Тревога! Пчелите ни намаляват опасно

До 2025 година може да изчезнат в световен мащаб
27 сеп 2010 10:51,
77
Тревога! Пчелите ни намаляват опасно
Снимка: БГНЕС

Тревожна тенденция наблюдават производителите на мед у нас. По думите им с всяка изминала година броят на пчелите намалява.

Според пчеларите, ако тази тенденция се запази, до 2025 години пчелите в целия свят ще изчезнат.

Производителите освен това се притесняват, че недобросъвестни търговци продават мед менте на българския пазар.

Родът на Иванка Хосейни се занимава с производство на мед вече един век. Тя самата се грижи за пчели от 30 години и споделя, че не боледува, защото всяка сутрин хапва лъжица от натуралния продукт. И тази година Иванка е изложила своя мед на традиционния Меден базар в Пловдив, на който участват пчелари от цялата страна.

„Произвеждам мед от дълги години и се дразня на колеги, които се опитват да пробутат ментета”, сподели пред Dnes.bg пчеларката Иванка Хосейни.

Пчеларите са притеснени, че масово търговци предлагат на пазара фалшив мед, който няма същите полезни качества като истинския, защото е примесен със сладък екстракт от царевица.

„Качественият мед трудно се различава от некачествения. Този, който се излага на подобни базари, е проверен в лаборатория и само така можем да сме сигурни какво има в бурканчето”, казва пчеларят Димитър Бонев.

Пчеларите се тревожат и че пчелите са на изчезване.

„Масово пчелите се разболяват от така наречения израелски вирус”. Това каза пред Dnes.bg д-р Мирослав Белчев, който също е изложил своята продукция на медния пазар в Пловдив.

„В Китай големи области са третирани с опасни препарати и по този начин там са избити голяма част от пчелите. Затова в момента хората на ръка събират прашец и на ръка опрашват дърветата”, каза д-р Белчев. Според него обаче тази практика в световен мащаб не може да се приложи.

Пчеларите твърдят, че за техния мед има голям пазар в Европа, но изкупната цена е много ниска. За сравнение килограм мед се купува на цена от 4 лева, а търговци в Гърция например го продават за 16 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: пчелимед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 222ТОВА Е АСОЛЮТНО ВЯРНО, ВАНГА НАИСТИНА ГО ТВЪРДИ. САМА ЧЕ ЗА ЧОВЕЦИТЕ ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ЗА ДОБРО.
15
10
 
38
 
! Отговори
Dan преди 13 години
С ясното съзнание,че ще ме оплювате,искам да обърна внимание и на следното-пчеларите от крайвреме искат ако може преработвателите на мед да им платят цената на килограм мед на цената на която се продава в Германия(в случая са цитирали Гърция),е като е 16 евро в Гърци запали колата на 40 кг (две тенекии)разликата е 1088 лева все ще има за бензин,ама явно не е така!Както и да е,че е ниска изкупната цена е ниска, но и няма как да се обработи меда да се филтрира и сложи в бурканче с етикет без пари!
14
10
 
56
 
! Отговори
222 преди 13 години
Баба Ванга в едно предсказание беше казала : ПЪРВО ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ... Това лято излезе много богата реколта от нашите кошери направо златен мед! И много вкусен
13
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще им свикнеш на водораслите, като изчезнат пчелите и нема кво да ядеш, ще рупаш водорасли и ще пееш
12
8
 
58
 
! Отговори
Красивото Бобче преди 13 години
Хората трябва да се научат да живеят в хармония с природата. Мечтая си да живея 200 години в миналото, да се махна от скапания град и да отида в някое планинско селце на спокойствие.
11
13
 
38
 
! Отговори
бай иван преди 13 години
опс......кат видях снимката помислих че съм попаднал на статията за извънземния ни говорителизвинявам се
10
8
 
51
 
! Отговори
sis преди 13 години
Всичко е от мързела и лакомията на човека. За да имат по-високи добиви, при по-ниски разходи, третираме площите с опасни химикали. Всичко това се връща като бумеранг при нас. Ядем ГМО, унищожаваме пчелите и в крайна сметка унищожаваме себе си.Иначе ще споделя, че тая година по нашия край мисля беше успешна за пчеларите. Моя баща тази пролет удвои кошерите си и събра не малко мед. Чист мед, не този дето го прадават по магазините....
9
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пчелите умират от неправилна употреба на инсектицидимного хора се имат за професионалисти,а не знаят че при цъфтеж не се пръскалошото е че това е масова практика и у нас,наемат разни *** да пръскат масово,а те грам познание нямат
8
9
 
59
 
! Отговори
зън преди 13 години
Проблема е световен и сериозен!в превод звучи нещо като 'Разпад на пчелните семейства'. Застарашителни размери добива от 2007-***. Единя ден има кошер на следващия - пчелите са отлетели за да *** на спокойствие.Проблема е че няма ли пчели - няма да има и растения.(а водорослите са гадни на вкус)
7
22
 
37
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
ПРЕДПОЧИТАМ ДА КОПУВАМ МЕД ОТ НЯКОЙ ДЯДО , ЗАЩОТО ЗНАМ ЧЕ Е НАИСТИНА МЕД , ОТКОЛКОТО ОТ НЯКОЙ СУПЕРМАРКЕТ.А КОЛКОТО ДО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ПЧЕЛИТЕ - ВСЕ ЕДНО ДА ИЗЧЕЗНАТ *** ОТ СВЕТА
6
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи ако пчелите намаляват у нас, защото няма кой да ги развъжда, може да изчезнат по целия свят????????????????Това нещо не го разбрах.
5
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Светът не върви на добре.
4
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За това са виновни гнусните търгаши както винаги.Килограм мед се купува за 3-4 лева от производителите, а се продава за 10-12 лева.Ами няма да има производители при тия условия...
3
9
 
79
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 13 години
Изчезването на пчелите е реална опастност, но това от което трябва да се притесняваме е не, че няма да ядем мед. Пчелите са основен елемент в еко системата. Родителите ви не са ли ви обяснили за птичките и пчеличките? повечето от растенията се опрашват именно с помоща на пчелите. бъзз
2
27
 
35
 
! Отговори
Бойко Б. преди 13 години
Решението!ВНОС!От съседните нами страни
1
11
 
84
 
! Отговори
! преди 13 години
Пчелите изчезнат ли, изчезва и човека.Навсякъде около нас е химия и препарати.Хора, живейте в разбирателство с природата. Яжте мед, за да не пиете медикаменти.