Преди Коледа пускат движението на трамваите по линия №5

Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в кв. "Княжево“
15
Преди Коледа пускат движението на трамваите по линия №5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Движението на трамваите по линия №5, най-старата трамвайна линия в София, се възстановява от днес, съобщиха от Столична общината. Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в кв. "Княжево“ по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул. „Цар Борис III“. Обектът получи разрешение за ползване от държавна приемателна комисия, назначена от Дирекция „Национален строителен контрол“.

Цялостно са подменени релсовият път контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ бе извършена на два етапа, без частта на площад „Руски паметник”: с първи участък от „Съдебна палата“ до бул. „Бъкстон“ и втори от бул. „Бъкстон“ до кв. „Княжево“.

На бул. „Македония“ до Руски паметник бе изграден линеен парк, с нови дървета, храсти и различни видове цветя. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио „Вилмот и асосие”, с управляващ директор Борина Андрю. Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро състояние е запазена, а на останалите места е засадена нова.

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 „Кв. Овча купел“ е изместена след кръстовището с бул. „Овча купел“. На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 „кв. Овча купел“.

Обновяването на трамвайния релсов път по бул. „Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата, информираха още от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: трамвайКняжево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещастието никога не идва само.Винаги има причина,то да дойде.Да пази Бог.
14
0
 
0
 
! Отговори
К9ментатор преди 4 месеца
Петккко Петкков харесва това.
13
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Фандъкова свърши цялата работа,сега Бонев и Терзиев ще режат лентата и ще бият тупана.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако е некачествен ремонта вината е на Фандъкова, ако е за рязането на лентички и хвалбите, е на новия кмет и мис бони.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наистина дочакахме чудото да стане, след ремонти, ремонти ремонти. Най-старата трамвайна линия е беше непрекъснато в ремонт. Дано сега да е по-добре до следващия ремонт.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
по Коледа стават чудеса
9
1
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 4 месеца
След 3-години софиянци доживяха ремонт който по общания щеше да стане за 1/2 година :Х Неустойки естествено от никой не се търсят ;)Класически Боков модел=)
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо пуснаха трасето, без да са правили задължителни изпитания за безопасност? Пътуващите от днес да се молят ремонтът да е приличена, че да не изхвърчат тия трамваи от релсите. Отново пример за беззаконие не в държавата, а в територията България.
7
2
 
11
 
! Отговори
Българка преди 4 месеца
Велик успех. За тези пет години ремонт на трамвайно трасе, в Турция построиха следното: три магистрали, най-дългият тръбен тунел в света (40 км.), най-дългият въжен мост в света (свързващ острови), АЕЦ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми то и Терзиев е с отнети правомощия от понеделник, и мис Бони не е председателка на СОС, така че няма какво да приемат тия случайници.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баклюци на Възраждане ще ви изселим от държавата, помнете ни думата!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква небивала чест. Дори не знаех, че някого са ги спирали. Но все пак, мерси ви. Отивам на Княжево да пораздвижа телеса в кръчмата на дедо мацо, която е след стълбичките. Тав ядох много вкусна супа. Това непозволена реклама ли е? А дали още я има тази кръчма?
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мис Бони и Терзиев ка приеха тоя некачествен ремонт? Наистина е много некачествен и не отговаря на никакви норми, не са правени и тестове, не е въведен в есплоатация, а трябва, защото има промени в градоустройството, не е само пренареждане на павета. Не искаме да се движим по незаконен път, не, мерси!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За толкова време тунел за метро щяха да изкопаят . Жестока издънка беше и този ремонт.
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на г-н Терзиев