Симеоновският лифт отива в историята: Къде е истината и защо се стигна до това?

Той се оказа ябълката на раздора в Столичната община, има ли шанс да тръгне?
19 май 2024 20:12, Красимир Ангелов
88

Собственикът на Симеоновския лифт уведоми Столичната община, че съоръженото затваря окончателно. Последва мигновена реакция.  Председателят на СОС съобщи, че съоръжението било продадено на "Витоша ски" през 2007 година и поиска обяснение защо.

"Не мога да си представя, че за отиването в историята на Симеоновския лифт няма виновни. Конкретни имена - кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не се прекрати сделката? Ще се постарая скоро да научите тези имена, с които ще сезирам и компетентните органи", гласи позицията на Цветомир Петров.

Още по темата
Според договора за приватизацията на лифта обаче, до 2032 година столичните общинари имат право на контрол върху функционирането му.
 
"Кметът и председателят на СОС освен, че бездействат, те говорят неистина. Срокът за приватизация не е изтекъл, той е в рамките на 25 години след решението и от ПП-ДБ-СС лъжат", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на СОС Георги Георгиев.

Контраатаката не закъсня.

"Днес сутринта чухме доста художествени измислици на тема Витоша и поредната порция от страна на ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на друг и как за 6 месеца не сме успели да се справим, и  че ГЕРБ са продали лифтовете с един безумен договор", контрира кметът Васил Терзиев.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС настояват за извънредно заседание по темата.

"Проблемът е на първо място в бездействието, на второ място в незнанието, казахме, че София не може да има Facebook кмет", каза Георгиев.

А на интернет страницата на "Витоша ски" е публикувано съобщение, в което се посочва, че "лифтовете излизат в профилактика и няма да работят до началото на летния сезон".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Зелените години наред рекетираха фирмата, и това трябва да се вземе предвид
67
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
мн интересно ако беше станал някой инцидент дали нямаше да викате "олелемале"
66
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Общинските съветници да не се правят на ощипана Пена. Много добре знаят на кого дадоха транспорта и какво става с лифтовете. Които пак са транспорт. Най важната система в София се съсипва.
65
0
 
5
 
! Отговори
Това е само преди 2 месеца
Една от мутренските сделки на ГЕРБ с общинско имущество.Също като къпалнята "Мария Луиза".
64
0
 
1
 
! Отговори
Колкото преди 2 месеца
Видяхме пътната карта на Теменужка за Турски поток,толкова ще видим и договора с който е продаден лифта.А кмет на София 2007 г.е Бойко Борисов.Дали още си спомня за каква комисионна го е продал?
63
0
 
5
 
! Отговори
ГОРД ЕВРОПЕЕЦ преди 2 месеца
ВЕЧЕ СЪМ СПОКОЕН ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ 1 ЮЛИ. СЛУЖЕБНИТЕ ПО БТВ КАЗАХА,ЧЕ НЯМАЛО ДА БЪДЕ 30%,А НЕЗАБЕЛЕЖИМИТЕ 29,99% ПО ТЕХНОЛОГИЯТА НА ВЕРИГИТЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ - ЦЕНИТЕ ВИИНАГИ ОКОНЧАВАТ НА 9 - ХХ,69лв...
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ви трябва лифт а мъже с полички такива ни ги докарахте следователно такива харесвате,
61
0
 
5
 
! Отговори
Последния Да изгаси преди 2 месеца
Лампата на терминал 2
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До пияница мистик 21 - сгъзи софия са тотална щета, ама нещо си се объркал г-н герб е на власт в София от 2005та до 2009та
59
10
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
По времето на ГЕРБ и Фандъкова лифтът работеше.При ПП/ДБ,"Спасителите" и Терзиев спря.Това е факт ,а не художествена измислица.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 55 Само че още при Живков МОК отхвърли кандидатурата на София за домакин на олимпийски игри. И си останахме само с амбициите.
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно човече сБ. Ги продаде
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който вземе лифтовете,ще има бизнес за поколения напред при този милионен град надолу! Това е битката от години!
55
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този лифт беше построен по времето на Живков! Целта беше София да бъде избрана за домакин на Зимните Олимпийски игри 1992 година! Имаше проект между другото ако бъдем избрани да има лифт който тръгва от хотел Хемус за планината! Такава беше България по онова време! С амбиции! Сега се бият кой да вземе парите на Витоша!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До МВР ни погребва , Турция има голямо влияние над държавите, особено над държавите на Балканския полуостров, използвайки членството си в НАТО и други институции, затова и албанците са превилигировани и се разпореждат в Македония и на други места, както си искат, покровителствани от Турция.
53
2
 
16
 
! Отговори
Борисов СЪСИПА преди 2 месеца
Витоша за да може да върви далаверата с хотелите на неговия ибрикция Цеко и софиянци да няма къде да караме ски и да се разхождаме с обществен транспорт, платен 1983-та с парите на Българските граждани (вероятно не само софиянци)!!! Каква е тази наглост вместо да е в затвора за кражби на над 4 милиарда евро и съсипията на народ и държава!!!
52
4
 
13
 
! Отговори
МВР ни погребва преди 2 месеца
Борисов погребва България в интерес на чужди Държави, не разбрахте ли!? Тези магистрали се строят за Турция и "Брюксел", не за вас!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубава си, татковино, име сладко, земя рай, сърце младо и невинно за теб трепка, та играй. Мили ми са планините и на север, и на юг, драги ми са равнините, набраздени с наший плуг. На уста ми сладка дума ще да бъде този кът, дето Дунав, Вардар, Струма и Марица си текат! Дор на небо ясно слънце, дор на очи свят, живот, ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
........ в страната са работещи бедни и има вътрешна миграция и обезлюдяване на цели райони, свидетели сме на демографска криза, корупция, кой е отговорен за това и кога ще бъдат озаптени тези, които са причинили всичко това и хората ще заживеят нормално в цялата страна?
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стадо хиени ограбиха и унищожават България, работниците им избягаха, жените не искат да раждат, хората емигрират и насърчват децата си да емигрират, в страната витае страх, хората не искат да гласуват за никой, защото са отчаяни и вече не вярват на нищо и са изпаднали в състояние на апатия, гробищата се напълниха с умишлено разболяни и убити хора, в страната са работещи бедни и има вътрешна миграция и обезлюдяване на цели райони, свидетели сме на демографска криза, кой е отговорен за това и кога