Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди

Планира се подлезът на Спортната палата да стане паркинг
26 апр 2024 15:19, Елка Василева
115
Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди
Снимка: архив, БГНЕС

Общински съветници от "Спаси София" предлагат синя зона в столицата да има и в неделя.

Освен това те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21.00 ч.

Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната, предаде БНТ.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков предложи и въвеждане на червена зона в центъра, за да може живущите в центъра да имат по-добър достъп до паркоместа. Тя ще бъде обособена само за живеещите в конкретната зона.

Столичната община възнамерява да превърне подлеза на Спортната палата в подземен паркинг.

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов, цитиран от БТА.

По думите му подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда. Проектът бе представен днес в Столичната община от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов на пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на район Средец Трайчо Трайков.

Проектът включва трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев”, обясни зам.-кметът. Самият проект е възложен в устройствения план още през 2011 г., заложена е бус лента, която все още няма, каза още Павлов. По думите му този проект не е нещо, за което сегашната администрация се е сетила, той е за софиянци и е предвиден отдавна, но не е реализиран. "Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани тeхните искания", добави още Павлов.

Паркирането няма да бъде забранено в нито един участък, а ще се създаде реорганизация. "Създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, каза зам.-кметът Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от София
Къде в София няма да има вода на 29 април, понеделник?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
23
 
! Отговори
А след Неделя е преди 3 седмици
необходимо да има и синя зона през нощта :D
31
1
 
23
 
! Отговори
нормален преди 3 седмици
Нито една мярка не се прави с мисъл за града и хората, а как да се откраднат повече пари. Важните проблеми стоят неразрешени, а се предлагат мерки, от които ще им се вдигне ДМС-то.
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА НА СОФИЯНЦИ
29
3
 
20
 
! Отговори
Велоалеите в София преди 3 седмици
са излишни, защото колко софиянци се придвижват с велосипеди? Колкото ги има, обичайно си карат по тротоарите и ругаят пешеходците. А по велоалеите хвърчат тротинетки и не спазват никакви ограничения - ни скорост, ни светофари. Да не говорим, че велоалеи на тесни и претоварени от коли булеварди са безумие. Ама за някои може и да не са, ако има пари от фондове за усвояване.
28
8
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 3 седмици
Аз пък предлагам на гения К9 по-долу да му се пръсне ауспуха като начало, а като тръгне за Гърцията и мине през Перник да изяжда по 5-6 винкела пътьом, след това покрай Благоевград да му се режат гумите, а в Петрич да му чупят огледалата.
27
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До центъра има чудесен транспорт с метро, трамвай и тролейбус, така че няма нужда разни *** да си паркират колите там! Затова напълно подкрепям идеята да се плаща синя зона в неделя, а ако въведат червена за живущи, че е чудесно! Изобщо не ги разбирам всички, които се бутат в центъра с колите си...освен че си плащат, се въртят доста време докато намерят къде да паркират.
26
1
 
12
 
! Отговори
ПРОВАНС преди 3 седмици
Заповядай в София
25
0
 
28
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 седмици
Най-сетне! Мечтали ли сме някога? Това е апогеят в мисълта на новата столична администрация! Особено след като си вдигнаха заплатите тройно.
24
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не виждам за какво се тръшкате толкова в Софията. Във Варна синята зона е 7 дни в седмицата и то от повече от 3 години. С нещо сте по-различни там ли, що ли? Със заплати по 2 и по 3 по-големи от тези в страната, редно е да плащате за факта, че не желаете да ставате като нормалните хора в Европа и да ползвате градски транспорт. Да не говорим, че 2/3 от столичаните са от т.нар. провинция и там всичко е на пешеходно разстояние. Кога отидохте в столицата, кога вече от колата не можете да слезете
23
13
 
17
 
! Отговори
К9 преди 3 седмици
Аз пък имам друго предложение. Забрана за влизане в града в делнични дни на автомобили с провинциална регистрация, а в почивните дни забрана за същите да навлизат в обособените синя и зелена зони. Иначе какво виждам всяка сутрин? Автомобили с табели РК,Е,РВ,СТ, ЕВ и какви ли още не са напълни ли улиците още в 7,30. Спрете им достъпа и ефекта ще се усети незабавно!
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсолютно неадекватно управление на София! Колите не са най големия бич в София! Мръсните улици които се мият само когато вали?! Или в някоя сутрин за да объркат цялото движение - са по неприятен източник на замърсяване. В Центъра мирише на *** - има още много хора с печки на твърдо гориво. Шведските махали където се гори наред гума, пластмаси и какви ли не други - още по голям проблем. Общината няма топки да се захване с това и търси бърз начин, оправдавайки се винаги с уреденост в София!
21
4
 
12
 
! Отговори
Мис Бони преди 3 седмици
Всички булеварди да се трансформират! Трябва да завиват само наляво,в унисон с евроGейските ценности! Така е демократично!
20
16
 
5
 
! Отговори
сс преди 3 седмици
Навсякъде по европа е 3-4 евро на час. За ден в Лондон беше по спомен 18GBP и то ако намериш евтино място.Колкото и да ми е неприятно, цените са супер евтини вмомента и за това всичко е фраш.Хората трябва да се научат че в столицата е скъпо за да се върнат от там откъдето са дошли
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подлеза преди беше за хората, ама сега щял да е за колите
18
4
 
30
 
! Отговори
Потрес преди 3 седмици
кмете, кмете неграмотен, това ли измисли, да събираш пари от хората и в неделя, когато излизат с деца и колички по парковете, да те махат и теб, че първо си нелицеприятен, нторо от нищо, ама от нищо не разбираш и се вижда!Татиния бизнесмен ВЪН!
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 12ката. Само да те светна, че хората в центъра цапат и мърсят много повече от автомобилите. И така както са го подкарали утре ще пуснат и квоти за пешеходците, ако продължаваме си мълчим... ако не си си платил няма да можеш да се разхождаш... как ти се струва?
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости на търкалета. Да, колите замърсяват, но най - големият замърсител е Столична община с немитите улици. Града е потънал в прах и кал от камионите по строежите, от бутането на стари сгради и незаконното строителство.Въздуха е мръсен не толкова от колите / в софия преобладаващото мнозинство со с евро 4/, а то кварталите населени с *** индианци от Индия, горящи ***.София е замърсена от пълните кофи от летящи найлонови пликчета и от немити улици!
15
1
 
21
 
! Отговори
Съсипи София преди 3 седмици
предлага червена зона, за да съдере още повече кожи от гърбовете на препатилите софиянци. После може да предложи лилава зона, в която да се движат само колите на Съсипи София и техните господари, а бедните да го дуат. Пък миссиррката ЕВ в типичния си неграмотен стил обяснява, че ще има "премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда." ---- Къде ще се премести И "Патриарх Евтимий", миссиррке? Или не знаеш разликата между съюзната дума "и" и кратката форма на местоимението "тя"?
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 12 - това е пътя съдрания и мързелив гъ#$..з да получи поетично възмездие за това, че не си е купил кола, защото е съдран и мързелив гъ#$..з! Разбира се, като го опаковаш в зелени лозунги, направо изглежда красиво. А другия път е, вместо само да гепят от СО и да разкешват нагоре за нови и нови безсмислени избори, да хванат и да построят малко паркинги. Не ги молим за услуга - това са нашите пари все пак! А ти като искаш да си джиткаш колелото - прав ти път!
13
2
 
8
 
! Отговори
Еврогей преди 3 седмици
Хааай гааааййз, хау'с гойн'? Хайде да караме колела и тротинетки!