Наш атлет бяга по терлици на Олимпиадата в Париж през 1924

Dnes.bg припомня най-любопитните моменти от българското участие на първите модерни игри
Обновена: 18 юли 2012 10:54 | 12 май 2012 14:14,
47
Наш атлет бяга по терлици на Олимпиадата в Париж през 1924
С генерал Владимир Стойчев са свързани част от най-големите български подвизи при първите издания на Олимпийските игри. Снимка: "Изгубената Българи
Името на България е свързано с модерното олимпийско движение още от създаването му. Страната ни е сред 14-те учредителки на Летните игри в Атина през 1896 г.
 
От първия медал от форума под петте преплетени кръга, извоюван от боксьора Борис Георгиев -Моката в Хелзинки 1952 г., България е фактор в разпределението на отличията с общо 48-те си шампиони (шестима двойни – б. р.) и 55 титли. 

За нашите герои почти няма неизвестен факт. Dnes.bg обаче се порови в архивите, за да намери малко известните и любопитни моменти. Идеалният повод е, че остават малко повече от два месеца до провеждането на Олимпийските игри в Лондон, чийто старт е насрочен за 27 юли. 


Сред учредителите сме
 
Участието на българи на първите Олимпийски игри в Атина през 1896 г. се дължи на щастливия случай, че в Министерството на външните работи и изповеданията пристига покана. За щастие тя е препратена до председателя на софийското гимнастическо дружество „Юнак“ Тодор Йончев. Той води групата към гръцката столица. 
 
Останалите наши в Гърция са Панайот Белев, Илия Пенчев, Димитър Илиев и Шарл Шампо.
 
„Всичките от мъжка възраст, не по-горе от 30 години, хора добре развити и образовани. Пристигат в третия ден на игрите”, пише в. „Мир”. Критериите са определени от министъра на народното просвещение Констанин Величков.
 
Поради числената недостатъчност на групата – няма нужните десетима състезатели и един водач, в битката за медалите се включва единствено швейцарският учител по гимнастика в I Софийска гимназия Шампо. Той е един от 12-те преподаватели, дошли на работа у нас в края на XIX век.

Швейцарски учител е първият ни олимпиец

 
„Българинът Шампоф (така е написано – б. р.) предизвика възхищението на публиката, въпреки че при последния скок закачи със задната част на тялото си главата на коня (уреда)”, възхавалява го в. „Месаже д’Атен”.
 
Не пести похвали и водачът на групата Йончев: „Главатарят Шампо даже се яви на стадиона и удиви зрителите с няколко отбрани телесни упражнения”.

Последният прочит на историят доказва, че швейцарецът всъщност е участвал не на две дисциплини (прескок кон на дължина и кон с гривни), а на три – и на висилка, уред, който нацията ни го назовавала като Шамповия. Шарл заема престижното пето място на прескок и така взема първите 2 точки за България. В крайното класиране страната ни е 11-а позиция.
 
С разкървавени нозе в Париж
 
В Париж, който губи битката за домакинство на предстоящите игри през 1924 г.,  български лекоатлет записва престижното 13-о място, след като бяга в дисциплината 10 000 м по терлици. Васил Венков отбелязва в спомените си, че след финала краката му били разранени и кървели.

По-късно той се среща със създателя на модерните Олимпийски игри барон Пиер дьо Кубертен на официалния прием на френското правителство при закриването на игрите.
 

На българската обувна мода за участие при първото домакинство на Париж през 1900 г. залага друг ентусиаст. Заради олимпийската идея, родолюбието и насърчението от гимнастическото дружество „Юнак“ Събе Ив. Илчев е готов „пешком да тръгне за френската столица”.  
 
Иначе споменатият по-горе Венков е един от четиримата атлети в групата от 24 спортисти на Олимпиадата през 1924 г. Представени сме и от футболен отбор, но без резерви, общо 11. Отпадаме още на старта със загуба от Ирландия с 0:1. В турнира участват 23 страни.

Имаме и седмина велосипедисти, по това време колоезденето е издигнато в култ у нас, а през същата година се провежда първата Обиколка на България. Преди нас само две държави имат такива – Франция (Тур дьо Франс) и Италия (Джирото). 

 
Звездите са асовете в конната езда ротмистър Владимир Стойчев, заел 11-о място от 99 участници, и поручик Крум Лекарски. Най-ярките примери за проява на олимпийски дух обаче дава първият председател на БОК Евтим Китанчев. Полковникът от запаса, който се занимава с конна езда и фехтовка, отстъпва мястото си за да може парите да имаме един състезател повече. 

До откриването на Олимпийските игри в Лондон Dnes.bg ще представи шампионите на България, ще направи преглед на най-любопитните моменти от историята на игрите. Ще бъдат представени спортовете и състезателите, на които ще разчитаме в английската столица.  
 
В неделя очаквайте втората част от първите участия на българи в най-престижния спортен форум!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Има малка грешка - Българския атлет не е бягал по терлици - БЯГАЛ Е БОС.
35
0
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Баш си ги е предал,***,но на такива като теб,това не се счита за предателство.Знаеш ли в какво се е клел когато е ставал офицер по негово време ? Прочети и тогава отричай ! И още, ами те всички комунази са искренно вярващи бе,ако не бяха нямаше да са крадци и бандюги,за да ми докашеш противното кажи ми една комуноидна страна в която народът и живее добре.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В статията има 2-3 изречения, които не мога да разбера. Пишете по- грамотно бе, хора!"...за да може парите да имаме един състезател повече."
33
1
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Вярно е това, което си написал с едно важно уточнение, не е предал никого. Следвал е принципите си, имало е и искрено вярващи в комунистическата идея хора.
32
5
 
5
 
! Отговори
!!! преди 11 години
А не видяхте ли съветските офицери отзад?Владимир Стойчев е уволнен от армията през 1935 като майор!През 1944 участва в деветосептемврийския преврат,а малко след това става член на БКП!Произведен е направо в генерал и веднага заминава за фронта!Предава своите другари по клетва и по служба и цял живот вярно служи на комунистите!
31
0
 
17
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Замислих се върху факта, че само 18 години след освобождението от турско робство България е сред учредителките.... Толкова бързо постигнат напредък и авторитет !!!!!!!!....... след 5 ВЕКА робство !!!!!.......
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е *** държава
29
3
 
2
 
! Отговори
terlik.bg преди 11 години
xoaxoaxaxa
28
2
 
4
 
! Отговори
D.Ivanov,Sliven преди 11 години
Koito jelae,neka podade zayavka za prisaedinyavane kam grupata <Izgubenata Balgaria_ Lost Bulgaria>.
27
3
 
18
 
! Отговори
ДО 34 преди 11 години
Имаш право, но такъв геноцид, като през последните 22 години наложен от 6- ците от ДС, България не е преживявала никога ! Затрити бяха 1 000 000 българи и унищожени цели поколения напред ! Разбити бяха милиони семейства и съдби, но това ще се върне като бумеранг върху главите на тези, които проведоха този геноцид !!! Сигурен съм в това !
26
7
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
*** върлува от 68 г., а не от 22.
25
4
 
18
 
! Отговори
ДО 32 преди 11 години
Аз пък ще бъда безкрайно доволен, когато дойде този час, в който съседите ни ще започнат да искат ! Тогава цялата пасмина, вилняла 22 години тук ще се *** от страх и ще почне да търси народа да я защитава, само че няма да го има този народ ! Чакам този момент с нетърпение !
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Враговете на България в момента тържествуват, а преди се насираха само като се сетеха за нашата армия. Не мирясаха докато не направиха своето. България сега е без армия и без достойни офицери които да я командват, както и без достойни държавници които да я водят. Каво следва от тук на татък? Съседите ни ще спят спокойно и като се усетят че са по силни ще започнат да искат, да искат и ...
23
2
 
19
 
! Отговори
koko преди 11 години
Генерал Владимир Стойчев е един от последните истински български генерали. Сегашните са пародия - без чест и достойнство, съгласни на всичко само и само да си запазят топлото място или да се нагушат от някоя поръчка за армията. Тези които са подписали закупуването на стара фрегата с която сме за смях трябва да ги изправят пред военен съд за държавна измяна
22
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте снимката.Ето това са истински Българи.А не опитомените от комунизма мишлета.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е произвеждала самолети преди комунизма.После производството е унищожено и след 15 г. в същият завод започва производството на гордостта на комунизма - велосипедите "Балкан" (в Ловеч).
20
3
 
19
 
! Отговори
петър ненов преди 11 години
е това е истински военен-генерал човек на честа и пагона в днешно време ги няма вече тези генерали...с това излъчване и самочуствие .......
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако днес имахме поне един генерал с осанка и самочувствие като този на снимката ... А, да ако имахме такъв България щеше да е друга. Днешните ни генерали са, мани, мани. Смазани и натикани в *** ***, без грам самочусвствие, униформите им са късен соц. и не държат ръб. След едно клякане и имат колене като на трикотажен анцуг. Трагедия и нито грам самочувствие, това е защото са назначени за генерали а не са такива по заслуги и както са ги назначили така ще ги изритат със 700 лв. пенсия на село.
18
5
 
6
 
! Отговори
Трето полувреме преди 11 години
С шмайзер и терлици
17
9
 
14
 
! Отговори
за богати безделници преди 11 години
Българските деца и пенсионери отдавна ходят боси или по терлици, защото режимът на пожарникаря заделя пари само за елитарни спортове за богати безделници!