Нямало заповед за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Костадинов твърди,че няма и такава за реставрация
62
Нямало заповед за демонтаж на  Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма заповед за реставрация, както и за демонтаж на Паметника на Съветската армия, обясни пред медиите в Народното събрание председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след проведените два председателски съвета. Те се наложиха заради невъзможност сутринта депутатите да започнат работа и да обсъдят предвидените законопроекти, сред които вторите четения на бюджетите на НЗОК и ДОО, заради протестните действия на „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Депутатите от трите формации се струпаха около парламентарната трибуна с различни мотиви – „Възраждане“ и левицата, заради паметника, а ИТН, заради премените в Конституцията. Това наложи прекъсване на заседанието и свикване на един, а след него и на още един председателски съвет.

Бяхме на председателски съвет, на който изискахме да получим информация дали действително има заповед за каквито и да било действия, предприемани в Княжеската градина – оказа се, че нищо подобно няма, обясни Костадинов. Изслушахме юристконсулта на областната управа, който ни обясняваше как се е задвижвала процедурата през времето с темпове, които наистина са още в началото на тази година, отбеляза той. Няма заповед за демонтаж, категоричен е Костадинов. По думите на лидера на „Възраждане“ председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски им е предложил да се обърнат към съда. Изведнъж, продължи той, се оказа, че, всъщност, не говорим за демонтаж, а за реставрация. Няма нито заповед за реставрация, нито за демонтаж, обяви лидерът на „Възраждане“. И уточни, че има документи за обследване през 2019 г. за големи пукнатини в монумента, но това не било мотив за отстраняване на такъв паметник.

Когато поискахме от управляващото мнозинство да прояви политическа воля и да спре процеса, те казаха, че няма да го направят, обясни още Костадинов. И ние им казахме, че в този случай нашето право според Изборния кодекс е да не позволим това беззаконие да продължава, така ще бъде всеки ден, докато не спрат. Същото нещо засяга и действията по отношение промените в Конституцията, допълни той. /БТА, Нелли Желева/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
54
 
! Отговори
мишо преди 4 месеца
Паметникът набързо го разглобиха а Незаконните Сараи в отманли на догана няма кой да събори независимо, че има решение и обявена обществената поръчка. Строителните фирми си кютат и ги е страх. А паметниците от Историята на България не трябва да се рушат. Много скоро рушителите ще ги сполети същата участ. Набързо ще ги разрушат. Просто такова е правилото.
21
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако махането на един паметник ще ни оправи да го махат, но едва ли. По скоро някой ще се облажи със освободения терен там, скоро ще стане ясно кой точно.
20
49
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да няма заповед. Има решение на общински съвет, има 20 000 подписки има и решение на областната управа. От 3г никой не смее да изпълни взети решения защото някой си в Каспичан ще се разсърди, че някъде в София, някой не иска ръждиви бетонни конструкции и нацепени бронзови статуи с пушки да стърчат в малкото зелени площи.
19
12
 
43
 
! Отговори
Като ППДБГерб преди 4 месеца
Искат да се занимават с Паметници и 3 ти Март, нати сега един Паметник! Бойкот на шарлатанине!
18
23
 
51
 
! Отговори
Оставка бе преди 4 месеца
Евроатлантическа шайка от престъпници!
17
54
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имало обаче заповед ,цига.нина КОПЕЙКИН ,да лежи до живот в затвора ,за държавна измяна !!!! Няма прошка ,за руските сви.не рушещи България !!!!
16
15
 
44
 
! Отговори
Заповедта преди 4 месеца
е от Козяк сигурно
15
45
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оф и вас да ви няма по добре Воят на хиените с руски знамена вече ми идва в повече
14
46
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейките дрънчат на кухо като паметника на окупатора Всичко е една безумна руска пропаганда Нинова Копейкин Радев и други марионетки Борят се за малкия процент русофили иначе казано на никой не му пука за русия всичко е въпрос за денги и гласоподаватели
13
40
 
21
 
! Отговори
Майора преди 4 месеца
Копейкин провери , още от 1993има решение за премахване , а от 2022 решение на НС за премахване! Жалко е да не знаеш това!
12
12
 
61
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Оказва се, че този паметник е по-голям проблем от всичко друго, дори от това, че така нареченото бг правителство не спира да дава на укр. и води страната до просешка тояга.
11
48
 
24
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 4 месеца
Този руски блюдолизец така и не разбра, че това е СДО (Специална демонтажна операция) по закона от 2000 г.,с който комунистическият режим е обявен за престъпен! Трябва ли заповед, за да сваляме комунистическите символи, където и когато ги видим? Много ще се учудя, ако в Германия някой си сложи знаме с пречупения кръст на покрива и не дава да го свалят, докато общината не издаде заповед... Другарят Копейкин май е объркал държавата и сериозно си мисли, че още е НРБ...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименИще вкарат в тях първо анонимниците - и теб ли те е срам или страх да си напишеш името?Предлагам от сега нататък всички коментари да са с три имена и електронна поща.
8
16
 
31
 
! Отговори
чака се Заповед! преди 4 месеца
Всичко да се върне!
7
43
 
19
 
! Отговори
Стига преди 4 месеца
сте ни занимавали с този МОЧ , копейките и башсоциалистите да отиват да се прощават и да приключва!! Има поважни проблеми за решаване.
6
16
 
44
 
! Отговори
Червен каскет преди 4 месеца
Щом няма, да започват възстановяването немедленно!
5
44
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
аххах - много неграмотни тез народните представители бе - решението бие заповедта -аре бегайте копейки
4
15
 
25
 
! Отговори
Бай Танас преди 4 месеца
Да бяха наели една бригада от Факултето. Вече щяха да са го претопили
3
6
 
37
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 4 месеца
Аре бе. Тц тц тц. Станала грешка тогава. Тюх..