Туристи бягат от "радиационния" Черноморец

100 жители излязоха на протест, според тях това било лъжа
5 авг 2010 14:30,
58
Туристи  бягат от "радиационния" Черноморец
Снимка: БГНЕС

Чужди туристи са отказали резервации за почивка в района на Черноморец заради забраната за ползване на плажа Вромос, който се намира между Бургас и Созопол.

Тя бе издадена преди два дни от областния управител в Бургас Константин Гребенаров след екоконстатации, че на плажа има радиационен фон – два пъти над нормата.

Според кмета на Черноморец обаче радиация на плажа няма. По този повод стотици жители на градчето излязоха на протест.

По думите им заливът Вромос е съвсем чист. Има хора, които са го ползвали с години и сред тях няма такива, които са се разболели заради завишената радиация.

"Ще поръчаме независима експертиза, която да направи измервания. Учуден съм защо държавата обяви преди месец плажа на Вромос на търг, при положение че е радиоактивен", коментира кметът.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна с днес протестиращите. 

Той обеща, че ще бъде извършено второ експертно замерване и оценка на плажа и ако се окаже, че радиационният фон е в допустимите норми, заповедта за забрана за плажуване ще бъде отменена.

Още по темата

Цялата документация по случая "Вромос" ще бъде събрана и преразгледана, обеща финансист №1.

"Чух какви ли не версии, но при издаването на заповедта съм се ръководил единствено от грижа за здравето на хората. При данните за радиацията, които получихме от националната лаборатория, съвестта ми не позволява да рискувам", заяви областният управител Гребенаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
радиоактивен е от години и това го знае всеки живеещ по южното черноморие!
52
3
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Има радиация. Не ходете около Бургас. Затова искат там да минава тръбата-така и така е замърсено!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като познавам какво племе са тези от Черноморец, и майка си биха продали за няколко петачета! А на туристите, дето им пълнят джобовете - майната им! Нали следващата година ще дойдат други! вдигнаха палати, не къщи и за по евтино ги правеха с по една тоалетна на етаж! после видяха, че е става така - и си изнесоха тоалетните на балконите! страшна архитектура стана, вервайте ми!!!!!!! като са толкова уверени - да им изсипят по един самосвал пасък пред къщите и да видим какво ще правят!!!!!!!!!!!!!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АКО ЩЕ И ОТ 150 ГОДИНИ ДА НЕ РАБОТИ, ВИЖ КАКЪВ Е ПЕРИОДЪТ НА ПОЛУРАЗПАД НА ЕЛЕМЕНТА УРАН - АКО МОЖЕ ДА ЧЕТЕШ, ГЛУ-ПАК! А ТОВА Е НА У235, В ПРИРОДНО СЪСТОЯНИЕ, А НЕ ОБОГАТЕН! ДАЖЕ И МИНИМАЛНА ДА Е РАДИУЦИЯТА, В ОРГАНИЗМА ТЯ СЕ НАТРУПВА, А НЕ СТООИ СТАТИЧНА, НЕЗАВИСИМИ ОТ ВРЕМЕТО НА ИЗЛАГАНЕ! ОСТАВИ ФИЗИКАТА НА ЯДРЕНИТЕ ФИЗИЦИ, А ТИ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ДАЛАВЕРИТЕ СИ!!!!!!!!!!!!
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям 52 напълно!!! Живея в Бургас и Черноморец от както съм се родил, а съм на 42 години! Водите отр мината се изсипваха директно на плажа до 97 година, когато го изчустиха със средства на програма Фар> Уранът от мината е вторичен продукт, но перодът му на полуразпад е хиляди години! Това означава, че за това време се разпада полчината количество в единица ОБЕМ!! СМЕТНЕТЕ ОСТАНАЛОТО! НИКОГА НЕ СЪМ СТЪПВАЛ НА ТОЗИ ПЛАЖ И НЕ МИСЛЯ!! А КУКЕРИТЕ ОТ ЧЕРНОМОРЕЦ АКО ЩАТ И ЗА ВКЪЩИ ДА СИ НОСЯТ ВОДА
48
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 13 години
рудата в Бургаски медни мини и не само там съдържа мед, олово, цинк, сребро, злато, уран и т.н. Във Вромос се е изсипвало всичко което е оставало след извличането на полезните метали. за уран не съм чул да вадят...Там на плажа радиация има - факт. Друг факт е, че тъпите селяни от Черноморец са правили плочките за тротоарите от пясък от Вромос!!!Аз на Вромос на плаж не съм ходил, няма и да отида! Вие ако искате - ходете!
47
3
 
2
 
! Отговори
qwe преди 13 години
Стига бе хора. Какви ги говорите. Об0гатителната фабрика не работи от 15г. А и никога не е произвеждала такова замърсяване. Кой и с каква цел го пусна тоя слух не знам, ама е пълна идиотщина.
46
1
 
3
 
! Отговори
Ужасен тоз Бургас преди 13 години
Друго си е Люлин...
45
1
 
2
 
! Отговори
Бил, ЧерноБил преди 13 години
до АнонименАлфа радиация? Говори ли ти нещо? Алфа частиците са тежки и буквално проникват само на сантиметри. Лист хартия може да ги спре. Ако човек не ги търси - няма и да ги намери!Само че алфа частиците имат гадния навик да бъдат поглъщани ( точно защото по-трудно се засичат и нико не е предупредил ) след което примерно се отлагат в костите. От там нататък започват години на увреждане на хромозомите! Найс, а?
44
1
 
3
 
! Отговори
Муньо Кинтата преди 13 години
Сигурно...милионите отказали се почиващи на световно изестния туристически център Вромос, ще се пренасочат натам. ВЕРВАЙТЕ МИ ;-)
43
1
 
4
 
! Отговори
Баце до 38 преди 13 години
Анонимчо,задавал ли си си въпроса защо бургазлии не ходят там на плаж? А и доколкото си спомням в началото на 70-те на плажа в близката до Черноморец част от залива, местните май му викаха "Свинския"! Хайде припкай да питаш баба и дядо що, ако си оттам!Ако не си, ще ти кажа - откъм поделението на същото място имало свинарник. И той един ден да вземе и да заведе всички прасета на баня. доброназорно!
42
1
 
6
 
! Отговори
Дон Жуан преди 13 години
Едно време водих любовницте си да ги натискам на "Вромос". Единствено там нямаше опасност да ни види жена ми или някой от родата й. Тях ги е страх от радиацията. То радиация, радиация ама колко да е радиация? За секс на плажа обаче си е ОК.
41
1
 
6
 
! Отговори
.!. преди 13 години
Имах един познат арменец от Ямбол който всяко лято ходеше там на квартира с жена си за по евтино.Може да е случайно съвпадение,но умря от рак на костите,а дъщеря му се роди с по 6 пръстчета на ръцете(шестите пръстчета бяха без кости и лесно бяха премахнати веднага след раждането)
40
1
 
11
 
! Отговори
Т. Марчев преди 13 години
Миналата година си направих простичък експеримент. Знаех за радиационните отклонения на "Вромос" от години. Но плажната ивица беше пълна. Решик да попитам повечето от плажуващите там откъде са. Уважаеми господа, на плажа нямаше никой от Бургас или Черноморец. Всички бяха случайни хора от вътрешността на страната с коли и палатки. После попитахме в Черноморец - защо така? Отговорът на местните: "Че и децата знаят, че на пясъка има радиация". Та... Правете си изводите. На този плаж няма местни.
39
1
 
13
 
! Отговори
Военен преди 13 години
Плажът Е радиационен. И сега и преди години. Лично съм го замервал, докато служех във военноморската база. НИКОГА не бих завел децата си там. Не го правете и вие. Друг е въпросът защо го обявиха официално СЕГА посред лято? Там търсете отговори. Успех ви желая и пак казвам... никакъв плаж на "Вромос". След години ще ми благодарите. Ваш: Кр. Стоименов
38
1
 
2
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Я като си толкова знаяч *** до РИОСВ или Пристанище и поискай да прегледаш доклада "Изследване и оценка замърсяване с опасни вещества на залив Вромос", изготвен от ГЕОМАР Инженеринг и PCI от 2001 г. Показани са и локациите на петната. Но ако не си до или в тях може да си мериш фоновата радиация до 2-ро пришествие. Даже брато си се минал, че вчера на снимките не си показал как цъка апаратурата на запален фас до датчика! Но ако продължаваш да си неверник има и НЦРРЗ. И те мерят срещу заплащане.
37
1
 
6
 
! Отговори
хахах преди 13 години
"Учуден съм защо държавата обяви преди месец плажа на Вромос на търг, при положение че е радиоактивен" - това е ключовото изречение! Плажа е радиоактивен - всички се отказват от търга, само нашия човек, щото си е будала ще го купи за 10 - 20 лева ... и после чудо! Гайгеровия брояч ще се окаже повреден и радиация всъщност няма! А един мармот завива ...
36
1
 
13
 
! Отговори
гларус преди 13 години
да ви дам малко инфо от първа ръка. за съжаление с болка трябва да призная че деиствително радиационни отпадаци се изливаха на плажа през седемдесетте години. по късно пясъка беше изгребван с цел да се премахне радиацията от плажа но да си говорим истината- това е невъзможно. морето ще продължава да изхвърля на брега радиоактивен пясък. преди доста години там пак имаше табели за радиация. това е тежко наследство от комунизма
35
3
 
6
 
! Отговори
таню преди 13 години
Доколкото знам ВРОМОС на гръцки значи лоша неприятна миризмаГърците живеят в Созопол поне от 1000г а сигурно оттогава е и името муМиришело е леко значи и отпреди ама не знам радиацията да миришеПак от мухата слон някои искат да направят и то точно в пика на сезона
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за глупости, вчера го мериха с гайгеров брояч пред камери и радиация няма. Дали ще дадат репортажа обаче? Ако им е изгодно. Изхвърляно е навремето ***/пясък/ от мина Росен е и какво? Баща ми работи по измерването в тази мина преди години - целия плаж е мерен след това - РАДИАЦИЯ НЯМА. Почистването преди години по ФАР беше за премахване на част от пясъка понеже си остана черен и доста плитко във водата.