Георгиев: Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук

Той почете паметта на убитите по време на комунистическия режим
1 фев 2024 20:28, Нели Христова
51
Георгиев: Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук
Снимка: БГНЕС

"За да продължим напред, трябва да познаваме миналото и да отличим много ясно черното от бялото". Това заяви пред БГНЕС общинският съветник Георги Георгиев, който отдаде почит на невинно избитите по време на комунистическия режим.

На 1 февруари се навършват 79 години от най-масовото убийство на държавници и интелектуалци в нашата история, което е извършено от Народния съд – един противоконституционен съд, създаден от правителството на Кимон Георгиев след преврата на 9 септември 1944 г. Денят се отбелязва по инициатива на президентите Желю Желев и Росен Плевнелиев от 2011 г.

"Кръвта на нашите предци ни задължава с поведението си да пазим спомена, да покажем, че знаем истината заради паметта на загиналите, заради почитта към техните близки и заради уважението към историческата истина, за да може никога повече да няма 1 февруари в българската история", подчерта Георгиев.

Според него младите хора не са виновни, че не знаят за престъпленията на комунизма.

"Виновните сме ние, че няма достатъчно учебно съдържание в часовете по история и че не говорим достатъчно с факти", каза общинският съветник и добави, че е добре да има повече документални филми по темата, с които тези трагични събития да бъдат представени на младите хора. "А те са едни прекрасни млади хора и мога да го потвърдя като преподавател в юридическия факултет. Така по един разбираем начин те могат да разберат повече за престъпленията срещу човешките права, за погазването на основните свободи и за избиването на елита на нацията", заяви Георгиев.

Той даде и конкретен пример със съдбата на едно от светилата на правната наука у нас - проф. Константин Кацаров, който е осъден от Народния съд и е лежал в затвора. "Мнозина от нашите най-видни преподаватели юристи са станали жертва на режима или са изселени, или са погубени… Говорим за престъпления, които не можем да си представим. Мислех си, че всичко това е отживелица, че всичко трябва да бъде забравено, за да можем да продължим напред. Напротив, за да можем да продължим напред трябва да познаваме миналото и да отличим много ясно черното от бялото", категоричен е Георги Георгиев.

Стотици граждани и общественици днес се събраха да отдадат почит на жертвите на комунизма пред мемориала край НДК. Имаше представители на парламента, правителството, а също така и от Общинския съвет. Направи впечатление, че отново отсъстваше президентът Румен Радев. Венец беше поставен от името на столичния кмет, но самият Васил Терзиев също отсъстваше.

"Много ми се ще да не влизам в политически нападки. Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук. Да дойда два часа преди церемонията по тъмни зори, за да остави скришом венец не е достойно поведение на градоначалника на София. Историята ще съди, гражданите ще съдят. Питаха ме гражданите къде е кметът. Отговорих им тук е най-успешният кмет на София г-жа Йорданка Фандъкова, така че с нея и с колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС в СОС оказахме дължимото“, заяви Георгиев.

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, съдбата на много от другите арестувани е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите – затвор от 1 до 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А с жертвите на фашизма какво правим кой ще върне на България блестящ поет като Вапцаров а?Защото тези *** почитат точно убийците на Вапцаров и компания. Този убиецът на децата от Ястребино го изкараха психически зле и за това го е сторил.Фактът че бяха една шайка поклоници на убийците говори че народъът не е с тях а уж чакали хиляди.
36
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Абе вие какво очаквахте от отрочета на дс и бкп.те си действат по техните си начини,спечелиха с мушенгии изборите,и още в първите месеци си показаха некадърноста,а тепърва има да се нагледаме на чудеса,като тръгнат парите
35
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До За сведение на (10) и (11): Големият брой от тези, за които пишеш, са били ликвидирани поради това, че са служили на чужда държава и то комболшевишка/сталинистка/нацистка такава, а именно ссср, изпълнявайки заповедите на сталин, свеждани до тях чрез г. димитров и в. коларов.
34
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Анонимен (22): А кой им е бил обявил война?
33
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До истина ли (34): Преследваните са били такива, които са се поставили в служба на чужда държава (ссср) и по нейно ръководство (в лицето на Г. Димитров и В. Коларов най-вече) са извършвали антибългарска и антинародна дейност, в т. ч. и най-зловещия атентат в тогавашната, а и в по-сетнешната действителност в европейски и дори в световен мащаб: взривяването на не какво да е, а храм и избиването на намиращите се в него.
32
1
 
6
 
! Отговори
истина ли преди 2 месеца
Тук трябва да споменем защо са съдени тия хора - защото 20 години по-рано осъдените започват гонения над комунистите и избиват над 200 000 души без съд и присъда, т.е. Народния съд е възмездие! Освен това трябва да подчертаем, че 2/3 от съдиите в "народния съд" са евреи, както и в другите европейски държави без обаче българските евреи да са били депортирани или избивани. Герберасчето трябва да си прочете историята защото е смеш
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хе хе страх ги тресе, като се знаят колко са престъпни, да не се повтори историята! Погледнете днешния "елит" и се сетете дали, аджеба и преди 79 години не е била същата предателска uзмem!
30
2
 
8
 
! Отговори
Софийски педерюги преди 2 месеца
Какво не Ви е ясно? Белене ви зове.
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя и фотограф си е докарал да го снима.Лицемери!Прогонихте народа,а които останаха умират като мухи от болести и мизерия,благодарение на вашата "загриженост".
28
2
 
12
 
! Отговори
Защо избихте преди 2 месеца
Цвета на България? Яворов, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров? Жълтопаважът ще страда много жестоко. Вервайте ми.
27
4
 
9
 
! Отговори
Не че Ви плаша преди 2 месеца
Нов Народен съд иде със стайна сила.
26
1
 
6
 
! Отговори
Втори февруари преди 2 месеца
Е истинският празник за бедуините фашаги.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я па тоя!Никой не е забравил миналото.А вие прогонихте 2 милиона и това е равносилно на убийство.Тия хора никога повече няма да се върнат тук.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А стена на загиналите и евакуирали се близо 4 милиона българи от демократичния режим, кога ще правим, щото сега са повече измрели и прокудени, даже другата статия е " изчезваме като нация"
23
1
 
7
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 2 месеца
Васка ДС-то може да няма очи,но пък има Уши и още как...
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога ще има стена и плочи с имената на хилядите убити по време на англо-американските бомбардировки над България?
21
0
 
6
 
! Отговори
За сведение на преди 2 месеца
До Анонимен 16...Истината боли... Неволно съм сгрешил годината е 1945 ... Мисълта ми е че жертви е имало и преди и сега и не трябва да се променят историческите факти !!!!На който не му изнася си е за негова сметка.Народната памет не можеш да изтриеш!!!
20
3
 
1
 
! Отговори
16 преди 2 месеца
До За сведение на - ам .. ъъъм bruh! FTW? Май за мен говориш, а? Айде не се заяждай mofo 0-rizz boomer ...
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До За сведение на - Спри да пишеш "за сведение на" и нещо си - не си толкова ***. Не знам, какво е станало 1045-а, ама както и да е - който е нарушл закона, наруил е закона! Или викаш - то щото е лош закон - няма проблем! Ареее баста!
18
0
 
4
 
! Отговори
За сведение на преди 2 месеца
Анонимен 15,,,Ами да по твоята логика и тия жертви след 1045 г. са нарушили законите и такова е било наказанието.Стига вече с глупости ...от Сорта "убити от Народния съд",,,