Тревога! Пчелите ни намаляват опасно

До 2025 година може да изчезнат в световен мащаб
27 сеп 2010 10:51,
77
Тревога! Пчелите ни намаляват опасно
Снимка: БГНЕС

Тревожна тенденция наблюдават производителите на мед у нас. По думите им с всяка изминала година броят на пчелите намалява.

Според пчеларите, ако тази тенденция се запази, до 2025 години пчелите в целия свят ще изчезнат.

Производителите освен това се притесняват, че недобросъвестни търговци продават мед менте на българския пазар.

Родът на Иванка Хосейни се занимава с производство на мед вече един век. Тя самата се грижи за пчели от 30 години и споделя, че не боледува, защото всяка сутрин хапва лъжица от натуралния продукт. И тази година Иванка е изложила своя мед на традиционния Меден базар в Пловдив, на който участват пчелари от цялата страна.

„Произвеждам мед от дълги години и се дразня на колеги, които се опитват да пробутат ментета”, сподели пред Dnes.bg пчеларката Иванка Хосейни.

Пчеларите са притеснени, че масово търговци предлагат на пазара фалшив мед, който няма същите полезни качества като истинския, защото е примесен със сладък екстракт от царевица.

„Качественият мед трудно се различава от некачествения. Този, който се излага на подобни базари, е проверен в лаборатория и само така можем да сме сигурни какво има в бурканчето”, казва пчеларят Димитър Бонев.

Пчеларите се тревожат и че пчелите са на изчезване.

„Масово пчелите се разболяват от така наречения израелски вирус”. Това каза пред Dnes.bg д-р Мирослав Белчев, който също е изложил своята продукция на медния пазар в Пловдив.

„В Китай големи области са третирани с опасни препарати и по този начин там са избити голяма част от пчелите. Затова в момента хората на ръка събират прашец и на ръка опрашват дърветата”, каза д-р Белчев. Според него обаче тази практика в световен мащаб не може да се приложи.

Пчеларите твърдят, че за техния мед има голям пазар в Европа, но изкупната цена е много ниска. За сравнение килограм мед се купува на цена от 4 лева, а търговци в Гърция например го продават за 16 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: пчелимед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
37
 
! Отговори
Пчелар преди 13 години
Нашите се увеличават, ама не знаят, що е натибиотик или химия.Омръзна ми да чета глупости.
35
8
 
42
 
! Отговори
Горския преди 13 години
На мене една мечка ми носи, екстра е.
34
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 202 буркана ще ти дам чист домашен без грам глюкоза за тия пари ще видиш че може да се захаросва я пробвай купешкият да видим ще се захароса ли ;)
33
8
 
33
 
! Отговори
Смут преди 13 години
E ти говориш за най-евтения магазин в испания за бедняци.В тоз магазин се продава всичко освен истинска храна , то затова и меда е 3.65е ,защото не е мед.Но ако провериш в някой магазин за био храни ще видиш, мед няма под 10евро
32
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спокойно, Нона Караджова контролира този проблем, разбрали са се с Монсанто да оставят някой друга пчела за Лувара...
31
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За изчезването на пчелите питайте най-добре фирмата Монсанто!Те са виновни за много от нещата,които се случват от известно време.Наруши ли се еколкогичното равновесие на земята ние изчезваме.Как не могат да го проумеят това алчните и безотговорни хора?За какво ще са им тогава тези пари,злато и богатства?Абе хората са го казали>***, глава затрива!
30
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
знаеш ли как ми се пуши, ама пусти пари нямам да си купувам цигари и бях принуден да ги откажа. Иначе кво ли не давам за една цигарка с кафенцето !
29
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз пък от 11 кошера миналата година съм намерил 5 рояка и сега имам 16 кошера :P
28
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На им ГМО!
27
8
 
40
 
! Отговори
ДДД преди 13 години
В статията не се споменава и другият огромен проблем за т.н. "Пчели убийци" генетични леко променили се пчели, които са изключително агресивни и към себеподобните си и към хората и практически унищожиха и заеха мястото на старите пчелите в Америка. Въпросните пчели май не се поддават много на "опитомяване" и отглеждане на кошери и ставаше дума че пчеларството в Америка е практически обречено.
26
11
 
52
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
А нали знаете без пчели колко време имаме - 5 години (Айнщаин го е казал)! Така че носете си новите дрехи, пийте - пушете и се усмихвайте повече... щото края и без това е близо ! :)
25
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не спекулирайте с цената на меда в чужбина! В момента в Испания, във веригата DIA меда се продава на цена 3.65е.Нещо да кажете!
24
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и кислорода
23
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още малко яснота по въпроса:(дано не затрият коментара)"Honey Bees Disappearing: Still A Problem"h t t p:/ / news.discovery/animals/honey-bees-disappearing-still-a-problem.html
22
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Криза е.
21
10
 
42
 
! Отговори
Лошо Седларов...лошо преди 13 години
Спокойно братята ХА-мериканци ще измислят плодове и зеленчуци на хапчета а и без мед ще могат да продават още повече хапчета не бих се учудил ако тамошните фармацевтични гиганти имат пръст в тази тревожна тенденция! Сигурен съм че засега мерки за този проблем не се взимат кой има полза от това? А без пчелите и ние си отиваме или поне естествените витамини и храни!
20
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предпочитам да дам и 16 евро (ако се налага) но за истински мед и на някой който се грижи за опазването на пчелите, отколкото да си купя някакъв *** от който няма полза за никой друг освен производителя му.
19
11
 
33
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Като казвах цената на килограм в Германия и Гърция имах в предвид ,че те гледат крайна цена в магазинната мрежа! И спокойно няма да изчезнат пчелите, китайците ще си произведат други!
18
9
 
42
 
! Отговори
14224 преди 13 години
ДО 17Не говори глупости
17
28
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ванга е един шарлатанин и нищо повече.