Олимпиакос донесе на Гърция първи европейски трофей във футбола

Тимът спечели Лигата на конференциите
30 май 2024 07:25, Нели Христова
7
Олимпиакос донесе на Гърция първи европейски трофей във футбола
Снимка: БГНЕС

С гол малко преди края на продълженията, Олимпиакос стигна до първия си европейски триумф. В Атина гръцкият тим надви Фиорентина с 1:0 и грабна трофея от Лигата на конференциите, пишат от Gol.bg

Аюб Ел Кааби се превърна в големия герой, след като вкара 11-ия си гол в 9 мач от надпреварата и осигури безсънна нощ на привържениците на съотборниците си и на феновете на отбора.

Мачът като цяло бе равностоен, въпреки че италианският тим владееше повече топката. Виолетовите пропуснаха няколко добри положения и загубиха втори пореден финал в надпреварата, след като миналата година бяха победени от Уест Хям.

Италианците определено изглеждаха по-спокойния тим до почивката, като владееха повече топката и имаха по-добрите ситуации.

Все пак техният вратар Терачано трябваше да прави първото спасяване в 5-ата минута, но бе солиден при удара на Даниел Поденс. Веднага след това Белоти не успя да стреля точно от добра позиция за Виолетовите.

Малко по-късно след къс корнер Никола Миленкович вкара за Фиорентина, но и ВАР потвърди, че е в положение на засада. Мачът бе жив, но добрите ситуации липсваха в следващите минути.

В 21-ата Джакомо Бонавентура пропусна най-доброто положение за отбора от Флоренция, след като от чиста позиция стреля в тялото на вратаря след центриране на Додо. Малко след това Цолакис пак се справи с негов изстрел, този път от малък ъгъл.

Гръцкият тим също създаде ситуация, след като Поденс отклони след корнер, но Терачано внимаваше. За Олимпиакос голмайсторът на отбора Аюл Ел Кааби не бе замесен почти в нищо, след като бе изолиран от играта.

В 39-ата минута домакините не успяха да изчистят една топка, но вместо да ги накаже Нико Гонсалес стреля встрани и пропусна отличната ситуация. Така паузата дойде при 0:0.

След нея мачът се затвори, след като и двата отбора предпочитаха да действат на сигурно и затова добрите ситуации липсваха. Все пак в 69-ата минута Куаме остана на чиста позиция, но не успя да стреля по най-добрия начин. Топката все пак отскочи от терена и вратарят Цолакис все пак трябваше да се намесва доста сериозно, но изби в корнер, който не донесе нищо.

Минутите минаваха и изглеждаше, че Олимпиакос определено чака продълженията и в крайна сметка сякаш логично се стигна до тях, след като през второто полувреме нямаше кой знае какви положения.

Скоро след подновяването на играта обаче стана интересно, след като след центриране отляво топката се спря в ръката на Мартинес Куарта. Домакините бурно поискаха дузпа и сякаш имаха своите основания, но реферът явно прецени, че ръката е в естествено позиция и не прави тялото по-голямо, а и имаше съмнение дали докосването е в наказателното поле.

След като страстите се успокоиха Йоветич стреля опасно, но Терачано спаси ниския изстрел. Червено-белите по-активни, но голът не идваше. В 110-ата минута резервата Барак стреля опасно, но и сравнително слабо, което позволи на Цолакис да се намеси и да избие.

В 116-ата минута обаче, стадионът бе на път да се срути. Ел Кааби отклони в мрежата след центриране отляво и взриви трибуните. Последва проверка от ВАР заради потенциална сантиметрова засада. Разглеждането продължи повече от 3 минути, но в крайна сметка бе потвърдено и феновете ликуваха.

В 121-ата минута Иконе излезе на добра позиция след двойно със съотборник, но Ибора блокира изстрела и това означаваше страхотна радост за Олимпиакос и европейски триумф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
9
 
! Отговори
ОРОЗ преди 1 месец
Без да съм капацитет във футбола, слаб мач. Селски отбори.
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Калитари!