Столичната община модернизира осветлението в 14 района

Енергийната ефективност е приоритет за местната власт
25 мар 2024 15:21, Инна Ангелова
6
Столичната община модернизира осветлението в 14 района
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет съобщи, че общината ще кандидатства по проект за модернизация за изкуствено осветление. Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лева, от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на СО за 2025 година.

Предложението идва от зам.-кметовете Никола Барбутов и Илиян Павлов и ще бъде гласувано на заседанието на СОС в четвъртък. По този начин Общината ще може да представи проектното си предложение за финансиране по програмата на Министерството на енергетиката, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, обясниха още оттам.

Енергийната ефективност е приоритет за местната власт. Столична община извърши технико-икономически анализ на системите за осветление, се посочва в съобщението. В районите „Изгрев“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Средец“, „Триадица“, „Връбница“, „Надежда“, „Слатина“ и „Подуяне“ установените стари и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат подменени с нови и енергоспестяващи лампи.

Кметът Васил Терзиев посочи, че подобряването на осветлението в града е една от мерките за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда. Вече е възстановено изцяло неработещото осветление в два от най-посещаваните паркове – Южен парк и Западен парк, а в момента се работи активно това да се случи и в  парковете „Заимов“ и „Хиподрума“. Целта на модернизацията е подобряване качеството на уличното осветление и намаляване на разходите за електрическа енергия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: осветлениеСОССофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Мандо преди 1 месец
Супер , са ще виждМ дупките по улиците по-добре ! Че иначе трябва да слагам фарове като във WRC
5
0
 
0
 
! Отговори
До Зевс преди 1 месец
А аз съм сигурен, че си много т. ъ.п. о парче
4
0
 
0
 
! Отговори
До Зевс преди 1 месец
А аз съм сигурен, че си много *** парче
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма е ползата, че нощем е осветен празният парк
2
0
 
5
 
! Отговори
една лампа 1000 лв. преди 1 месец
По програмата пак ще се краде яко
1
1
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Мога да се хвана на бас, че китайските LED лампи, които ще монтират, няма да са по енергийно ефективни от използваните сега живачни крушки. Пак съм сигурен, че евтините китайци ще дразнят очите и драйверите им ще изпукат още първата година.