След петсетова драма Григор Димитров продължава на US Open

Той спаси три мачбола и направи уникален обрат
30 авг 2023 08:20, Елка Василева
48
След петсетова драма Григор Димитров продължава на US Open
Снимка: архив, БГНЕС

Григор Димитров спаси три мачбола и записа една от най-драматичните победи в кариерата си след петсетова битка срещу словака Алекс Молчан и успех с 6:7 (9), 6:7 (5), 6:1, 7:5, 7:6 (9) на Откритото първенство на САЩ.

Първата ракета на България, 19-и в схемата на турнира, за първи път прави обрат от 0:2 до 3:2 и се класира за втория кръг, където ще срещне бившия номер 1 и трикратен шампион от Големия шлем Анди Мъри (Шотландия), който победи Корентен Муте (Франция)  с 6:2, 7:5, 6:3 след три часа игра.

Началото на мача по нищо не предвещаваше драматичната развръзка - двамата печелеха подаванията си и се стигна до първия тайбрек в мача, в който Григор допусна редица непредизвикани грешки и Молчан се възползва, печелейки с 11:9.

По подобен начин се разви и втората част,  в която нямаше нито една възможност за пробив и отново тайбрек реши сета и отново Молчан бе по-хладнокръвен, печелейки със 7:5.

Григор най-сетне намери ритъма си на игра и противодействие на силната игра на словака от дъното на корта и даде само гейм на съперника в третия сет, печелейки с 6:1 и връщайки се в мача.

В четвъртия сет българинът проби подаването на съперника в 12-ия гейм и спечели със 7:5, с което прати мача в решителен пети сет. А там настъпи истинска драма и двамата предложиха зрелище, което дълго ще се помни от любителите на тениса.

Димитров имаше възможности да пробие сервиса на Молчан на два пъти в третия гейм, но не успя. Същото се случи и в ключовия пети гейм, който продължи повече от 10 минути, Димитров изпусна три възможности за пробив, но Молчан оцеля и тук и поведе с 3:2.

Загубата на този гейм разколеба българина, който допусна пробив и Молчан поведе с 4:2, а след това взе подаването си. Григор запази самообладание, върна един гейм, след което се нуждаеше от пробив, за да остане в мача и той го направи, след като първо отрази първия мачбол, а при следващото разиграване имаше и малко шанс, след като Молчан получи схващане. Двамата спечелиха подаванията си и се стигна до трети тайбрек в мача и този път Димитров успя да се наложи с 11:9, след като преди това отрази още два мачбола в епичния двубой, продължил 4:40 часа.
(БТА, Мирослав Димитров)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 8 месеца
Ако на Григор Димитров кариерата е "жалка", я ни разкажи за твоята кариера? По-успешна ли е от неговата? Къде бърка Григор, където ти блестиш?
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голяма работа, следващия кръг отпада и така до края на жалката си кариера.
33
0
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
пирова победа...
32
0
 
1
 
! Отговори
ами преди 8 месеца
Поздравление за Гришо, но трябва да отбележим че истинската причина за победата дойде с контузията на словака в 5-ят сет,преди решавашият гейм за словака при негово подаване,Който е гледал мача ме разбра,надявам се......
31
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 8 месеца
"Не ни губете времето с него" викаш? По-скоро с диванни неyдачници като тебе няма да си губя времето.Мачът беше уникален, истинско удоволствие да се гледа. Поздравления за Григор.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички знем каква ще бъде следващата новина за нашия плейбой - ''Гришо отпадна от турнира УС опен .... '' Просто той не е способен на нещо сериозно И ще отиде на почивка с някоя и после пак нов турнир , победа в първия кръг , после отпадане във втория кръг ....Не ни губете времето с него
29
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Толкова неточен Григор скоро не съм го виждал.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този път се раздаде докрай.
27
1
 
13
 
! Отговори
фен преди 8 месеца
мача беше страхотен , и двамата се раздадоха . доволен съм че Григор победи макар и с малко късмет .
26
1
 
13
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 8 месеца
Гришо трудно успя да бие Молчан,а той допусна да затвори мача.За Гришо специалистите казват,че е добър,но му липсва постоянство.Иначе направиха голямо шоу двамата.Гришо има реален шанс да бие Мъри и да продължи напред.
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Словаците са слаби и на волейбол щом бг слабачки ги биха.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Молчан много добре си беше написал домашното и игра над възможностите си срещу Гришо, но в крайна сметка по-добрият победи.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До цитиращия Уимбълдън. Ако се върнеш над 100 години назад, ще може да цитираш и други правила. На турнира тази година в Уимбълдън Руне победи Фокина в пет сета като резултата е 7:6 в петия сет при 10:8 в тайбрека
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се правете на знаещи, каквито не сте. От известно време уеднаквиха правилата за тайбрека в турнирите от Големия шлем и сега е така - в петия сет се играе до 10 точки и разлика от 2 точки. Не помня кога го направиха, но това не е първия турнир по тези правила, т.е. това не е нещо ново.
21
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 8 месеца
Прочети поправката! На клавиатурата 9 е до 0 и лесно се бърка. Не се хващай за дреболии!
20
2
 
2
 
! Отговори
от 20 преди 8 месеца
до 19 Значи не разбираш от правила. На Уибълдън не важи правилото за 10 точки минимум. Я си пусни Джокович- Федерер финала на Уимбълдън 2019-та година. Там стигнаха 12-12 гейма в 5-я сет и след това изиграха тайбрек в който Джокович победи Федерер с 7-3 точки.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При мъжете още в първия кръг отпаднаха 10 от поставените в схемата 32 тенисисти, вкл. номер 4 Руне. При жените отпаднаха 8 от поставените в схемата.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това за 10-те точки в в тайбрека на 5-я сет за всички турнири ли от ГШ важи?
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 16 Какво означава до 19 точки? Общо двамата трябва да изиграят 19 точки най-малко в 5-я сет? Това примерно не важи на Уибълдън. Там се играе тайбрек в 5-я сет ако направят 12-12 гейма. И след това в тайбрека стигнеш ли 7-5 примерно и си победител.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гришо показа отлична игра с едно изключение - много непредизвикани грешки. В крайна сметка българина победи и това е важното в случая.