Допинг скандал в щангите: 11 национали с положителни проби

Дирят откъде е дошло забраненото вещество станозолол
Обновена: 20 мар 2015 21:14 | 20 мар 2015 19:29, Веселина Йорданова
58
Допинг скандал в щангите: 11 национали с положителни проби
Снимка: БФ по вдигане на щанги

11 щангисти от националните отбори са с положителни проби от внезапния тест, който бе направен преди две седмици, съобщава официалният сайт на Българската федерация по вдигане на щанги.

Веществото, което е открито в организмите на спортистите, е станозолол, става ясно от известието, което днес е пратено от лабораторията в Кьолн до федерацията ни.

11-те щангисти се подготвяха в залата в Дианабад за предстоящото след 3 седмици в Тбилиси Европейско първенство. На практика това е целият ни национален отбор мъже и жени, с изключение на Александър Димитров.

Той не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали обвинени в употреба на забранени медикаменти щангисти са от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад.

Ето и имената на 11-те щангисти, в чийто проби е установено наличието на станозолол:
 
Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев  (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг). Веществото е открито и при Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).   

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов няма никакво обяснение как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти. „Станозололът е архаичен в щангите, вече никой не го употребява, просто съм като шокиран… Единственото ми обяснение да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава. Дали обаче не е налице злоупотреба…“, чуди се той.

Българските национали по щанги използват добавки от две фирми – полска и българска. Българската прави доставките си към отбора вече близо три години, докато полската е използвана от година. „За този период сме тествани няколко пъти, включително и за Олимпиадата в Лондон, където с двама щангисти имахме две пети места“, обясни Иванов.

Според него единственото ново, което отскоро използват като подсилка и за възстановяване след тежките тренировки националите ни, са аминокиселини, доставяни от същата полска фирма. „И при тях обаче няма изписан „станозолол“ на опаковката“, твърди треньорът.
 
Поради тази причина е започнало вътрешно разследване, като треньорът и щангистите се надяват тестовете на хранителните добавки да докажат нерегламентирано и неупоменато в сертификатите наличие на въпросния „станозолол“. Това е единственият начин да се потърси някаква оправдание за наличието на препарата в пробите на щангистите и върху това да се базира евентуално обжалване на наказанията.

Станозололът, често продаван на таблетки под името Винстрол или на ампули като Винстрол Депо, е синтетичен анаболен стероид, производен на дихидротестостерон. Той отдавна е в забранената листа и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят 6 месеца след ползването му.

Станзололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесна мазнина. 

„Нов голям удар по българската щанга“, заяви олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Борислав Гидиков, който в момента е генерален секретар на Българската федерация.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор. Два месеца преди олимпиадата в Пекин всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за 4 години след внезапен тест.

Според разпоредбите на Международната щанги федерация (IWF) употребата на допинг води до 4-годишно наказание на състезателя, 2-годишно за треньора и едногодишно за мениджъра. Отделно парично наказание грози нашата федерация, която при повече от 4 уличени ще трябва да плати солидна глоба, за да си възстанови лиценза. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: щанги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 9 години
САЙТА МИ Е ЯСЕН щом ми изтрихте 47 и 48 коментар и вий сте от слугинажа на куките и триете истината никой да не я чете. казвам на всички да го зачертнат
34
0
 
1
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 9 години
МИСЛИТЕ, ли че се скача 2.10 см , жени или 5.50 м мъже овчарски скок или 9,2 секуднди 100 м спринт мъже с Витамин Б -12 или с добавки, минерали , протеини и др. витамини. Това е пропаганда за масите и надмощие на богатите държави които плащат милиарди за да имат златни медали в спорта. Допинг лабораториите и шефовете на различните международни спортни федерации се избират и са подчинени на интересите на тези които плащат.Допинг пробите се манипулират според интересите и парите.
33
0
 
1
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 9 години
Те си дават младоста, здравето и всички удоволствия за тях са химера в името на спорта. Славата е като допинг и без значение спорта всички имат последтсжия след края на състезателната си кариета. А МИЛЕН ДОБРЕВ /БОГ ДА ГО ПРОСТИ/ НЕ Е УМРЯЛ ОТ ИНФАРКТ , АЛКОХОЛ ИЛИ СТЕРОИДИ . Вижте как родните медии папагали слугуват на някой си и пишат едно и също. Така им е наредено и това , че си е дал здравето и живота за да прославиш Бг никой не го интересува сега. Насреща е получил едно голямо нищо ...
32
0
 
1
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 9 години
Знаете, че големите спортисти си имат спонсори които си връшат вложенията многократно. Айде сега ми кажете китайците които имат над 200 млн спортисти или ние сме по доходоносни на АДИДАС например или ние ще купим повече спортни екипировки или стероиди от тях, че някой да има интерес от нашия спорт ? Няма спортист в първата 10 ка на което и да е световно, европейско или олимпиада които да са без стероиди. В профи спорта е така всеки докоснал се до него го знае прекрасно. И не ги съдете моля
31
0
 
1
 
! Отговори
Doktora преди 9 години
СЕГА да ви поясня нещо на всички... аз лично съм им купувал теттостерон пропионат който се чисти мн . по бързо но е и с по слабо действие от други по трайни анаболи и стероиди. Това за добавките е универсален *** и за масите които никога не са се докосвали до профи спорта. Истинате е една няма нито един профи спортист който са е чист, но трябват пари за нови съвремнни стероиди и най вече да си платиш медала. СПОРТА - ТОВА Е БИЗБЕС ЗА МИЛИАРДИ и са ги подлъгали , че ще им пуснат някой медал
30
0
 
1
 
! Отговори
Некой си... преди 9 години
Отново мозъчният тръст ДНЕС БеГе се произнесе: "синтетичен анаболен стероид, производен на дихидротестостерон". Само леко да вметна, че е производен на тестостерона, а не на дихидротестостерона. Дихидротестостерона е метаболитна форма на тестостерона и се синтезира от надбъбречните жлези, от дихидротестостерон още никой не е качил мускулна маса. Вероятно в някоя уикипедия са прочели тази глупост.
29
1
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Крайно време е да си имаме Българска сертифицирана лаборатория за контрол на забранени стимуланти, която да е оборудвана с най-съвременна апаратура. Скъпо е, но друг път няма.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националният отбор по допинг вдига щанги. Наистина ли след толкава скандали продължават...
27
1
 
2
 
! Отговори
хм преди 9 години
Съмнителна работа, не може да сме чак пък такива балъци!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Спортът за един мирен свят!" или за по-богати спортисти, треньори, спонсори? Вижте какво става с нетренирани "вдигачи на тежести"-повръщат, нас...т се и тн. Господ нарочно не е освободил 90% от мозъчните ни възможности, както и част от физическите. В стресови ситуации природата "пази" индивида" и го дарява със свръхсила, но е безпощадна когато някой решава да печели с това. Помислете над този аспект, а не ревете-а ми те всички взимат анаболи. Гледам децата на едни "вземали"-мъка.
25
2
 
4
 
! Отговори
въйвъй преди 9 години
Добре, и на кой му пука,че някакви напомпени юнака вдигнали 300-400 кг.? Отдавна мина времето на войната между соц-а и Запада и се доказвахме там коя система е по-добра-нашта на соц-а бе уж по-добра-вдигахме повече килограми,значи сме по яки,значи сме умни,значи соца е по-добър.Да,ама тогава всичко работеше за изчистването от анаболи.И сега какво-без анаболи-не можем! Не че и ония не взимат-но защо се интересуваме от изкуствени резултати? Защо подкрепяме нечестието в спорта?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изгоряха момчетата и момичетата.изгоряхме и ние че плащахме за тоя спорт с нашите данъци.
23
1
 
6
 
! Отговори
как така? преди 9 години
Не съм запознат как се случват нещата, но ми се струва нормално всичко, което се приема като добавки от спортисти на национално ниво, да се проверява предварително дали съдържа само позволени съставки.Някакси да изразяваш съмнение дали единия или другия продукт може да е причината след дъжд качулка .... малко несериозно ми звучи - като оправдание на дете от детската градина.
22
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
АМИ ВНОСИТЕЛЯ Е ПОЛША---ТАКАСЕ ЕЛИМИНИРА ПРОТИВНИКА ТИПИЧНО ПО АМЕРИНАНСКИ МОДЕЛ
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако публикуват резултатите от пробите ще стане ясно веднага дали са го взимали умишлено или им е подхвърлян. Ще се разбере по количевата в организма, тъй като са различни категории и дозите за килограмите и в зависимост от пола са различни, а желаният ефект е определени хормонални нива. Така че много лесно може да си направим изводите стига от федерацията да им стиска да им публикуват хормоналните изследвания, при обжалване за допинг те са задължителни.
20
1
 
9
 
! Отговори
Убре дебре преди 9 години
Ограбиха труда на момчетата, както казват определени футболни капацитети с ниско ниво на умствено-багажна натовареност... Сигурно е случайно, или има конспиративна теория базирана на личностно-отборни конфликтни ситуации... Обаче най-достоверно ми изглежда да не знаят какво зобят...
19
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 9 години
"Дирят откъде е дошло забраненото вещество станозол"От шкафчето на треньора, естествено :)
18
0
 
18
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Ивачо мойто момче, точно тези атлети на дали тенират в твоята фитнес заличка. Първо защото залите за тренировка за щанги са доста по различни като оборудване, покритие на пода, тонажа с който разполагат залити и тн. и второ, заради това че се тренира по часовник и няма кой да чака някоя фуста или гейче да лежи по уредите и да си говори по телефона както се случва в повечето зали. Не бъркар спортистите, които ходят по олимпиади с нацепените квартални батки
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха балъци... как елементарно са ги опекли :). Няма треньор или щангист, който да не знае че винстерола не може да се изчисти с месеци от тялото, затова и съм сигурен че умишлено някой ги е наредил. Късмет и дано се разплете случката та да гледаме малко екшън като го барнат.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо и жените ги хванало туй бе,да не се предава по полов път?

Спонсорирани публикации