Още две кули ще се появят на "Цариградско шосе"

Те ще се строят на разклона за летището
Обновена: 7 фев 2024 16:57 | 7 фев 2024 16:52, Петър Бойчев
59
Още две кули ще се появят на "Цариградско шосе"
Снимка Фейсбук

Поредни две високи сгради ще се появят на столичния булевард "Цариградско шосе" в интензивно застрояващата се зона срещу ж.к. "Младост". Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране на здания с височина 50 метра на терен, намиращ се до разклона към летището. За това съобщи блогърът Боян Юруков във Фейсбук, който показа и примерна визуализация на бъдещия комплекс, пише "Сега".

Имотът е частен и е с големина от 4,6 дка. Според кадастъра той е предвиден за "друг вид застрояване", като в момента се използва за паркинг на построени преди много години бизнес сграда и хотел. Подробният устройствен план е за жилищно строителство, подземни гаражи, магазини и детско заведение. Имотът попада в градоустройствена зона Смф, в която няма ограничения във височината на сградите. Плътността на застрояване може да достигне 60%, а останалата част е предвидена за озеленяване.

В края на м.г. Здравков разреши изграждането на цял нов комплекс на около километър от сега описания - в терена на бившия ИПК "Родина". Там предстои да се построят седем кули с височина по 75 метра. Сградите ще бъдат нежилищни и ще са офиси, хотел, търговски и обслужващи площи, конферентен център, подземни гаражи на три нива и подземен трафопост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
10
 
! Отговори
Какви кули, бе? преди 4 месеца
50 м./2,80 м. на етаж = 16 етажна сграда. На петдесет метра от проекта има жилищно ЕПК, което е 20 етажа. Даже май са две. Главните архитекти спазват закона. Към който пише закона е въпросът. И колко архитекта и проектанта има в парламента(говорилня, от италиански) е вторият въпрос. Или поне колко депутатски сътрудници с проектантска правоспособност има в народното събрание?
20
1
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 4 месеца
След две-три минути ще бъдеш изтрит.
19
3
 
15
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 4 месеца
Малко са!Поне четири са нужни......
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Paзkлoнa зa Дpyжбa и лeтищeтo нe e nлaниpaн goбpe. Пpeминaвaнeтo oт Цapиrpagcko kъм лeтищeтo ocoбeнo в nиkoвитe чacoвe e твъpge pиckoвo.
17
4
 
23
 
! Отговори
a преди 4 месеца
Престъпници
16
5
 
26
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Като го построят, софия ще цъфне и ще върже и ще заприлича на ню йорк да речем. Вместо зелени площи - навсякъде, където има местенце се строи. Чудничко.
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички главни архитекти на София през последните 35 г. са за затвор. Похлупиха града и скоро ще е само смог. Някога се гледаше да не се запушват въздушните потоци и града да диша. Всеки като погледне старите квартали вижда разстояния, градинки, паркове. Сегашните ако може и в градинката на НДК ще разрешат да сложат небостъргачи. Студентски град, Лозенец, симеоновско шосе, около МОЛ Парадайз, Младост и мн.други са еталон за безумие. Това е кощунство, а за цени да не говорим.
14
1
 
5
 
! Отговори
силно учудЕна преди 4 месеца
до 17:Там няма блок!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и да триете и да бършете Кмета е виновен
12
6
 
29
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Чудесна идея е паркингът да бъде заменен с два небостъргача! Там и в момента е трудно да се мине - в сградите отзад работят доста хора и няма места за паркиране. Отлично, г-н Главен Архитекте! Браво, Господине!
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А 200 метровия небустъргач на КапиталФорд от 2 години е замразен. Облицоваха го до половината и спря да се работи по него. Няма търсене на офис площи след пандемията, когато се разбра, че много хора може да работят от вкъщи. Невиждам идеята да се строят още високи офис сгради. Освен с цел пране на пари.
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В София е безумие навсякъде. В европейските столици само старата част т.е. центъра е претрупан, а при нас навсякъде. Никой не мисли за разширение на улици, строи се буквално върху тях. Алчността е страшно нещо. Чудя се на купувачите, колко трябва да си застрелян за да си купиш такъв коптор, всичко едно върху друго или под прозореца ти да е улица с интензивно движение. Брррр, гадост. Архитектите са за разстрел.
9
15
 
7
 
! Отговори
Прост русофил преди 4 месеца
Не ми харесва. Предпочитам Бузлуджа, Панорамата в Плевен и сградата на ТКЗС-то у наше село.
8
2
 
14
 
! Отговори
AXE преди 4 месеца
Терзиев и Здравко вече са направили заварката......Здравков, в последния мандат на фънди /и тя е една "пазителка" на общински наши пари/ не смееше нищо по големо да разпише!!! Сега е "юруш на доматиту" диви душевни п*д*ри са горецитираните двама!!!!!
7
2
 
18
 
! Отговори
А в тая новата кула преди 4 месеца
със странните тенекиени фрески и заоблените форми, която сега се довършва изглежда всичко е разпродадено, та още две трябва да се построят. За чия фирма е всичкото това пространство?
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странно е закво ще се ползват бизнес сгради с хиляди и хиляди офиси след като след 20 год броят на относително младите българи ще е по малко от милион.Нищо де нека подпернат няколко десетки милиона.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметник на сглобката - Тиквата и Просто Киро :)))
4
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нормална държава Здравко Здравков щеше да е в панделата отдавна. Сегашното безумие ще се строи на съществуващ паркинг. Ще премахнат 50 паркоместа и ще вдигнат сгради с нужда от още 300 такива. Пред тези сгради на БАН е проблемно паркирането от поне 30г., но Здравко го интересува само бонуса на ръка.
3
5
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
категорично против стига с това застрояване всеки ден се издават разрешителникато поточна линия са стига вече няма въздух вече садете дървета искамекислород а не кули
2
10
 
16
 
! Отговори
Идеална цел за преди 4 месеца
Кинжалите!!!