До 7.5 по Рихтер България оставала цяла

Министър Плевнелиев: Панелките са сметнати за такова земетресение
11 сеп 2010 13:25,
186
До 7.5 по Рихтер България оставала цяла
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

“Панелките са сметнати за силно земетресение. Стандартите, проектирането и контролът по изпълнението на проектите гарантирали издръжливост на сградите при трус от 9-а степен по скалата на Медведев или около 7,5 по скалата на Рихтер”, обяви в ефира на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

“Бих посъветвал гражданите, когато видят някой да руши структурни елементи на сградата им, да се обадят в общината. Всяка реконструкция на сградата предвижда строително разрешение”, заяви той и напомни, че никой няма право за реконструира без разрешение.

“Дълбоко се надявам колони и носещи конструкции да не са махани по сградите, това е голям проблем ако е така.

Гражданите трябва да се обърнат към общините моментално, ако някой е махал конструкции на блока им без строително разрешение.

Още по темата

Не можем да свършим цялата работа на гражданското общество. Ако искат гражданите да живеят спокойно и да знаят, че сградата им ще издържи 9-та степен по Медведев, то нека се обадят веднага в общината, ако някой им блъска по партера”, посъветва още министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: строителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
4
 
! Отговори
АЛЕ АЛЕ !! преди 13 години
Моя блок е строен от затворници 91-92 ра година и всички хора общо взето са си избили носещите стени така , че цяло чудо е ,че вчера не падна :)
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Реалността е при 6.5 30% долу, при 7.5 50%, при 8.5 нема нищо.По МШК или по Рихтер?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V Montana ako ima zametresenie s 4.5-5 po rihter ... shte se skusa qzovirnata stena i .... ;( ;(
65
1
 
0
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
do "ОК а за икономиката": kak uspiavate da pishete tolkova dalgi komentari? ili moje bi ste s osobeni prava v saita, naprimer administratorski?! iskam da vmetna samo, che napisanoto kato idea e dobro, no vse pak rumania otdavna e postroila ogromno pristanishte v konstanca, kakto i infrastruktura. taka, che stroeneto s evropeiski pari na magistrali e problem na evropeicite, shtom "vervat" na koi im padne. ne ni manipuliraite, ima i inteligentni hora tuka, koito sme procheli i videli mnogo.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Влагат от бетоновия възел!Като не знаеш защо се пънеш да даваш мнение?Днешните конструкции са даже и преоразмерени.
63
1
 
3
 
! Отговори
ing. преди 13 години
BG DNES NAPRAVETE spavka kakvo e kazal POSEN PLEVNELIEV i togava pishete!!!!!!!KAZAL E:"9 stepen po MEDVEDEV",a tova e m n o g o RAZLICHNOO P R A V E T E si greshkata i se izvinete na chitatelite !!!!!!!!!!
62
2
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 13 години
Пнаелките са яки конструкции,стига да няма вода във фугите защото кородират заварките,ама по мое мнение по-страшно е новото строителство понеже напослдък има цемент редовен по 12 лв има го и същата опаковка по 7 лв....как ви с свтрува от кой цемент влагат в бетона?
61
1
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Един над нас разби апартамент от 90 квадрата - остави го на външни стени и махна всичко отвътре. На 11 етаж от 15 етажен блок. И като му поискаха сметка от домсъвета, какви ги върши, той развя един чаршаф разрешителни от общината, 'щото на жена му там имало човек, който им подписвал всичко, което искат. Така че министърът да си вземе под ръка разрешителните и гражданското общество и да ходи да се снима.
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости!Ти скачай, ама Бойко само ще погледне строго панелките и те няма и да трепнат!
59
6
 
8
 
! Отговори
Искра Фидосова преди 13 години
Много да не знаете, защото ще скокна и ще ви срутя панелките!
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плевнелиев да се скрие в плевнята си и да не дърпа дявола за опашката!
57
1
 
15
 
! Отговори
Смехоран преди 13 години
"Панелките са сметнати за 9-а степен по Рихтер"Едно е за колко са смятани, друго е на колко ще издържат.Иначе сметките са за до 9 по мшк и 7.5 по рихтер, ама карай да е весело.Реалността е при 6.5 30% долу, при 7.5 50%, при 8.5 нема нищо
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
човек един ремонт не може да си направи,една тераса не може да си усвои,без да му се бъркате,изхождайки се оттам че е *** и ще изкърти колона
55
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
незнам какви ги говори г-н Плевнелиев, но навремето докато учехме във ВИАС ни разказваха, че след 6-7 степен се получава "ред тухли, ред хора"! Дай боже да не се случва
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Toзи не прави разлика между MSK и Richter scale.... А двете са доста различни и измерват съвсем различни неща. Скалата на рихтер няма максимална стойност и измерва отделената енергия, а тази на MSK - отраженията върху сгради, хора и т.н. Така че един два труса от 5 по рихтер може да са различни по MSK. Пример: 5 по Рихтер на дълбочина 300км не е същото, като 5 по Рихтер на дълбочина 1-10км. Така че Плевнелиев - 9 по рихтер е плътно 12 по MSK, a за 12 в книгите пише "XII. Very catastrophic"!
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ако има да става ще стане.То така или иначе ще се мре, ама поне да не боли ако може.Затова яжте пийте и не се лишавайте от нищо.И да пестите и да сте богати или бедни все едно е като намират труповете после.Живота си е болест,предавана по полов път с летален изход!
52
7
 
1
 
! Отговори
ОК а за икономиката преди 13 години
Терминали за контейнер, магистрали които са връзки до следващи терминали и до крайните получатели! Най-накрая след една година и нещо управление на ГЕРБ вече имаме план как да се развиваме и как да излезем от кризата и раздвижим икономиката си! Защото държавата е тази, която трябва да осигури условия за ръст на икономическата активност в стратегически подбрани сектори с висока добавена стойност, което ще снижи и безработицата. Не икономиите на всяка цена, а целевите разходи и икономии, насочени към стимулиране на икономиката, инвестициите и потреблението, могат да доведат до успешно и бързо излизане от икономическата криза. За съжаление досега се действаше на парче и някак без план объркано и в хаос! А да не говорим че се пропиляха стотици милиони левове за всекви неща дето нямат никаква добавена стойност за в бъдеще за икономиката ни или по-точно минимална! Единствения реален проект реализиран от ГЕРБ с висока добавена стойност е АМ Тракия! Сега вероятно ще се добави Струма и Марица! Като добавим София-Калотина и автомагистрала Хемус плюс изказаното от премиера публично-частно партньорство за развитие на пристанищата имаме нещо като план! Защото Румъния само от пристанището няколко милиарда всяка година! За Гърця като е фалирала даже имаше конкретни цифри когато постоянно се шумеше по медиите 12 милиарда евро на година. Пак от пристанище специализирано за втечнен газ! В апликационната форма която предстои да бъде одобрена от ЕС сметките са че за 10 години минимума дори без пристанищата допълнителна добаване стойност от Тракия ще е 1 милиард евро! А с пристанищата представете си за какво говорим? Идеята е добра и осъществима! За разлика от енергийният център на Гоце! Тук не става въпрос за руски проекти. Напротив магистралите - с парите на ЕС! Пристанищата с парите на българският данъкоплатец и частни инвеститори! Терминали за контейнер, магистрали които са връзки до следващи терминали и до крайните получатели! И разбира се късмета, че географски сме на перфектното местоположение! Трябва много работа. Много мисъл и мениджъмнт и най-вече Плевнелиев да поеме транспортното министерство. Защото тоя Цветков е доказан некадърник е ***. А и не се радва на доверие в ЕС напратови след корупционният скандал с търга на НКЖИ е хубаво да му се намери място някъде извън правителството!
51
4
 
16
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Казал е пълни глупости!Както за 9-тата степен по Рихтер, дето най-много да ни поръзвалнувала душевно, така и за "надеждата си", че не били пипани колони или шайби.Особено за второто.Той до вчера на Марс ли е живял?След 90-та година имаше един период на масово и безогледно дупчене по собствено осмотрение и "приспособяване" на сгради. Най-вече партерните етажи за магазини.
50
3
 
8
 
! Отговори
Герчо преди 13 години
Сигурен съм, че дори при 5 или 6 по рихтер 2/3 от България няма да ги има.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е виновен Плевнелиев.