Стартира обработката срещу насекоми, кърлежи и гризачи в София

Ще бъдат пръскани паркове, градини и междублокови пространства
Обновена: 21 мар 2024 13:49 | 21 мар 2024 13:49, Красимир Ангелов
13
Стартира обработката срещу насекоми, кърлежи и гризачи в София
Снимка: БГНЕС

Започват обработки срещу насекоми, кърлежи и гризачи на зелени площи в паркове, градини и междублокови пространства в София, съобщиха за БТА от Столичната община.

Предвид ранното затопляне на времето е предвидено през тази година обработките да се извършат по-рано. В средата на април ще бъде извършена повторна обработка.

От днес се извършват дейности в Южен парк и в районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и в гробищните паркове и зелени площи в близост до улици, булеварди и спирки на обществения транспорт.

От 25 март екипите ще започнат работа в районите „Подуяне“, „Оборище“ и „Средец“, както и във всички паркове на града. Поетапно ще бъдат включени и зелените площи във всички райони на столицата.

Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа като графиците ще се изпълняват при благоприятни климатични условия. При дъжд, мъгла или други неподходящи условия, третирането ще се извърши в следващите дни. Биоцитите, които се използват, са разрешени за употреба на открити площи.

Третираните терени се обозначават предварително с табели за вида обработка – използван препарат, карантинен период, фирма изпълнител и телефон за контакт.

Общинските зелени площи се третират по възлагане от Столична община, а дейностите се контролират от дирекция „Зелена система“ или районните администрации. Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Advokat преди 1 месец
Като се преборите с кучетата, да няма нито бездомни, нито домашни, ще изчезнат и кърлежите
11
0
 
0
 
! Отговори
Бог да пази ! преди 1 месец
До още един : Чувал ли си за лаймска болест ?! Ухапване от заразен с нея кърлеж може да има летален изход !
10
0
 
1
 
! Отговори
Баба преди 1 месец
Крайно, време беше .пълно е с кърежи и за да го махнат от теб ти вземат 20лв и отгоре да не казвам колко пари даваме и за обезпаризяване. ТАКА ЧЕ НЕ ГОВОРЕТЕ АКО НЕ ВИ СЕ Е ЗАБИВАЛ ВЪВ ВАС
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двукраките от ДС да не излизат тогава!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
още един преди 1 месец
Буркан мед гони 20 кинта а вие си пръскайте. Една пчела ходи до 4 километра разстояние за паша и може да умори цялото семейство (40 - 80 хил. пчели) само защото е напръскана с препарат за комари и кърлежи.
7
0
 
0
 
! Отговори
един преди 1 месец
а какво ще стане с пчелите - и тях ли ще изтрепаме заедно с кърлежите?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 - Българите не трепят катерички и лебеди, за да ги изпапат. Едни други практикуват това.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат ли се предвид кърлежите, които са се впили в бюджетите на БАН, на десетките излишни ВУЗ-ове, на Нар.събрание, Правителството и някои други официални институции? Данъкоплатецът внася парички в хазната, а те цоцат ли цоцат, като в най-добрия случай само бездействат. Но в много случаи даже и вредят.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Стартира" обработката, а дали ще Финишира, журналисти?
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано от тия пръсканици се гътнат и "милите" домашни кученца ,че всичко е минирано няма една чиста градинка,оня ден седнах да хапна едно парче пица и изведнъж се появи едно "мило" домашно кученце и така обилно се изпи....шка почти до мен че ми се отяде ,"милите" домашни кученца по нужда в домовете на стопаните си.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли че на запад в градските паркове има диви животни? Свикнали са хората и живеят там. Има катерички, в езерцата плуват риби, патици и лебеди. Хората се радват на тези животни и ги хранят. Ако е в България всичко ще бъде изловено, изтребено и изядено. Примитивно племе са си българите.
1
1
 
2
 
! Отговори
Тъпотия. преди 1 месец
Защо пръскат с отрови? Това го няма никъде в номалните държави. Тези практики отдавна са преустановени защото са доказано вредни. Ние пак сме 20 години назад. Насекомите и гризачите са полезни. Те са част от хранителната верига и поддържат цели еко системи живи. Като убиете насекомите после ще се чудите що нямате храна! Тия химии с които пръскат убиват и пчелите и другите опрашващи насекоми. И щом тия отрови убиват насекоми и гризачи значи и за човека не са безопасни. Тия що са с маски?