България може да е домакин на Олимпийски игри през 2028 г.

Около тази позиция се обединиха президентът и експерти
22 апр 2024 20:40, Петър Бойчев
22
България може да е домакин на Олимпийски игри през 2028 г.
Снимка БГНЕС

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри, но за успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия от страна на изпълнителната власт, на спортните дейци, медиите, екологичните организации и обществото.

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и експерти в сферата на зимните спортове, които обсъдиха днес на „Дондуков“ 2 перспективите пред страната ни да издигне кандидатурата си за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г.

В срещата участваха членът на авторитетната комисия към Международния олимпийски комитет Весела Лечева, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, експерти по зимни спортове и изграждане на спортна инфраструктура. Те припомниха традициите на страната ни в зимните спортове, като отбелязаха, че Международната федерация по ски и българската федерация са създадени преди век в една и съща година.

По време на срещата държавният глава подчерта, че организацията на подобно международно спортно събитие освен имиджови, ще има и дългосрочни икономически и обществени ползи за страната ни, а модернизираната транспортна инфраструктура ще насърчи туризма и масовия спорт у нас.

Президентът напомни и че по негова инициатива през м.г. беше проведена обществена дискусия за преодоляване на десетилетните административни неуредици и разногласията между институциите, спортната общественост и инвеститорите за осигуряване на екологично съобразен достъп до Витоша.

Обща бе позицията, че потенциална кандидатура на София да поеме домакинството на Зимните младежки олимпийски игри би имала съществени преимущества пред други кандидати, поради уникалните природните условия, които предоставя планината Витоша в близост до столицата.

На успех обаче може да се разчита само при своевременното модернизиране на спортната инфраструктура в съответствие с актуалните стандарти и процедури на Международния олимпийски комитет, както и при усилията на цялата общественост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Ццццц преди 1 месец
Едно, обикновеният българин няма време да въстане срещу планинските ОПГ, защото трябва да си оправи собствения мизерен живот. Второ, държавата не само че няма пари за да оправи курортите, пък искат и спортисти от 190 държави да посрещат с обслужване от Третия свят.
17
1
 
0
 
! Отговори
Извод преди 1 месец
Управляващите и техните офце вместо да се погледнат в огледалото да видят какво наистина представляват, винаги гледат през прозореца да видят кой какво направил.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вица на века.
15
0
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Може, ама надали. Какво предлагаме ние , не само като бази, а и като инфраструктура? Често, посмях се над тази статия, чак очите ми се насълзиха.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олимпийски игри на *** политици и техните избиратели!Нема кой да ни бие
13
1
 
8
 
! Отговори
СИЧКО Е МАРА преди 1 месец
ВТАСАЛА, САМО ДЕТО НЕ СИ Я ВЧЕСАЛА
12
0
 
5
 
! Отговори
Не се наяде преди 1 месец
Гумен Крадев....не му стигна заробването ни от Боташ и милиардите нахалост,сега иска докато е все още някой....пак да краде....спри се,бе ....
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те големти дзверове само това чакат - да пуснат на малка България парата за олимпиадата, тълпите туристи със съответните харчове, транспорта и т.н. Същото чакат и спортните тотализатори, черноборсаджийството, престъпните групи и други подобни. И всички известни личности свързани или не със спорта и те чакат тука да дойдат.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7. Фалшиви новини с цел повдигане на самочувствието , но както винаги с обратен ефект понеже толкова си могат.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ама няма финансов ресурс.
8
1
 
12
 
! Отговори
От редакцията преди 1 месец
Има грешка, да се чете 2280-та година.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви са тия новини, бе братче.... Само тъпотии, изцепки, мизерия, престъпност...
6
1
 
15
 
! Отговори
Закривай преди 1 месец
България може да е домакин на ново депо за отпадъци
5
1
 
8
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Ahahaahahaahahahahhaahahahahha
4
1
 
12
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Имаше една песен "а дано, ама надали"!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бла ха ха ха
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ше бутаме Бокувите магисрали и ще строим нови както трябва ли ?
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скоро може да не е...Няама инфраструктурата, връзките, условията и т.н. И къде ще построят толкова много стадиони и други съоръжения ? Втори етаж на България ли ще вдигаме ?