Сбогом на легендата: Светът се прощава с Мохамед Али

Клинтън, Ердоган, Абдула Втори се очакват на церемонията
10 юни 2016 21:13,
39
Сбогом на легендата: Светът се прощава с Мохамед Али
Снимка: архив Reuters

Светът днес се прощава с боксовата легенда Мохамед Али. Очаква се погребението му да се превърне в едно от най-посещаваните събития за годината.

Мохамед Али ще бъде изпратен в родния му град Луисвил. Малко след като организаторите раздадоха 15 000 безплатни пропуска, билетите се появиха за продажба в интернет с цени, достигащи 100 долара, информира БНР.

По желание на съпругата на Али прощалната процесията ще мине през целия Луисвил. Очаква се стотици хиляди да се включат в шествие в знак на почит към единствения трикратен световен шампион в тежката категория на професионалния бокс. За организацията ще се грижат над 1000 доброволци, които ще следват стриктно волята на шампиона -  режисирал приживе погребението си според каноните на исляма.

Световните агенции съобщават, че американският президент Барак Обама ще отсъства от церемонията, тъй като по същото време се дипломира дъщеря му, но сред присъстващите ще са политически лидери, начело с Бил Клинтън, Реджеп Ердоган и кралят на Йордания Абдула Втори.

Говорителят на семейството на боксьора обяви, че двама от най-големите съперници на Али на ринга - Джордж Форман и Лари Холман ще са от 14-те души, които ще носят ковчега на легендата. Сред тях са още бившият световен шампион Ленъкс Люис и актьорът, който изигра Али във филм от 2004 година - Уил Смит.

В чест на Мохамед Али временно 33-та Уест стрийт в Ню Йорк, на която се намира зала "Медисън Скуеър Гардън", ще носи името на легендарния боксьор. Именно в "Медисън Скуеър Гардън" той играе осем срещи, включително и една от най-знаменитите на 8 март 1971 година срещу Джо Фрейзър. Първата си шампионска титла Али печели на 18 години. В кариерата си има 56 победи, от които 37 с нокаут и само пет загуби. Затова и остава в историята като Али "Великия“.

Мохамед Али си отиде точно преди седмица на 74-годишна възраст. В 32 от тях той се бореше с болестта на Паркинсон. Малко след смъртта му се появиха непубликувани снимки, които разкриват мъчителните последици от тежката болест. Те са направени в края на март от британския фотограф Зинън Тешейра, който е бил поканен в дома на бившия световен шампион във Финикс с благословията на семейството му. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
помак преди 7 години
Аллах да го дари със рай !
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грухат ти главата и ставаш легенда! Ами то тогава ние Българите сме легенда от по задните части при това отдавна. Петстотин години шкурене, после още 110 ехей! Имаме *** за Гинес!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муахахахаххахаха..тука двама идио.ти се нареждат като селски "мутри" .
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25Ей,май.ка ти наркоманизирана про.ста...Рамбо е нарицателно име на зелените барети участвали във Виетнам, които са участвали не по тяхно желание там. Олиго.френ!
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Ердоган! Истински мъж за разлика от джуджето в Киев и останалите в ЕС.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 21А какво са виновни хора като Рамбо(които ненавиждат тази война) и които са участвали по заповед в тази война, бе, мало.умник? Значи Рамбо да беше приел исляма и всички американци християни- исляма, че да отърват военната мобиолизация за Виетнам по примера на тоя ***.гал??
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 18Фреди не си е сменил вярата, бе, кав.ал!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 15Тъпанар неземен- Не само се преименува, а за да отърве войната- прие исляма. Все едно България да я въвлекат във военен конфликт, и ти за да отървеш военната служба, ставаш от християнин мюсюлманин, ако има такъв закон в България , който да позволява на хората с религии които им повеляват да не воюват да не са задължени да участват...Не е ли жалко? Този е един ***- да станеш мюсюлманин само заради това, че си бил против дадена война на собствената си държава????Жалък ***.нгал!
9
2
 
5
 
! Отговори
Qzeka преди 7 години
Не се ли намери некой да ръкомаха пак на церемонията ? Предния път се изложихте...
8
9
 
7
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
...Ali....Proud to be a Muslim!!
7
6
 
5
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
Ne religiyata go pravi chovek...a ideala mu za spravedlivost !
6
7
 
10
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Аллах да му опрости греховете. Да почива в Мир!Не се би във Виетнам. Нямаше и нужда. Америка си изтрепа индианците. Изби японците в Хирошима и Нагасаки. Това е достатъчно. Американците нямат работа във Виетнам и Япония. Нямат работа и в Европа.Аллах нека му даде покой на Али.
5
8
 
8
 
! Отговори
Turkish Power преди 7 години
...Velik sportist....RIP Ali!!
4
9
 
10
 
! Отговори
ффф преди 7 години
Нищо добро не мога да кажа за него.Вероотстъпник,пък и беше тежко неуравновесен.
3
8
 
14
 
! Отговори
Поклон преди 7 години
пред големия Човек!По-голямата си битка е водил извън ринга, и там също е станал шампион!Респект!
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безмислени театри.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не целият свят