рядко излизаха (и бяха по-ниски от тревата),днес ние рядко излизаме от затворените комплекси.
43
3
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
До След 20 години === Ама то и сега е така бе, пичага :))) Имам приятел, живее в Бояна една спирка преди киноцентъра. В затворен комплекс, с бариера, въоръжена охрана, подземен гараж, ресторант и плувен басейн за живещите в комплекса. В Манастирски ливади е същата работа. Затворени комплекси за милионери с всякакви екстри и охрана. Само дето плащаш на месец доста пари за такси за поддръжка и какво ли не още
42
1
 
10
 
! Отговори
Има по София преди 6 месеца
Не до строени блокове които от години стоят така явно строителя е взел парите на царъците и им е казал а сега си го довършете сами блока.Кой ще съдиш?Тоя който притежава съда?Мут рата от ДС?!
41
1
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 6 месеца
Прав си! Спор няма. Така постъпваме истинските мъже! Само от време на време се питам, що за семейство имам?!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре добре, статия за баламите, София вече намалява, а следващите десет години преброяването какво ще показва, на всички е ясно. Обаче "греб"-натите пари се наляха всичките в имоти, щото толкова разбират паляците, вече има нои тухлени блокове в Дървеница с 1/2 апартаменти, които са празни, хора пишат по фб групите и като чуят обявен наем на двустаен и се пренасочват другаде. След 10 години ще имаме половин милион празни двустайни и недостиг на тристайни и четиристайни, а сега строят клоаки
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До пияница мистик 37 С едно дребно уточнение: Тъй като въпросните скакалци вече са налазили Запада, а дигиталните номади се множат, в предвидимо бъдеще в България ще има и доста французи, германци и др. бели хора. Това вече факт в по-привлекателните от София Прага и Будапеща. Скоро ще се усети и тук, колкото и да омаловажаваме достойнствата на страната си.
38
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната, платена публикация от имотната и банкова мафия...
37
11
 
12
 
! Отговори
STALKER преди 6 месеца
След 20 години София ше е като гр Припят ще е нещо средно между филма Терминатор и филма Игрите на Глада.Копувайте на кредит още апартаменти.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пътят на етническите българи от провинцията е един: София или Западна Европа! Оставането в провинцията е безотговорност към децата.
35
1
 
32
 
! Отговори
Поредната платена от преди 6 месеца
Строителната мафия статия! Манипулират пазара! Изкуствено надуват цените, за да изглеждат евтини реалните предложения. Каква инвестиция е закупуването на имот в най бедната държава в съюза най мръсната и задушаваща столица?! Нито инфраструктура, нито здравеопазване, нито образование, застаряващо население, рехава икономика, навсякъде корупция и приспано правораздаване !
34
9
 
15
 
! Отговори
След 20 години преди 6 месеца
Който иска да знае каква ще е съдбата на София след 2 десетилетия, най-искрено го съветвам да се разходи в софийския квартал - Кремиковци и да огледа внимателно. Ако кв.Кремиковци му е далеч, нека отиде на детските площадки в кв.Дружба и да огледа добре играещите малко дечица, след което да си ги представи с 20 години по-големи. София след 20 години ще е гето с няколко много лъскави затворени комплекси с жива въоръжена охрана. Там ще живеят властимащите.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много ясно и още ще растат. Извън центъра на София е Бангладеш! Ако си в провинцията можеш да избираш: живот след ромеи или цени ОТ 1500 евро! Ако щеш!
32
1
 
9
 
! Отговори
България не преди 6 месеца
Съществува от 44та Съве ц ката ко ч ина умря и комунистическия и тру п се разлага.Това е територия рай за к вите мутрите корумпираните чИнгета ДС национални предатели и военно престъпници!Нормалните хора избягаха!!!патриотизамът е лъжа за балъците!!!
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 32 Мечтателю, как виждаш да стане това при положение, че строителният бизнес е на политиците? Да не мислиш, че в Щатите е различно? Там път Блекрок пазаруват на едро и в един момент ще се окаже, че единственият достъпен подслон е кемпера/палатката в разширяващите се "градове" за бездомници. Земята не е от ластик и недв. имоти си остават най-нискорисковата инвестиция.
30
10
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Като стане въпрос за имоти и постоянно изниква аргумента за демографския ни срив и как сме щели да намалеем след 10 години до 4 милиона. Е, и? Какво от това. Природата не търпи празно. Ще дойдат палестинци, иранци, ливанци, мароканци и разни бягащи от климатичните промени и ще запълнят дупката. Още повече, че нашите братя, римляните вече не са това, което бяха. И те вдигнаха къщи по на 3 ката и карат Мерцедеси. Ама наемите и цените на имотите няма да паднат. Напротив.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма как да тропна по масата, защото аз си имам наследствени два имота в София, а тези на жена ми не мога да се разпореждам. Тяхна си работа. Аз там нямам думата. Изгодата за мен беше , че не ми е мрънкала да и давам за кола и една стотинка. Купи си кола за 90 хиляди и всяка година даваше по 5 хиляди за каско, обслужване и подобни. Даже и не знам колко са и останали. Нейна си работа, просто показвам другата гледна точка, само знам, че сега ако иска да продаде колата си едва ли ще й вземе и 15000
28
1
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 6 месеца
Абе не е баш така. Апартаменти под наем винаги ще се търсят. Имам 3 наследствени и два лично купени от мен. В единият живеея, останалите са под наем и не съм имал повече от месец без наематели последните 10 години, което даже и след приспадането на разходите за ремонт си е един приличен месечен доход.