Световният рекордьор в маратона загина в катастрофа

Кениецът Келвин Киптум е бил зад волана
12 фев 2024 09:05, Петър Бойчев
8
Световният рекордьор в маратона загина в катастрофа
Снимка БГНЕС

Световният рекордьор в маратона за мъже, 24-годишният кениец Келвин Киптум, е загинал при пътен инцидент в родината си, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Той е загинал заедно с треньора си, руандиеца Жерве Хакизимана, в кола на път в Западна Кения на 11 февруари. Киптум направи пробив през 2023 г. като съперник на сънародника си Елиуд Кипчоге - един от най-великите маратонци. Именно в Чикаго през октомври миналата година Киптум подобри постижението на Кипчоге, като измина 42 км. за два часа и 35 секунди.

Двамата атлети бяха включени в предварителния отбор на Кения по маратон за Олимпийските игри в Париж по-късно тази година. Отдавайки почит на Киптум, кенийският министър на спорта Абабу Намвамба написа в X: "Опустошително гадно!!! Кения изгуби едно специално бижу. Нямам думи".

Лидерът на опозицията в Кения и бивш министър-председател Раила Одинга заяви, че страната е загубила "истински герой" и скърби за "забележителна личност... и икона на кенийската атлетика".

Себастиан Коу, президент на Световната атлетика заяви, че Киптум е "невероятен атлет, оставил невероятно наследство, което ще ни липсва много". Пътният инцидент е станал в неделя около 23:00 ч. местно време (20:00 ч. по Гринуич), съобщиха от полицията, цитирани от информационна агенция АФП.

Давайки допълнителни подробности за катастрофата, полицията заяви, че Киптум е бил шофьорът, а автомобилът "е загубил контрол и се е преобърнал, убивайки двамата на място".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Карал е като бесен. На 24 г. човек често пъти е безрасъден. Бог да го прости и да почива в мир. Млади хора, бъдете разсъдливи по шосетата и мислете за безопасността си.
6
0
 
5
 
! Отговори
Колега преди 5 месеца
Жалко. На 24 години...Малко е видял в живота...Съдба...
5
2
 
2
 
! Отговори
в кения са стиснати преди 5 месеца
скръндзи . хеликоптер в болница не са видели , а месните милйардери спортисти сами карат небезопасни коли с 140 км . ако се беше фраснал с 50 щеше да е друго , но са бързали . тестостерона и допинга , плюс обезболяващи , лекарства за превъзбуда и редовните 20 години смазващи тренировки и състезания водят до адски катастрофи . в бг бедни и без медали .
4
3
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 5 месеца
До 4Кипчоге слезе под 2 часа във Виена, но това не беше официално състезание, а рекламна проява, експеримент. Не само му задаваха темпото с лазер, а и още трима-четирима на смени му цепеха въздуха. Маратонките, които използваше, също бяха забранени впоследствие - пружинираха сериозно. Но истината е, че Кипчоге е велик - не само като постижения, но и като дух и манталитет. Уникален човек!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много жалко. Моят човек в маратона е сънародникът му Кипчоге, който е единственият човек в света слизал под два часа в маратона.... 1:59:40 ч. във Виена 2019-та година, но не се прие за световен рекорд напълно нормално защото темпото му се определяше от лазер върху асфалта от кола отпред. Иначе във въпросния експеримент когато му оставаха към 500 метра такъв спринт направи, сякаш не е бягал 42 километра, а току що започва.
2
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 5 месеца
Без книжка ли е карал братчеда :)))
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като може да тича по 50км. за какво въобще кара кола.