Тревога! Пчелите ни намаляват опасно

До 2025 година може да изчезнат в световен мащаб
27 сеп 2010 10:51,
77
Тревога! Пчелите ни намаляват опасно
Снимка: БГНЕС

Тревожна тенденция наблюдават производителите на мед у нас. По думите им с всяка изминала година броят на пчелите намалява.

Според пчеларите, ако тази тенденция се запази, до 2025 години пчелите в целия свят ще изчезнат.

Производителите освен това се притесняват, че недобросъвестни търговци продават мед менте на българския пазар.

Родът на Иванка Хосейни се занимава с производство на мед вече един век. Тя самата се грижи за пчели от 30 години и споделя, че не боледува, защото всяка сутрин хапва лъжица от натуралния продукт. И тази година Иванка е изложила своя мед на традиционния Меден базар в Пловдив, на който участват пчелари от цялата страна.

„Произвеждам мед от дълги години и се дразня на колеги, които се опитват да пробутат ментета”, сподели пред Dnes.bg пчеларката Иванка Хосейни.

Пчеларите са притеснени, че масово търговци предлагат на пазара фалшив мед, който няма същите полезни качества като истинския, защото е примесен със сладък екстракт от царевица.

„Качественият мед трудно се различава от некачествения. Този, който се излага на подобни базари, е проверен в лаборатория и само така можем да сме сигурни какво има в бурканчето”, казва пчеларят Димитър Бонев.

Пчеларите се тревожат и че пчелите са на изчезване.

„Масово пчелите се разболяват от така наречения израелски вирус”. Това каза пред Dnes.bg д-р Мирослав Белчев, който също е изложил своята продукция на медния пазар в Пловдив.

„В Китай големи области са третирани с опасни препарати и по този начин там са избити голяма част от пчелите. Затова в момента хората на ръка събират прашец и на ръка опрашват дърветата”, каза д-р Белчев. Според него обаче тази практика в световен мащаб не може да се приложи.

Пчеларите твърдят, че за техния мед има голям пазар в Европа, но изкупната цена е много ниска. За сравнение килограм мед се купува на цена от 4 лева, а търговци в Гърция например го продават за 16 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: пчелимед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
50
 
! Отговори
пчелар преди 13 години
Здравейте,Продавам пчелен мед букет от Странджански регион. Пчелите се гледат от дядо ми, който от 50 години е пчелар. Имаме около 200 кила тазгодишен много хубав натурален пчелен мед.Който желае може да се свърже с мен на nikkolay86***abv.bg или 0899120028, продаваме, 6лв/кг, безплатна доставка Бургас и за София(студент съм там).Поздрави на всички!
55
8
 
65
 
! Отговори
Пчелар преди 13 години
Пчелите са второто най-хубаво нещо с което съм се занимавал. Винаги се ме удивлявали. Това е иделното общество, ние можем само да си мечтаем да го достигнем. Човека заедно с първите му братовчеди маймуните е направил някакви си 100-тина хил. години, докато пчелите са тук от милиони. Но нищо чудно, както и много други хубави неща, и те да изчезнат в резултат от нашата дейност. После и ние ще изчезнем - и тогава света определено ще е по-хубав, но без нас.
54
12
 
34
 
! Отговори
Източния преди 13 години
Брей, в Провадия имало хора, които четат...
53
8
 
38
 
! Отговори
зън преди 13 години
Ракия със салата от водорасли - отврат!В бъдеще дори за картонените безвкусни турски домати ще си мечтаем!А ракия от водорасли - може и да стане, стига да има захар :)
52
10
 
53
 
! Отговори
Провадийския преди 13 години
Айнщайн е казал: 4 години след изчезването на пчелите, изчезва и човека.
51
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2 млрд е една добра цифра.
50
9
 
42
 
! Отговори
еконякой си преди 13 години
Не могат да разберат,зощото ГМО-лобито не дава!В щатите масово умират,и всички чудом се чудят защо е така!Изобщо голямо чудене пада!И нашите *** са тръгнали по този път!
49
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА САДЯТ ОЩЕ ГМО КУЛТУРИ И НИЕ СЪЩО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ
48
10
 
37
 
! Отговори
Антон преди 13 години
А да не говорим и че хранят пчелите със захар, за да дават повече мед. Като им е ниска цената, да ходят в Гърция да го продават. Всеки реве в тая държава, а не се замисля той какво прави ?!
47
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
товае разработка на ЦРУ.Имат разработен план да сведат населението на земята до 2 млрда, защото според тях ресурсите на земята били за такъв брой хора според оптималния вариант. Чисто и просто насекомите спомагат за опрашването на растенията, чрез които се изхранват хората. Няма ли храна няма и живот.
46
8
 
43
 
! Отговори
Тялото преди 13 години
В цял свят ще изчезнат при това много по-бързо. Като намалее 2-3 пъти населението "чудотворно" ще се върнат.
45
9
 
44
 
! Отговори
Smaiki преди 13 години
Пчелите са на изчезване от доста време, доказано е, че изчезнат ли те, следващите сме ние, просто сме зависими от тях и да не ви се вярва
44
23
 
39
 
! Отговори
Loshiq преди 13 години
Все гледаме на вънка колко струва най-много и ние хоп веднага същата цена.После никой не ни копува меда или купували вносен ама "фалшив".Изобщо не се съобразявате с покупателната способност у нас.Между другото меда ви е фрашкан с антибиотици защото всеки сам си е доктор в България и всеки пръска отрови из полето както си иска и т. н.За труда ви изобщо не плачете нито сте копали , сяли, жънали, хранили, поили и ринали *** например както се гледат домашни животни.
43
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Несправедлив свят, ей! Защо не намерят начин да изтребят или поне намалят ***? Или комарите? Все полезните неща изчезват, а гадините се множат на воля...
42
8
 
42
 
! Отговори
123 преди 13 години
Няма майтап честно ... по National Geographic казаха същото .. и все още не могат да разберат защо мрът гадинките ... :(
41
8
 
50
 
! Отговори
lokster преди 13 години
То от години учените предупреждават че пчелите намаляват в световен мащаб.В много държави дори има бригади които ръчно опрашват овощни градини понеже пчелите изчезват (примерно в Китай).Проблема не е в това че няма да има мед, проблема е в това че няма да има кой да опрашва редица растения и дървета които ползваме за храна.
40
9
 
48
 
! Отговори
Свилен Стефанов преди 13 години
Май Айнщайн беше казал нещо от сорта, че ако загинат пчелите, ние (хората) ще сме следващите. От ГМО растенията, пчелите се "побъркват" и умират + другите замърсите и резултатът е на лице. Но пък корпорациите не печелят, когато Природата дава това-онова на хората. Целта е да сме зависими от тях. Не случай семената от ГМО дават само една реколта и от растенията не могат да се отделят нови. Трябва да се купят отново и отново, и отново от същите производители, които се "борят" с глада по света...
39
8
 
37
 
! Отговори
Doctor Who преди 13 години
Аз като ви казвах, че пчелите изчезват... :о)
38
8
 
38
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Страшна статия, няма що... Тревогата от продажбата на фалшив мед, сравнена с тревогата от изчезването на пчелите! По мащабност на проблема и по тежест на последствията първото изобщо не може да се мери с второто...
37
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората трябва да се научат да живеят в хармония с природата. Мечтая си да живея 200 години в миналото, да се махна от скапания град и да отида в някое планинско селце на спокойствие.---------------- Като ти се наложи да клекнеш в храстите и да се избършеш със шума, много бързо ще ти мине мерака.