Георгиев: Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук

Той почете паметта на убитите по време на комунистическия режим
1 фев 2024 20:28, Нели Христова
51
Георгиев: Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук
Снимка: БГНЕС

"За да продължим напред, трябва да познаваме миналото и да отличим много ясно черното от бялото". Това заяви пред БГНЕС общинският съветник Георги Георгиев, който отдаде почит на невинно избитите по време на комунистическия режим.

На 1 февруари се навършват 79 години от най-масовото убийство на държавници и интелектуалци в нашата история, което е извършено от Народния съд – един противоконституционен съд, създаден от правителството на Кимон Георгиев след преврата на 9 септември 1944 г. Денят се отбелязва по инициатива на президентите Желю Желев и Росен Плевнелиев от 2011 г.

"Кръвта на нашите предци ни задължава с поведението си да пазим спомена, да покажем, че знаем истината заради паметта на загиналите, заради почитта към техните близки и заради уважението към историческата истина, за да може никога повече да няма 1 февруари в българската история", подчерта Георгиев.

Според него младите хора не са виновни, че не знаят за престъпленията на комунизма.

"Виновните сме ние, че няма достатъчно учебно съдържание в часовете по история и че не говорим достатъчно с факти", каза общинският съветник и добави, че е добре да има повече документални филми по темата, с които тези трагични събития да бъдат представени на младите хора. "А те са едни прекрасни млади хора и мога да го потвърдя като преподавател в юридическия факултет. Така по един разбираем начин те могат да разберат повече за престъпленията срещу човешките права, за погазването на основните свободи и за избиването на елита на нацията", заяви Георгиев.

Той даде и конкретен пример със съдбата на едно от светилата на правната наука у нас - проф. Константин Кацаров, който е осъден от Народния съд и е лежал в затвора. "Мнозина от нашите най-видни преподаватели юристи са станали жертва на режима или са изселени, или са погубени… Говорим за престъпления, които не можем да си представим. Мислех си, че всичко това е отживелица, че всичко трябва да бъде забравено, за да можем да продължим напред. Напротив, за да можем да продължим напред трябва да познаваме миналото и да отличим много ясно черното от бялото", категоричен е Георги Георгиев.

Стотици граждани и общественици днес се събраха да отдадат почит на жертвите на комунизма пред мемориала край НДК. Имаше представители на парламента, правителството, а също така и от Общинския съвет. Направи впечатление, че отново отсъстваше президентът Румен Радев. Венец беше поставен от името на столичния кмет, но самият Васил Терзиев също отсъстваше.

"Много ми се ще да не влизам в политически нападки. Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук. Да дойда два часа преди церемонията по тъмни зори, за да остави скришом венец не е достойно поведение на градоначалника на София. Историята ще съди, гражданите ще съдят. Питаха ме гражданите къде е кметът. Отговорих им тук е най-успешният кмет на София г-жа Йорданка Фандъкова, така че с нея и с колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС в СОС оказахме дължимото“, заяви Георгиев.

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, съдбата на много от другите арестувани е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите – затвор от 1 до 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бива да се забравя че българските комунисти под ръководството на Москва са извършители на най големия терористичен акт в Европа като взривиха църквата Света Неделя в София в.коят по това време са стотици жени ,деца, военни и мирни граждани. Убити са стотици. Няма по големи безбожници в света от българския комунист да взривиш църква, това дори ислямска държава не би извършила! Да не забравяме че когато настъпи комунистическата диктатура в България беше забранено да се ходи в църквите и който х
16
1
 
9
 
! Отговори
Морален преди 3 месеца
Политическия елит не е бил по различен от сегашния. Ако питате окрадения народ от 35 години насам съдбата на всички облажили се от управлението няма да е по различна. Тук има едно голямо, НО ако ни вкарат във война срещу Русия тя със сигурност ще е същата. Затова драги управляващи, елит или както там искате да се самоопределите, понеже тази дума е модерна сега, мислете за действията, които предприемате.
15
2
 
9
 
! Отговори
За сведение преди 3 месеца
Има..имааа...терора и убийствата от фашизма трябва да се помнят!!!! Не случайно *** беше нарязан с флекс по фашистки маниер !!!!
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"еоргиев...1923 г. без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и антифашисти.1924-1925 . около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор." - Ами да, нарушили за закона, такова е било наказанието. Стига вече глупсоти.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До За сведение на - Е добре, ама това какво общо има?
12
4
 
6
 
! Отговори
За сведение на преди 3 месеца
Георгиев,,,За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети срещу партизаните.15 милиона лева са дадени за награда на сътрудници на полицията. В посочените разходи не влизат средствата за жандармерията, агентите, доносниците и др. Те са милиарди.
11
5
 
5
 
! Отговори
За сведение на преди 3 месеца
Георгиев... 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор 1133.Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.Убити ятаци и близки на партизаните 10 930....31 250 интернирани....2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
10
6
 
5
 
! Отговори
За сведение на преди 3 месеца
Георгиев...1923 г. без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и антифашисти.1924-1925 . около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 антифашисти. За страната този брой е многократно по-голям.1941 г. 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
9
1
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 3 месеца
Време е да има и Паметник на жертвите на "Демкрацията"???
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и сега требва народен съд над така наречените интелектуалци,че като гледам за 30 години какво направиха от държавата не един Ами няколко народни съдилища ще трябва да се направят,че един няма да сколаса.....
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно е какви очи има Росен Желязков след като посети преди седмици мавзолея на Хо Ши Мин.
6
8
 
4
 
! Отговори
Пояснявам преди 3 месеца
Ленин и Сталин са били идеалисти. Вярвали в доброто и човека. Това е била грубата им грешка.
5
3
 
5
 
! Отговори
Кой не скача е преди 3 месеца
Ухото на ЦРУ. Но предател никой не го уважава.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали родителите на кмета от ДС са вършили комунистическите престъпления!
3
2
 
6
 
! Отговори
Пояснявам преди 3 месеца
КГБ ви записват.
2
4
 
10
 
! Отговори
Демокрация е преди 3 месеца
2 февруари е обявен за световен ден на продължение на ....Фсички демокради.
1
3
 
13
 
! Отговори
Тео преди 3 месеца
Голяма новина! "Стотици са се събрали" ... Ами че те "хиляди" се събират на футболните дербита! Истината е, че за да има широк мироглед, човек трябва да е бил в Израел и Палестина и да е говорил с такива хора, да е видял и едното и другото, да е бил в Москва и Ню Йорк. Само така ще отсее хората, които се опитват да преиначават факти за собствена изгода, като тоя очилатия! А колкото до умните млади хора - вие си ги възпитахте и обучихте, драги - слава Богу, има и 1% кадърни, но останалото - шрот!