До 7.5 по Рихтер България оставала цяла

Министър Плевнелиев: Панелките са сметнати за такова земетресение
11 сеп 2010 13:25,
186
До 7.5 по Рихтер България оставала цяла
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

“Панелките са сметнати за силно земетресение. Стандартите, проектирането и контролът по изпълнението на проектите гарантирали издръжливост на сградите при трус от 9-а степен по скалата на Медведев или около 7,5 по скалата на Рихтер”, обяви в ефира на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

“Бих посъветвал гражданите, когато видят някой да руши структурни елементи на сградата им, да се обадят в общината. Всяка реконструкция на сградата предвижда строително разрешение”, заяви той и напомни, че никой няма право за реконструира без разрешение.

“Дълбоко се надявам колони и носещи конструкции да не са махани по сградите, това е голям проблем ако е така.

Гражданите трябва да се обърнат към общините моментално, ако някой е махал конструкции на блока им без строително разрешение.

Още по темата

Не можем да свършим цялата работа на гражданското общество. Ако искат гражданите да живеят спокойно и да знаят, че сградата им ще издържи 9-та степен по Медведев, то нека се обадят веднага в общината, ако някой им блъска по партера”, посъветва още министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: строителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не не живее ,а просто неговия ДЕДО е построил ПЛЕВНЯТА на ТВОЯ ДЕДО....ТА ЗА ТОВА носи тази фамиля
47
0
 
1
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
jiveia v zemetrasen rayon, deto pone edin pat godishno ima 5.6 - 6 po rihter. ima i zemetrasna simulatorna zala v edin prirodo-nauchen muzei. moje zemetresenieto da e samo 5 po rihter, no da e s mnogo po-razrushitelna mosht niakoe s 7. nai-vajnoto e da imate masivna goliama darvena masa. v sluchaj na zemetreesenie se zastava pod masata, kato se darji krak na masata, za da ne se dviji. a ako blokat vi e kato kitajskata stena v zona b5, to niama da vi spasi i masata, ne daj si boje.
46
6
 
26
 
! Отговори
Доверчив преди 13 години
Аз вярвам. И на министър Плевнелиев вярвам, и на министър Цветанов вярвам, и на министърката на здравеопазването вярвам !!! Как хубаво се усмихва тя.Пропуснах ли да спомена, че съм *** ?
45
2
 
5
 
! Отговори
извънземен преди 13 години
София трябва да се премести на друго място защото е безумие да строиш град за 3 милиона върху тирбушонно свлачище.И сега какво? - Да се молим на Господ да ни подмине ли?
44
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Панелките имат 40 години живот! Той вече отмина! Да му кажат,че при няколко вече станали земетресения са накъсани заварките,поради ръждясване на арматурата:) Да не се заблуждаваме,поне министърът да пита строителни инженери,него не го знам каква професия има,ама ако е инженер, е мнооого зле. Ако е решил да се прави на психотерапевт,е отделен въпрос. Стига са успивали нацията с лакардии. Страхът тресе и тях:)
43
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя да не живее в плевня?Затова ли се Казва Плевнелиев?Тя плевнята вярно ако е добре опаянтена може и 10 по Рихтер да издържи.
42
3
 
5
 
! Отговори
az преди 13 години
Tozi *** li ?
41
0
 
33
 
! Отговори
Строителен инж. преди 13 години
Уважаемите журналисти така и не се научиха да правят разлика между МАГНИТУД по Рихтер и СТЕПЕН по Медведев-Шпонхойер-Карник (MSK). Земетресение с магнитуд 9 би заличило държавата ни от лицето на земята. Такива земетресения се случват изключително рядко. Що се отнася за 9-та степен по MSK тук филма е различен. Сградите в София би трябвало да издържат без да рухнат на такова земетресение. Тук съответно има токлова много условности, колкото не може да си въобрази човек.
40
1
 
6
 
! Отговори
Омммм, Оммммм преди 13 години
Напълно съм сериозен.И да е жива издрава вилата чак в Балкана. :)
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я прочети заглавието и тогава ми говори кво е казал!
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уикипедия: "При 8-***, 9-та и 10-та степен се срутват и разрушават голяма част от сградите, събарят се кули, чупят се клони и стебла на дърветата. Масово разрушаване на метални водопроводи и съоръжения от водоснабдителните системи." Плевнелията е по-вещ:) Нали е от "елита",какви там някакви си учени пред тях:) Те и без трусове много къщи падат сами.От охолен живот:)
37
2
 
24
 
! Отговори
така е да ! преди 13 години
да според мен при 15та степен по Рихтер, целият свят ще се срине, само България ще остане, непокътната ..е ще паднат 10, 15 панелки но без толкова не може, иначе страната ни е конструирана така, че да издържа на апокалипсиси - природни и политически !!
36
4
 
24
 
! Отговори
Сеизмолога преди 13 години
Ако този е казал тази колосална глупост ... просто не знам. Само ще ви напомня, че януари, земетресението в Чили наближи 9-та степен по Рихтер и намали скороста на въртене на земята. Вярно, само с полко повече от микросекунда, но става дума за планета. Така, че - тези приказки показват единствено колосална некомпетентност.
35
1
 
15
 
! Отговори
Yoda преди 13 години
Не е казал 9 по Рихтер, а по Медведев, което отговаря приблизително на 7 по Рихтер. Това съобщават другите информационни сайтове.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре ще направиш !
33
1
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
:D:D a pri 10 stepen moji i bg da e nqma moji 4erno more da sa premesti v sofia :D
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой му казал на министъра и той тръби 9 по Рихтер!Но има и сгради от 1920 година,без колони само с плочи и носещи стени.Като дрънка поне да уточни ,че не само панелките са сгради.А и те панелките са смятани ,но трябва презаварка на 30 години.Да не говорим за коминните тела,които стпват еърху всяка плоча на арматура и се монолитват само с бетон.Същото е и за готовите стълбища в панелките.Не е строил той ,а някой му казал кво да говори.
31
6
 
22
 
! Отговори
Омммм, Оммммм преди 13 години
Явно има нещо гнило.Вчера "специалистката" Фандъкова говореше същото, днес Плевнелиев.За мен това си звучи като "успокоенията" при Чернобилската катстрофа.Днес ще се заредя с няколко стека минерална вода и няколко опаковки бисквити. И ще си прегледам домашната аптечка. Колата ще я заредя до горе и ще и прегледам течностите. Ще си претръскам и якетата и ще ги подредя. Заедно със шлафсаковете. Добре, че до преди десетина години ходех на къмпинг. :)Без майтап.
30
3
 
15
 
! Отговори
Rumen преди 13 години
Ей аман от глупости, До 9-а степен България не пада не ще падне ами няма да има шосе няма да има и 1 здрава писта да дойдат от вън да ни помогнат как може то смешно бе ... поне да каже до 6-та ами той до 9 та....Да пази господ ама..
29
1
 
10
 
! Отговори
ин преди 13 години
пст, кат крадете от дарик крадете нормално. 7,5 по Рихтер или иначе казано 9та степен по скалата на Медведев