Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение

Започва и планираната реставрация
249
Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите, съобщиха от Областната администрация.

Оттам посочват, че действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

Още по темата

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи.  

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес, коментират от администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Паметникфигури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
3
 
! Отговори
Виждам преди 5 месеца
Че краварите вече не коментират под статиите за Украйна..щото няма Перемога срещу Русия..вече никой не пише Слава Украини..вместо това се гордеят с война срещу един Паметник ;))
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Новият музей трябва да се казва : " музеят на забравените окупатори"
111
3
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 5 месеца
Защото хората, 6, са зомбирани русофили или по-точно - путинофили, а тероризмът трябва да се заклеймява, воглаве с водачите му. Затова.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 150 години българина е разделен по един въпрос.Дължим ли свободата си на Русия и по какъв начин Да.Дължим я.Но не като задължение.Бългсрскста История е затлачена с ред измислици.Че България е освободена с идването на руските войници.Това не е така.България е разделена умишлено на Турска и Руска провинция.Със съгласието на руския Цар .Само на нашия непримирим дух дължим на свободата си.И на железния ни войник в битки.
109
2
 
2
 
! Отговори
Конспирация преди 5 месеца
Почерпихте ли с тортат@ Бок@ или той се скри в дън земя!
108
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Продажна журналистика
107
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 111....Имаш право в едно.Българина трябва да знае историята на този ,,паметник"...До скоро го лъжеха , че е построен в чест на ,,освободителите" .Това е голяма лъжа.Този мунамент е построен за да плаши българина , какво го чака ако иска своята независимост Време е наистина да научим историята си такава каквато е.А не по руските учебници по История
106
11
 
1
 
! Отговори
RT преди 5 месеца
Всички мошеници подписали тази измислена заповед за "демонтажа",в скоро време ще бъдат изпратени в Колима (до живот)за да правят компания на Навални >https://disk.yandex.ru/i/vthTFBAwfECT0w
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А джамиите на Домуса, кога??
104
8
 
1
 
! Отговори
Българският народ преди 5 месеца
иска да го лъжат и маха паметниците! Без паметници е като не се е случили, т.е. без история! По форумите без род ници реват, че България била повече от 1300 стара! Не, няма такова нещо! Най младата държава сътворена от един цял народ от глупави необразовани хорица с акъл колкото грахово зрънце или леща. Влизайте по бързо в Шенген и Еврозоната за да получите малко мозък от Африка или Азия т.е. това, което Европа не желае!
103
4
 
1
 
! Отговори
Българският народ преди 5 месеца
иска да го лъжат и маха паметниците! Без паметници е като не се е случили, т.е. без история! По форумите *** реват, че България била повече от 1300 стара! Не, няма такова нещо! Най младата държава сътворена от един цял народ от глупави необразовани хорица с акъл колкото грахово зрънце или леща. Влизайте по бързо в Шенген и Еврозоната за да получите малко мозък от Африка или Азия т.е. това, което Европа не желае!
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Костадинов заплатата му се сви на половина.Решил е, казват злите езици , да замине за Куба.С тия подаяния от Москва може да се живее само в тази страна .Чака го атомна подводница край бреговете на Варна.Да му излезе по евтино пътуването да Куба.
101
1
 
3
 
! Отговори
Прожектор преди 5 месеца
Мястото на реставрираните скулптурни фигури е в музея на социалистическото изкуство, където може да бъде представен и макет на цялостната каменна композиция.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предалгам да издигнем паметник на дядо Коледа на мястото на ПСА.Вече сме демокрация вярваща в чудеса.Дядо Коледа е подходящ символ.
99
0
 
1
 
! Отговори
До 97 преди 5 месеца
Какъв бронз......нищо не струва. Няколко хил. лева е материала. Политиците крадат 6-7 цифрени суми с един подпис.
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Герои на Чалгария. победихте Русия! Зиг Зеленски и Зиг Зиг Лаурел и Харди! Айн Волк! Айн Райх! Айн цу цваин цу драин цу фюрера!
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма връщане назад. Свиквайте копейки.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност , комунистите довършиха това което Русия отдавна и беше цел.Да разцепи българския народ за да го отслаби.Дори руснаците са учудени на комунистическата диеспора в България .С каква върла омраза ни мразят нас българите.
95
1
 
1
 
! Отговори
Любо Къдравия преди 5 месеца
Сега си имаме нов цар , тоест нови царе.Като започнеш от цар Толуп,цар Шиши и цар Киро.
94
2
 
2
 
! Отговори
Пак лъжи рано сутрин преди 5 месеца
Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение . . . . . . . . НАР ЯЗ АНИТЕ ИЛИ ФИЛЕТИРАНИТЕ фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение!