След петсетова драма Григор Димитров продължава на US Open

Той спаси три мачбола и направи уникален обрат
30 авг 2023 08:20, Елка Василева
48
След петсетова драма Григор Димитров продължава на US Open
Снимка: архив, БГНЕС

Григор Димитров спаси три мачбола и записа една от най-драматичните победи в кариерата си след петсетова битка срещу словака Алекс Молчан и успех с 6:7 (9), 6:7 (5), 6:1, 7:5, 7:6 (9) на Откритото първенство на САЩ.

Първата ракета на България, 19-и в схемата на турнира, за първи път прави обрат от 0:2 до 3:2 и се класира за втория кръг, където ще срещне бившия номер 1 и трикратен шампион от Големия шлем Анди Мъри (Шотландия), който победи Корентен Муте (Франция)  с 6:2, 7:5, 6:3 след три часа игра.

Началото на мача по нищо не предвещаваше драматичната развръзка - двамата печелеха подаванията си и се стигна до първия тайбрек в мача, в който Григор допусна редица непредизвикани грешки и Молчан се възползва, печелейки с 11:9.

По подобен начин се разви и втората част,  в която нямаше нито една възможност за пробив и отново тайбрек реши сета и отново Молчан бе по-хладнокръвен, печелейки със 7:5.

Григор най-сетне намери ритъма си на игра и противодействие на силната игра на словака от дъното на корта и даде само гейм на съперника в третия сет, печелейки с 6:1 и връщайки се в мача.

В четвъртия сет българинът проби подаването на съперника в 12-ия гейм и спечели със 7:5, с което прати мача в решителен пети сет. А там настъпи истинска драма и двамата предложиха зрелище, което дълго ще се помни от любителите на тениса.

Димитров имаше възможности да пробие сервиса на Молчан на два пъти в третия гейм, но не успя. Същото се случи и в ключовия пети гейм, който продължи повече от 10 минути, Димитров изпусна три възможности за пробив, но Молчан оцеля и тук и поведе с 3:2.

Загубата на този гейм разколеба българина, който допусна пробив и Молчан поведе с 4:2, а след това взе подаването си. Григор запази самообладание, върна един гейм, след което се нуждаеше от пробив, за да остане в мача и той го направи, след като първо отрази първия мачбол, а при следващото разиграване имаше и малко шанс, след като Молчан получи схващане. Двамата спечелиха подаванията си и се стигна до трети тайбрек в мача и този път Димитров успя да се наложи с 11:9, след като преди това отрази още два мачбола в епичния двубой, продължил 4:40 часа.
(БТА, Мирослав Димитров)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Правило преди 8 месеца
В тай брейка на петия сет се играе до 10 точки и поне 2 точки разлика.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поправка - до 10 точки, не до 19 точки
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От доста време тайбрека в последния сет се играе до 19 точки. Последният зет е пети сет при мъжете и трети сет при жените и това не е само на US Open.
12
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Гришо показа безобразна игра с много грешки и по някакво чудо спечели мача. Дано да играе по-смислено следващия си мач. И до долните които питат за 9-7...правилото в тайбрека за петия сет е, че се игаре до 10, а не до 7.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 13 Като стана 9-7 за словака аз си помислих че е победил, а останах и аз изненадан, че мача не свърши. Не знаех и аз за това правило.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само не можах да разбера защо мача не свърши когато словака в тайбрека в 5-я сет направи 9-7 в негова полза? В другите турнири мача приключваше при 9-7. Някой знае ли откога е това правило на US Open?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следващата среща е с Анди Мъри, който играе все по-силно след завръщането си на корта. Победителят ще играе със Зверев, който върна формата си и мачка наред.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шумна българска агитка на мача. Гришо отново показа силен български дух. Браво Гришо.
7
5
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Дежурните...антибългарски писачи пак...заработват. Не си разваляйте...настроението и не им...отговаряйте. Няма някой български успех зад граница,да не е...окалян от въпросните писачи. Кучетата си...лаят,кервана си...върви.
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нахендри се на Мъри, дори ако го бие ще се срещне със Зверев, сега пак автора да напише кой е изтеглил късата и дългата клечка!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бате Гришо се е отъркал нейде за късмет.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Словакът направи мача на живота си. Накрая едвам ходеше, макар в разцвета на силите си на 25 години. Бягаше като луд. Заслужаваше си да стоя до един часа през нощта. Напред, Григоре!
3
2
 
11
 
! Отговори
Симо от Симитли преди 8 месеца
Кон на F6 като Нургюл, и няма проблеми !
2
2
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Луд мач и в тази...суматоха Гришо изтегли...дългата клечка. Веднъж и на него да...провърви.
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продължавай на пред като Кобрата.Да те мачкат.